(trådstarter)
   #51
 42     0
Nei, jeg mente overtrykk. Hvis en ser lenger opp i tråden her, så ser du at jeg tidligere hadde en konsulent inne for å redusere radonnivåene. Dette lyktes de ikke med. Min foreløpige ordning var da å sette en vanlig flexit baderomsvifte i en veggventil (125 mm). Denne stod konstant på og blåste luft utenfra og inn i kjellerrommet. Dette rommet er kanskje 30 kvadrat og flislagt med varmekabler. Kun ventil over vindu, og denne stod åpen (for å slippe ut litt av luften). Utgangsdør og dør til trapperom inn i huset ble holdt lukket, og nøkkelhull på innerdør ble tapet. Det var også tettepakninger på karmen til denne. Verdiene var da stabilt under 10 stort sett hele tiden, kontra 500 - 1000 før. Verdiene i resten av huset holdt seg også under 10 stabilt, så det var tydelig at radonkilden var dette kjellerrommet. Dette holdt seg i ca. et år, til jeg altså forsøkte å etablere et eget radonsug (som altså ikke fungerer helt bra). Dette reduserer innsiget definitivt, men det klarer ikke å holde radonen i sjakk. Nivået går gradvis oppover litt og litt hele tiden (stort sett).

Ulempen med vifteløsningen min er jo at det blir kaldt i kjelleren om vinteren og at det blir fuktig om sommeren. Sistnevnte løste jeg med en luftavfukter som gikk kontinuerlig. Men dette er jo ikke mer enn midlertidig løsning uansett. At den var ekstremt effektiv, er det ingen tvil om. Teorien er at luftmengden inn (og lukkede dører) skaper overtrykk som presser luft ut av de åpningene hvor radon tidligere kom inn. Baderomsviften pøste inn 185 kubikk i timen, og spørsmålet er om jeg kunne klart det samme med en langt mindre luftmengde. Hvis jeg ikke lykkes med radonsuget, så vurderer jeg å forsøke overtrykksløsningen igjen. Men da ved å hente luft fra første etasje, eventuelt trekke en tilluftkanal fra den balanserte ventilasjonen ned i kjelleren. Jeg vet at overtrykk kan skape fuktproblematikk i lengden, men her er det vel delte meninger.

TSt
   #52
 14,979     0
Hva er vegger laget av ?  Leca har kanaler inne i blokkene og kan "lekke" ut på toppen.  

Noen kan lykkes med slik overtrykk tiltak men mange opplever at dette heller ikke hjelper.  Det kan også bli værre ved at en trykker det inn andre steder så viktig å forta nye målinger i resten av huset etter et slik tiltak.

Stort nok tversnitt på sug og montert mest mulig midt i det som en tror er kilde, ikke rett innenfor kjellervagg i allfall.  Vifte nært gulv,  porøse masser under gulv.  Dette virker som forhold som må til for å få et godt radon sug. 
  (trådstarter)
   #53
 42     0
Veggene og gulvet er tjukk betong. Ingen leca her. Det er kun en vegg som har kontakt mot terreng (delvis nedgravd kjeller). Radonsuget går på 125 mm rør hovedsakelig, men har satt ned et ekstra rør på 100 mm. Det vil si at det er to sug. Det ene suget er relativt midt i huset. Det andre er mot yttervegg, men ca. en meter inn. Begge sug er i samme rom. I begge hull fant jeg pukk, og gravde ut en god del. Kan det hende at radon trekker gjennom sprekker i veggen (fra terrenget/dreneringslaget rundt huset)?
TSt
   #54
 14,979     0
Jeg har hørt om du som har "pungtert" suget mot ytterkant når det er montert for nærme yttervegg.  Er det plate på mark så får en lettere dette enn om det er en dyp bakkett under.  

Jeg ville forsøkt å tette midlertidig det nærmest yttervegg slik at den kun suger under det lengst innpå.  Hvis hullene i dag står i parallell på en vifte så vil den bare suge der hvor det er lettest. 
  (trådstarter)
   #55
 42     0
Ja, godt innspill. Jeg startet jo med det suget som står i hjørnet på rommet (ved innervegg, og ganske midt i huset). Det hadde relativt liten effekt. Det var derfor jeg borret et ekstra hull, nærmere yttervegg og ganske tett inntil der hovedvannledningen kommer inn og jordingskabel. Her er også kjellerveggen mer eksponert og uten innredning. Tenkte at dette var en mulig kilde til radoninnsiget. Dette hjalp nok også litt, men altså ikke nok. Siden jeg allerede hadde satt opp et komplett sug med vifte rett over hullet, bestemte jeg meg for å installere enda en vifte over dette andre hullet. Dette fungerer slik at de to kanalstrekkene møtes litt før veggen, og går i et felles rør ut i friluft. Det er god luftstrøm utenfor. Om dette er rett måte å gjøre det på, er jeg ikke helt sikker på. Har sjekket med termokamera, og sett at hullet i midten trekker en del varmere luft enn det som er nær yttervegg. Dette kjennes også kaldere på hånden.
  (trådstarter)
   #56
 42     0
Kan betongvegg mot terreng være en mulig kilde? Hvordan kan man eventuelt løse det?
HSt
   #57
 37,574     Lillestrøm kommune     0
En betong vegg pleier jo å være tett, men kan jo være lekkasje mellom gulv og vegg.

  (trådstarter)
   #58
 42     0
Ja, enig i det. Prøvde å grave litt nedover i en av lysgravene. Er mye jord der og enten store steiner eller fjell inntil betongen. Er grunnmursplast. Hvis det hadde vært lekkasje fra vegg. Hvordan kunne man da eventuelt løst det? Går det an å lage sug gjennom veggen og ut til eventuelt drenerende masse? Da suger man vel fort bare vann?
HSt
   #59
 37,574     Lillestrøm kommune     0
Du suger fort falsk luft ned fra overflaten

Som det ble nevnt over ksn Leca vegger i teorien slippe ut Radon på toppen pga hulrom er den pusset/slemmet så reduseres den muligheten noe

Er det skillevegger som er bærende så risikerer du at det er kamre under huset og at radonsug kun virker i  området rundt hullet
  (trådstarter)
   #60
 42     0
Jo, men her er begge sugene i samme rom. Dette er det rommet som har høyest radonmåling, så isolerte kamre tror jeg ikke er er problem her. Det er nå to vifter som går. Den ene på 220 m3/t og den andre på 280 m3/t. Luftstrømmen ut fra huset er rimelig sterk. Er det et dårlig tegn? Det vil si et tegn på at viftene jobber lett og ikke klarer å lage et tilstrekkelig undertrykk under gulvet?