261    33    0  

Effekt av radonsug

 20     0
Hei,

Jeg har målt verdier i kjellerom på mellom 500 og 1000 bq, og fikk installert et radonsug mandag denne uken. Jeg hadde gledet meg til å få normalisert verdiene i huset, men radonsuget ser så langt ikke ut til å ha særlig effekt. I forbindelse med monteringen ble det luftet godt der nede, og jeg nullstilte Wave plus-måleren. Da jeg våknet morgenen etter, hadde verdiene gått fra lavt til rundt 700 på 7 timer. Jeg gikk da ned og luftet, men økte også hastigheten på viften. Fortsatt øker verdiene, men kanskje ikke så mye som før. 

Jeg kontaktet installatøren, og han sier at jeg må gi det litt tid, ettersom suget må danne veier under betongen. Det kan altså gå litt tid før det fungerer ordentlig. Dette stemmer dårlig med historier jeg har lest på forumet her, hvor radonsug har gitt en nærmest umiddelbar effekt. Er det noen som har efaring med at radonsug først virker etter å ha gått en stund? Mitt har nå surret i 70 timer, og jeg ser fortsatt ingen tydelig effekt. Radonsuget er av typen Radonvac 230m. Det er kun ett sugepunkt (ca. midt i huset) og huset er fra 1989 (bygget på skråtomt). 

HSt
   #1
 27 585     Lillestrøm kommune     0
Hos meg var det motsatt, Egenbygd Radonsug hadde ekstrem effekt første døgnet før det stabiliserte seg på dagens ca 100 i kjellerbod (mot over 1000 før)
Vil tro at suget dro ut mye i starten men at det over sikt drar inn litt mer Radon fra omgivelsene

Når han monterte suget så er det normalt å plukke opp litt masser av hullet, hva var det han tok opp ?

Nå ser det ut til at dette er et 50mm system og det er kjent for ikke å klare å opprettholde undertrykk 

Så aldri kjøp Radonsug som er basert på 50mm rørsystem, det kan sikkert virke i noen tilfeller men ikke alltid 
  (trådstarter)
   #2
 20     0
Takk for rask tilbakemelding. Han plukket opp en del stein/pukk, og konstaterte at disse var fuktige. Det er også en av grunnene til at han mener at det må gå litt tid. Det "surglet" også godt i rørene da jeg satte på suget, men lyden forsvant ganske raskt. Kommer likevel ganske varm luft ut, og mye kondens. Jeg adresserte problemet med 50 mm rør før suget ble installert, men fikk forsikringer fra både installatøren og Radonvac.se at disse fungerer veldig bra. Produsenten påstår at disse kan etablere opp til 3000 pascal undertrykk.

Tettet du alt av sprekker etc. før du monterte suget? Installatøren har sagt at han skal komme tilbake med en røykampull hvis suget ikke får stabil effekt etter noen dager.
TSt
   #3
 8 788     0
Står viften nærme gulvet og trykker luften ut eller er detn montert ved veggen og suger alt. Vifter (og pumper) er som regel dårligere på å suge enn å trykke. Hvor er hullet ? Det er ikke helt ute ved kanten på grunnmur men litt midt i huset ? Hva betaler en for slik installasjon ?
  (trådstarter)
   #4
 20     0
Viften står oppe på veggen rett ved utkastet (er nok tre til fire meter med rørstrekk fra hullet). Hullet er ca. midt i huset, helt inntil en gipsvegg som deler mitt kjellerrom fra utleid leilighet. På tegningene ser det ut som at det er en bankett under denne veggen, men installatøren klarte ikke å se noe tegn til det da han borret hullet. Så det ble ikke skråboring inn under leiligheten (foreløpig).

Prisen er avtalt til rett i underkant av 40 000. Jeg regner imidlertid ikke med å betale noe før en god effekt er oppnådd.
HSt
   #5
 27 585     Lillestrøm kommune     0
Jeg hadde ikke mye jeg kunne tette.

Siden det var pukk og dermed åpne masser så er det 3 muligheter

- 50mm fellen, i de tilfellene det ikke virker er det trykkfall i rørsystem, ikke under huset, mitt stjerne eksempel er et hus i Nittedal der tiltak over flere år ikke virket før huseier kastet ut fyren og fikk tak i en ny konsulent, et 100/125mm system virket umiddelbart. Vifte plasseringen din tar ut de dårligste egenskapene en kan få av 50mm systemet

-det kan være bankett murer under sålen så du har flere kammer og suget virker da trolig kun i kammeret du har

-det kan jo være så lekk gulv at suget fortsatt ikke virker men så langt har jeg ikke vært borte i noen som har det slik så her har jeg ikke noe erfaring
  (trådstarter)
   #6
 20     0
Ja, men målingene jeg gjør nå er i det samme rommet som suget er etablert. Så en eventuell bankettmur er foreløpig ikke et problem. Da er det heller det at suget ikke har tilstrekkelig effekt, og det kan altså skyldes selve systemet. Så du mener at viften bør plasseres nærmere hullet? Det kan jo være verdt et forsøk. Alternativt må det installeres et system med større dimensjoner. Jeg avventer nok til over helgen, og gir teorien fra installatøren en sjanse. Skjer det ikke noe over helgen, så må det tas affære.

Gulvet er av betong, med varmekabler i avrettingsmasse ovenpå. Det er en del rørgjennomføringer og ett sluk i rommet. En røykampull i hullet vil vel kunne avdekke eventuelle lekkasjepunkter.
HSt
   #7
 27 585     Lillestrøm kommune     0
Prisen vår er ellers 12-1500kr for vifte og noen hundrelapper for rør fra Biltema så med leie av kjernebormaskin var jeg under 4k hos meg

  (trådstarter)
   #8
 20     0
Ja, det høres jo fantastisk ut. Jeg var litt usikker på alt dette, men ser nå at jeg nok kunne ha fått til mye selv. Er likevel litt betryggende å ha folk som har gjort dette mange ganger før, i ryggen. Får bare håpe at de klarer å løse det innen rimelig tid.
TSt
   #9
 8 788     0
Det er fare for at lekkasjen er motsatt vei etter at en har satt inn suget, dvs at suget bare drar med seg luft fra rommet og punkterer derfor undertrykket en vil ha under gulvet. Men mulig de slår av viften for å finne ut om det er noen annen veil ut med røyk.
  (trådstarter)
   #10
 20     0
Jo, men da burde vel radonen også holde seg der nede, og ikke lekke opp av disse utetthetene? Her øker jo radonnivået litt og litt, helt til jeg lufter. Det betyr jo at det fortsatt lekker inn, til tross for at suget går på 50 %.