104    4    0  

Div spørsmål angående varmtvannsbereder

 2 257     0
Pusset opp kjelleren for ca 5 år siden, men byttet ikke VVB da (økonomisk motivert), og den virket upåklagelig. Den virker fortsatt, men jeg ser at det anbefales å bytte etter 10-20 år, og vår feirer 35-årsjubileum i år, så da er det vel innafor å ta det preventivt.
Dagens bereder er en Oso 2000w på 200 liter, og dette dekker behovet vårt i dag. (2 voksne og 2 unger).
Denne er fast tilkoplet strøm ihht nye regler og har ca 15 cm kobberrør inn/ut fra blandeventil, deretter fleksible berederslanger til fordelerstokk.

Vurderer Høyax Titanium extreme pro 200 liter.
Høyax garanterer for varmeelement inntill en hardhet på vannet på 6 dh, ifølge kommunen har vi en dh på 7. Lever fint uten garanti, men vil en overstigende dh fra 6 til 7 havarere varmeelementer i løpet av kort tid? Bereder som garantert tåler ett kalknivå som vi har, koster fort 2x berederen som er skissert her, og er myntet på næringsmiddel-produksjon.

I manualen til Høyax står dette: 3.7 TILKOBLING AV VANN /  KRAV TIL RØR KV- og VV-rør skal være i kobber eller rustfritt stål inntil en meter ut fra ventilen. 

Hva mener de her? Det gir ikke mening å kreve maks en meter kobber ut fra ventil. Mener de minimum en meter? Betyr dette av ingen andre rørtyper tåler varmen over tid direkte fra VVB? (Det står ingen begrensninger i fleksible berederslanger slik jeg leser det...)

TSt
   #1
 7 650     0
OSO skal ha varmeelemet tilpasset kalk nå. Snakket med de for mange år siden og da hadde de spesial modell for dette men skulle da slutte med dette og bare starte med den som tålte kalk som standard. Noen uker levetid på varmelement var visst det verste de hadde vært bort i hvis en hadde modell som ikke tåler kalk.
  (trådstarter)
   #2
 2 257     0
Takker, ser ut til at jeg går for Oso i stedet ja, de skryter hvertfall av kalkmotstanden, i motsetning til Høiax som er livredde for kalk.

Ingen innspill på hvorvidt det er lurt med berederslange rett på berederen?

Er det noe stort problem å bytte varmeelement i en bereder til ett med lavere effekt senere? Ønsker egentlig en 300liter bereder, men pga liten inntakssikring i huset, så er det hensiktsmessig med 2kw element, og ikke 3 kw som 300 liter kommer med.

Sett i forhold til ønsket om lavere og lengre strømtrekk for å gi jevnere belastning på strømnettet, burde jo en stor VVB med lite varmelement være greia... (Kan tidsstyre VVB, så den kun går på natta, samtidig som den har nok vann til å holde gjennom en dag).

   #3
 3 486     OSLO     0
ofte er det to elementer i berederen, som er lasket sammen for og gi 3000w.
mulig den lasken kan fjernes, da får du 1500w

evt kan du kanskje lage deg en styring, som velger om 3kw skal være på eller 1,5kw?Hilsen elektrikker
   #4
 20 043     Akershus     0
Du kan ev regulere ned effekten på en vvb med en effektregulator. Om en er redd for for stor effekt på kursen, bør en velge en regulator med kort syklustid.
Signatur