#91
 7,686     Bærum     0
Jeg er ikke ekspert på dette, men rent intuitivt vil jeg tro at trykket i huset ikke vil ha så mye å si på sikt. Ville tro at så lenge det ikke et tett mot grunnen vil trykket der utlignes over tid. Har du utlufting av  grunnen blir det selvsagt noe annet. Da vi ikke trykket i grunnen øke utover utetrykket. Ergo, enten må grunnen luftes, gulvet lages gasstett eller inneluften skiftes ofte nok til at konsentrasjonen holdes lavt nok. En kombinasjon er selvfølgelig best. Anbefaler radonekspertene kun overtrykk som reduserende tiltak?

   #92
 9,677     Kysten     0
En radonbrønn lufter ikke ut grunnen, den endrer trykket under platen på huset. Det er stort sett på vinteren radon kommer inn i huset og det er trykkforskjellen som gjør det. I huset vil det naturlig være undertrykk nede i huset og overtrykk i øverste etg. I dette tilfellet er det også mekanisk avtrekk som gjør undertrykket større. Utlignes undertrykket vil vil det ikke trekkes inn luft fra grunn i samme grad.
HSt
   #93
 37,574     Lillestrøm kommune     0
Linus22: Ingen grunn til å kjøpe fra 3.part synes jeg, www.canary.no har fungert greit når jeg har kjøpt (jeg har kjøpt mer enn en gang, eier mer enn 1, akkurat nå er de til utlåns til bekjent som har samme problem som deg).  (Nå har jeg ikke kontrollert prisene i linkene dine men www.Canary.no var konkurransedyktig når jeg kjøpte). Jeg har brukt billligste post pakke forsendelse, men den har alltid vært fremme på postkontoret dagen etter.

Vedrørende å blåse luft inn i kjeller for å dempe undertrykk så ville det hos meg medføre at jeg ville blåse luft ut fra kjellerbodene inn i beboelsesarealene og dermed øke spredningen i huset.  Jeg prøvde å lage litt undertrykk for å se om dette kunne redusere lekkasjen mot beboleses arealene men ga opp når dette fungerte dårlig ved noen vindretninger (klar over at dette kunne øke radontallet men begrenset dette seg til boden var det OK).

Hvis noen vil prøve lokalt undertrykk over gulv så har jeg sett en løsning der de har lagt platon plater e.l. (med knotter som ligner på grunnmursplast) og satt sug på en vifte som suger i en flens tapet mot dette gulvet dvs sug under platon platen. Husker ikke hvor jeg så dette, men god tetting mot vegg/Skjøter på platon vi trolig fortsatt være ønskelig.

En vifteregulator vil sikkert også være ønskelig, mitt radonsug står på lav fart (og dermed også lite støy). Fikk min på Clas Ohlson for 3/4 år siden (kjøpt til annet formål).

Og til diskusjon om trykkforskjeller så stemmer det Boligbyggerne skriver, men det er fult mulig å ha like store problemer også på sommeren (men vanligst er kanskje at det er værre på vinteren).



  (trådstarter)
   #95
 28     0
Viss jeg monterer en varmepumpe i kjelleren så kommer det vel ny luft inn? Eller er varmepumpene konstruert på en annen måte enn en vifte som blåser inn?

Til HSt. Kan du informere hvordan det går med din kompis med samme problem som meg. Hva gjør han for å få radonverdien ned?
   #96
 9,677     Kysten     0
Varmepumpe skifter ikke ut luft. Den varmer bare opp luften som er der allerede.

Du må få inn mer luft i kjelleren, eller tette bedre mot grunn eller sette inn radonbrønn. Slik jeg ser det er det alternativene du har. Det billigste er å sette inn en vifte i en eksisterende ventil.
   #97
 7,686     Bærum     0

En radonbrønn lufter ikke ut grunnen, den endrer trykket under platen på huset. Det er stort sett på vinteren radon kommer inn i huset og det er trykkforskjellen som gjør det. I huset vil det naturlig være undertrykk nede i huset og overtrykk i øverste etg. I dette tilfellet er det også mekanisk avtrekk som gjør undertrykket større. Utlignes undertrykket vil vil det ikke trekkes inn luft fra grunn i samme grad.
Lufter ut var sikkert et uheldig uttrykk. Det jeg mener er at du hindrer en trykkdifferanse som gjør at radon presses gjennom gulvet. Poenget var imidlertid at hvis du ikke har en radonbrønn e.lign. så vil etterhvert trykket i grunnen øke og tilsvare trykket i huset og da er du like langt. Det er trykkdifferansen som er viktig, ikke trykket i seg selv.

   #98
 9,677     Kysten     0
Trykkdiferansen er rett. Det er små vifter som skal til i en radonbrønn for å oppnå resultat. En må ha noe mer på tilluft i kjeller og det må søkes å oppnås lokalt i kjeller. Det er nok største utfordring i noen hus.
   #99
 3,210     Vestlandet     0
Med en slik vifte som suger inn uteluft må en være obs på faren for frost i eventuelle vannrør i kjelleren. Sier ikke at det trenger å bli et problem, men greit å ha i bakhodet.
   #100
 347     Hordaland     0
Jeg planlegger å ha en tilluftsvifte som har et turtall som er styrt av trykkdifferansen mellom luftrykket i kjelleren og uteluften.  Med et slikt system får jeg ikke undertrykk i kjelleren i huset og forhåpentligvis lite radon innsig i kjelleren. Det blir litt mekking for å få til det.  Ser ut som denne kan brukes:  http://www.instrumentcompaniet.no/files/KIMO_Datablad/TR_CP100.pdf  og jeg må få styrt en turtallsregulator for tilluftsviften med 4- 20 mA signalet ut i fra den.  Dette kan være et bra konsept for de som har dårlig trekk i pipen under oppfyring i peis.  Noen som tviler på at instrumentet vil måle de små trykkdifferansene som den skal styre etter?