Etter hva jeg har skjønt er det viktig at temperaturen på vannet som sirkulerer gjennom vannkappen holder over 60grader, laddomat regulerer denne temperaturen til ca 70grader, som skal gi lite soting.
Skjønner jeg deg riktig hvis jeg forstå dette som at vannet inn til varmekappen må holde 60 grader for å unngå soting/bek? Det framstår for meg som veldig lite effektivt hvis det er slik det forholder seg. Så lenge ikke varmekappen kjøler ned røykgassene men benytter seg av varme som alikevel avgis burde dette ikke være noe problem. Se for deg et vanlig ovnsrør som kommer ut på toppen av en tradisjonell vedovn. Surr så kobberrør rundt dette røret men uten at kobberrøret er i kontakt med selve ovnsrøret. Da vil man oppta avgitt energi, men uten at temperaturen i ovnsrøret blir senket. Dette er selvsagt bare en illustrasjon, det ville jeg ikke vært spesielt "vakkert" på stua med en slik løsning, men er det ikke slik varmekappen på en moderne ovn fungerer?
Ovnen må likevel rengjøres en gang i blandt for å få mest mulig effektiv overføring av varme fra forbrenningen til vannet, for sot isolerer, men dette er da akkurat likt om du bruker en vedkjele eller en ovn..
Noen som vet hvor omfattende denne jobben er? Snakker vi støvforheng og timesvis, eller er det en rimelig grei jobb som tar 30 minutter og ikke soter for mye?
Det jeg er mest usikker på for øyeblikket er om jeg skal ha ekstern vvtank med forvarming, innebygget vvtank i akkutank, eller bare varming fra akkutank ved at kaldvann passerer spiraler i akkutank som varmer vannet.
Jeg hadde gått for forvarming av vann til varmtvannsbereder. Da er man ihvertfall sikret at man ikke står og _må_ fyre etter en uke med regn på sommeren :) Som backup vil jeg ha varmekolbe i akkutank. [/quote]
Her er en forklaring på hvordan laddomaten fungerer.
Den gjør at temperturen på vannet som leveres til akkutanken hele tiden holder ca 80-90grader (avhengig av termostat) og vannet som blandes inn til ovnen holder 65-70grader. På den måten får du et godt skikt i akkutank på 80grader og lite soting, fordi ovnen hele tiden har en temperatur over 60grader.
Ser at nokre ovnar har 1/3 av varmen avgitt til luft og 2/3 avgitt til vatn. medan andre har 2/3 til luft og 1/3 vatn f.eks 8kW til luft og 4kW til vatn. Nokon som har erfaringar/synspunkt på kva som er best. Tenker litt på vinterstid og det er kalt i huset kanskje 18 grader, og du ønskar å varme fort opp, då er det vel en fordel med stor varmekapasitet til luft. men dette har sine bakdelar når innetemperaturen er nått behagelig innetemperatur, for då må man slutte fyringa sjøl om f.eks badet trenger meir varme og akkutanken ikkje er fult oppladda ( då vil eventuelt varmepumpa slå inn. ønsker eit anlegg der varmepumpa skal være minstmulig i brukom vinteren)
Dersom du har vannbåren gulvvarme i store deler av huset er det stor fordel å ha mest mulig avgitt effekt til vann, og lite til luft, ellers risikerer du å ha et veldig varmt rom før du har klart å lade opp akkumulatortanken med varmt vann. Men om du bare har noen få rom kan det være fordel å ha mye til luft og noe til vann.
Og når du har gulvvarme så slår du vel ytters skjelden systemet helt av, så da holder du altid ganske behagelig lufttemperatur. Så det er vel ikke ofte man ønsker høy avgitt effekt til luft.
Meget aktuellt tråd for min vedkommende, jeg har nemlig tenk på noe lignende løsning selv, og håper jeg få litt hjelp av dere eksperter ;)
Huset som jeg skal bygge er på 240kvm boareal fordelt på 2 etasjer og en åpen hems. Det jeg ønsker, om det er mulig, er å dekke mest av varmvanns behoved ved hjelp av solpanelene, og i vinter perioden tilføye ekstra energi som trengs ved hjelp av ved. Jeg ønsker ikke å fyre hverdag, maks engang i uka, derfor tror jeg en kombinasjon vedkjele og stort akkumulatortank er best.
Løsningen som jeg hadde tenk som vil kunne dekke behovet mitt ser sånt ut. -10kvm av vanlig solpaneler opp på taket av huset, 33graders vinkel mot sør. -Atmos vedkjele DC25S, som skal være en enkel og rimelig vedkjele, som passer for oppvarming av bygning(er) i spekteret 50- til ca 500 kvm og gir en effekt mellom 17-25kw. -Akktank mellom 2500 og 5000liter med intern vvbereder. Skal ha en fyrrom i kjelleren på ca 10kvm, så jeg håper det er nok. -140kvm med vannbårevarme.
Det lurer på: - Er dette urealistiks/overdimensjonert? - Hvilke eventuelle problemer ser dere med denne løsning? - Hvilken akktank med vvberder vil dere ambefale? Størrelsen på vvbereden skal dekke fem personer og jeg kunne godt tenke meg å bruke oppvaskmasking og vaskemasking som tar inn varmvann. - Andre ambefalinger?
Med innebygget vvbereder trenger den ikke være spesielt stor, siden den ligger i 80grader varmt vann til en hver tid.
Om du har plass ville jeg hatt enda flere solfangere, med så stor akkumulatortank kan du nok hfint ha 20m2 panel. Og selve panelene er billige, så de sparer du bare raskere inn om du har flere. Større tank betyr bare færre (men lengere) fyringer, som er bra.
Mitt oppsett Hus: 220m2 areal 6m2 solfangere (har desverre ikke mer sørvendt takplass) vedovn med vannkappe 1500L akkumulatortank
Tips: karkulla lager vakum solfangere til en meget god pris (ca 6000nok for 2m2 panel)
kakelugnspannan
Nordic Eco Fire ovner pdf brosjyre
Hwam monet ovn
Nordica Extraflame
Dette er hva jeg har funnet.
Du er jammen på hugget. no har eg noko å studere den neste timen. ;D
Skjønner jeg deg riktig hvis jeg forstå dette som at vannet inn til varmekappen må holde 60 grader for å unngå soting/bek? Det framstår for meg som veldig lite effektivt hvis det er slik det forholder seg.
Så lenge ikke varmekappen kjøler ned røykgassene men benytter seg av varme som alikevel avgis burde dette ikke være noe problem. Se for deg et vanlig ovnsrør som kommer ut på toppen av en tradisjonell vedovn. Surr så kobberrør rundt dette røret men uten at kobberrøret er i kontakt med selve ovnsrøret. Da vil man oppta avgitt energi, men uten at temperaturen i ovnsrøret blir senket. Dette er selvsagt bare en illustrasjon, det ville jeg ikke vært spesielt "vakkert" på stua med en slik løsning, men er det ikke slik varmekappen på en moderne ovn fungerer?
Noen som vet hvor omfattende denne jobben er? Snakker vi støvforheng og timesvis, eller er det en rimelig grei jobb som tar 30 minutter og ikke soter for mye?
Jeg hadde gått for forvarming av vann til varmtvannsbereder. Da er man ihvertfall sikret at man ikke står og _må_ fyre etter en uke med regn på sommeren :)
Som backup vil jeg ha varmekolbe i akkutank.
[/quote]
Den gjør at temperturen på vannet som leveres til akkutanken hele tiden holder ca 80-90grader (avhengig av termostat) og vannet som blandes inn til ovnen holder 65-70grader.
På den måten får du et godt skikt i akkutank på 80grader og lite soting, fordi ovnen hele tiden har en temperatur over 60grader.
medan andre har 2/3 til luft og 1/3 vatn f.eks 8kW til luft og 4kW til vatn.
Nokon som har erfaringar/synspunkt på kva som er best.
Tenker litt på vinterstid og det er kalt i huset kanskje 18 grader, og du ønskar å varme fort opp, då er det vel en fordel med stor varmekapasitet til luft. men dette har sine bakdelar når innetemperaturen er nått behagelig innetemperatur, for då må man slutte fyringa sjøl om f.eks badet trenger meir varme og akkutanken ikkje er fult oppladda ( då vil eventuelt varmepumpa slå inn. ønsker eit anlegg der varmepumpa skal være minstmulig i brukom vinteren)
Nokon med erfaringar? ::)
Men om du bare har noen få rom kan det være fordel å ha mye til luft og noe til vann.
Og når du har gulvvarme så slår du vel ytters skjelden systemet helt av, så da holder du altid ganske behagelig lufttemperatur.
Så det er vel ikke ofte man ønsker høy avgitt effekt til luft.
Huset som jeg skal bygge er på 240kvm boareal fordelt på 2 etasjer og en åpen hems. Det jeg ønsker, om det er mulig, er å dekke mest av varmvanns behoved ved hjelp av solpanelene, og i vinter perioden tilføye ekstra energi som trengs ved hjelp av ved. Jeg ønsker ikke å fyre hverdag, maks engang i uka, derfor tror jeg en kombinasjon vedkjele og stort akkumulatortank er best.
Løsningen som jeg hadde tenk som vil kunne dekke behovet mitt ser sånt ut.
-10kvm av vanlig solpaneler opp på taket av huset, 33graders vinkel mot sør.
-Atmos vedkjele DC25S, som skal være en enkel og rimelig vedkjele, som passer for oppvarming av bygning(er) i spekteret 50- til ca 500 kvm og gir en effekt mellom 17-25kw.
-Akktank mellom 2500 og 5000liter med intern vvbereder. Skal ha en fyrrom i kjelleren på ca 10kvm, så jeg håper det er nok.
-140kvm med vannbårevarme.
Det lurer på:
- Er dette urealistiks/overdimensjonert?
- Hvilke eventuelle problemer ser dere med denne løsning?
- Hvilken akktank med vvberder vil dere ambefale? Størrelsen på vvbereden skal dekke fem personer og jeg kunne godt tenke meg å bruke oppvaskmasking og vaskemasking som tar inn varmvann.
- Andre ambefalinger?
Om du har plass ville jeg hatt enda flere solfangere, med så stor akkumulatortank kan du nok hfint ha 20m2 panel.
Og selve panelene er billige, så de sparer du bare raskere inn om du har flere.
Større tank betyr bare færre (men lengere) fyringer, som er bra.
Mitt oppsett
Hus: 220m2 areal
6m2 solfangere (har desverre ikke mer sørvendt takplass)
vedovn med vannkappe
1500L akkumulatortank
Tips: karkulla lager vakum solfangere til en meget god pris (ca 6000nok for 2m2 panel)