6,320    26    17  

Hvordan finansierer du/dere oppussingen?

 22     Landsdekkende     1
Hei, 

Mottatt mange gode og artige spørsmål fra en del av dere etter at denne profilen ble opprettet. Nå kunne jeg tenke meg å stille et spørsmål tilbake om et tema som det hadde vært veldig interessant å få litt tilbakemeldinger på. Både i forhold til å se hvordan folk flest tenker rundt temaet, og eventuelt hvordan det endte. 

Spørsmålet jeg lurer på er hvordan du/dere finansierte (Eller har tenkt å finansiere) en eventuell oppussing. I grove trekk finnes det 3 muligheter:
1. Sparing / Oppsparte midler 
2. Øke boliglånet / Rammelån
3. Forbrukslån 

Etter å ha behandlet tusenvis av boliglån-søknader gjennom  årene er min erfaring at det jevnt over er ganske tilfeldig hvordan dette fordeles, men syntes å se en økning av at flere og flere benytter forbrukslån til dette formålet. 

Årsaken til dette antar jeg er følgende:
- Enklere (Penger raskt på konto) 
- Manglende sikkerhet i boligen (Sikkerhet først tilgjengelig etter at oppussingen har økt boligverdien) 
- Banken har sagt nei, men man ønsker likevel å pusse opp 
- Oppussingen skjer litt impulsivt? 

Dessverre har jeg også sett en del tilfeller hvor en lånekunde har tatt opp f.eks 400.000 i forbrukslån for å pusse opp, for deretter oppleve at banken/bankene har sagt nei til refinansiering da de anser kunder med så stor usikret gjeld som en stor risiko.

Hadde vært interessant å fått litt tilbakemeldinger på hvilken erfaring folk har rundt dette, og/eller hva de som planlegger å pusse opp har tenkt rundt dette temaet


Signatur

   #1
 68     Oppland     0
I vår husstand har mindre oppussinger vært finansiert av oppsparte midler.

De store prosjektene har blitt finansiert av lånte midler, da med økning av boliglånet.
Kommer ikke til å ta opp forbrukslån til oppussing, heller ikke til andre innkjøp for den del.

   #2
 135     Oslo     0
Vi pusset opp og benyttet refinansiering og økt lån på boligen som har steget kraftig i verdi. Vurderte at så lenge lånegraden holdt seg under 75% så var dette riktig å gjøre. Forbrukslån vurderte vi aldri. Sparing har vi gjort gjennom høy nedbetaling på boligen Smile
   #3
 67     Mo i Rana     2
Vi har også lånt på huset for de store renoveringene, og tatt de små fra sparekonto. Forbrukslån og kreditt for oppussing, da har man god råd i mine øyne. Jeg tenker at har banken sagt nei er det en grunn til det. Derfor har min bank lånet på huset, bilen og campingvogna å ergo god oversikt ☺
Signatur
   #4
 534     Møre og Romsdal     0
Har pussa opp på vårt gamle(1950) hus no i 3 år der oss kun brukar oppsparte midler. Har gjort ein god del på denne måten. Ulempa er at ein må vere meir forsiktig med innkjøpa, sikre at ein finn best pris på produkta. Har også spart mykje på at oss gjer alt som er mulig å gjere sjølv. Har hatt rørlegger innom 1 gang, og elektrikker 2 gangar.

Skal bygge på huset ganske mykje i løpet av nokre år, då blir det å øke lånet.
Signatur
   #5
 2,987     Vestlandet     0
Alt. 2
Lånte opp så mykje banken sa ja til ved overtaking av noverande bolig. Resten med oppsparte midlar.

Har igjen lånt så mykje banken vil gi for å pussa opp bolig kjøpt i sommar. Må nok gå fleir rundar å be banken fint om meir før me er ferdig.

Små prosjekt ved oppsparte midlar eller Mastercard. Har forøvrig aldri betalt ei krona i rente på Mastercard.
Signatur
   #6
 104     0
Vi har finansiert oppussing med oppsparte midler.
Når vi bygget huset lånte vi selvsagt penger, men til bad (nr. 3), carport, hage og diverse har vi finansiert med oppsparte midler.

Vi prioriterer hurtigere nedbetaling av boliglån som sparing nå som renta er såpass lav.

Vi fikk litt hetta av høyt boliglån før vi fikk takst på ferdig bolig, kommer derfor til å finansiere videre oppussing med oppsparte midler så godt det lar seg gjøre
Signatur
   #7
 6,704     Akershus     0
Da vi flyttet sist finansierte vi det aller meste av rehabilitering og oppussing med gevinsten fra salget av forrige bolig. Det faller vel i kategorien sparing/oppsparte midler Smile Var litt short mot slutten av kjøkken/bad-prosjektene, så økte boliglånet med noen titusen for å komme helt i mål.

Forbrukslån for å finansiere oppussing høres ikke bra ut og er helt uaktuelt for oss.


   #8
 131     6
Her går oppussingen så sent at alt blir tatt av månedslønn. Veggplater en uke, lister en uke, maling en uke. Pusser opp på budsjett, og handler ofte på tilbud. Har nok ikke like høye krav til finisher og proffverktøy som andre her. Har akkurat lagt 60kvm laminat (på tilbud) med ei håndsag til 79,90 Smile
   #9
 25,194     Akershus     0
Lånte da vi bygde hus. Annuitetslån med fri ekstra innbetaling og 17% rente! Derfor nedbetalt på kortest mulig tid. siden er alt betalt kontant, ingen nye lån.
Signatur
   #10
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Har for andre gang nå fått ny takst på huset, og refinansiert, topplån på 2-300.000,- for de litt større investeringene (alle kabler i grøft inn i huset, tilkobling kloakk, takaltan, balkong/terrasse/fjerning av masse for ny carport), mens de litt mindre tingene som oppussing av rom/div el-arbeid i rommene, diverse nytt røropplegg, brannalarm, ventilasjon, m.m. blir tatt fra måned til måned og med oppsparte midler. Oppsparte midler består gjerne av fast trekk inn på egen konto, men også skattepenger er noe vi dytter inn i oppussingsprosjekter. Noen % ekstra trekk på lønnen, som vi ikke ser noensteder, men som kommer som et kjærkomment tilskudd hvert år.
En annen ting vi har gjort er å se over hva vi kan og vil spare på. F.eks fikk vi behov for 2 biler i stedet for bare 1. Da solgte vi vår belånte nye bil, og kjøpte 2 eldre brukte. Nå er slikt ikke alltid så lønnsomt, men for vår del er det jeg som fikser kjøretøyene og sjeldent et verksted, så da er regnestykket ganske hyggelig. Vi får gjort mye med de 2 bilene for de 5.000,-/mnd vi slipper å betale på billånet.
En annen ting som redder budsjettene er at vi bor "på landet", hvor tjenestebytting er helt normalt. Jeg hjelper naboer/bekjente med det jeg kan, og jeg får tjenester tilbake. F.eks kompressor og fjellbor, gravemaskin, lastebil, traktor... Man betaler gjerne drivstoff og litt til, men ikke mer enn det.
Signatur