561
10
0
Gjenngrodde anboringer og stikkledninger?
25,138
Akershus
0
Her https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/boligfelt-i-nome-sliter-med-darlig-vanntrykk-_-brukte-over-12-timer-pa-en-klesvask-1.15705045
hevder kommunen at årsak til elendig vanntrykk er mulig gjegroing av stikkleningene og at kommunens nett er tilfredsstillende. Er det sannsynlig?
Det aktuelle huset er bygget etter ca 1977. Mao 99% sannsynlig med plastrør. Gror de igjen?
Kan slike rør «gjennomlyses» hele veien frem til anboring eller bakkekran om bakkekran er en seteventil?
Kommunen hevder at deres trykk er ok. Ved å sette et manometer hos en nabo som ikke tapper kan en måle gatetrykket. Da kan en ettergå kommunens påstand om ok trykk i gata under tapping.
hevder kommunen at årsak til elendig vanntrykk er mulig gjegroing av stikkleningene og at kommunens nett er tilfredsstillende. Er det sannsynlig?
Det aktuelle huset er bygget etter ca 1977. Mao 99% sannsynlig med plastrør. Gror de igjen?
Kan slike rør «gjennomlyses» hele veien frem til anboring eller bakkekran om bakkekran er en seteventil?
Kommunen hevder at deres trykk er ok. Ved å sette et manometer hos en nabo som ikke tapper kan en måle gatetrykket. Da kan en ettergå kommunens påstand om ok trykk i gata under tapping.
Signatur
Det var når jeg krevde vannavgift refundert at leverandør av pumpe ble hentet inn og det har ikke vært et minutt problem siden.
Hei,
Det ble lagt kobber etter 1977 også. Men etter hvert, gikk de fleste over til plast.
Rør gror sjeldent (bortsett fra galv) Det er koblinger og skjøter som kan gro. Spesielt anboring er utsatt. Drammen og Drøbakk fikk vann fra samme sted. Her var det store utfordringer med humus. Dette førte til at anboringer grodde igjen etter bare 15 år. Jeg skiftet/boret opp titalls av de.
Mulig det er samme problem her, men jeg holder en knapp på det kommunen sier. Jeg ville rådet beboerne å grave opp for å undersøke anboringen. Er det ikke grodd, har de en sak mot kommunen.
1) At en etterpå med trykksatt rør kommer med et klammer og borer seg inn på røret uten å stenge av trykket, og
2) Som en betegnelse på punktet der en stikkledning grener av.
Her synes husene å være bygget samtidig og trolig er vann og avløp ordnet under vei-vann-kloakk arbeidene med T-ledd i avgreningen.
Er T-ledd like utsatt for groing?
Er moderne bakkekraner til småhus kuleventiler, sluseventiler eller seteventiler?
De to første kan stakes i åpen tilstand, den siste trolig ikke.
Jeg vet at kommunen hadde flere pumper med samme feil, det omfattet også fastboende.
Dette minner meg om hvordan systemet oppfører seg om jeg stenger hovedstoppekranen og åpner vasken. Et lite "puff" og så null (vannet i etasjen over renner evt. ut).
Jeg mistenker at kommunen har rett. Det er trykk nok i gata, ellers ville det aldri bygd seg opp tykk til å "puffe" ut i det krana åpnes. Innsnevringen i stikkledning er imidlertid så alvorlig at det nesten ikke kan leveres noe vann (tenk åpning på 1 mm diameter - mengden vann som leveres gjennom denne er fryktelig liten selv om trykket er tilstrekkelig).
Hadde det vært manglende gatetrykk hadde man hatt effekter som at det f.eks. kunne vært vanntrykk nok i kjeller men ikke på loft, at hus høyere opp i gata ville ikke ville ha hatt vann i det hele tatt, mens hus lengre nede ville hatt OK vann etc.
Imidlertid, jeg stengte nylig en hytte for vinteren. En etasje, rir, ingen ekspansjonstank. Stengte ute og åpnet kjøkkenkranen som her. Fikk omtrent samme forløpet, et puff, deretter rant det 5-8 sekunder.
I dette tilfellet kan hakostas teori ha mye for seg. Kanskje manometertesten kan avklare noe?
Et annet sted er huset fra samme tidsperiobe, plast stikkledning, null problem.
Om kommunen og Mestertomas har rett, har kommunen tilstrekkelig rensing av vannet sitt når dette fører til ikke gjenrusting, men avsetninger i røret, trolig grunnet turbulens?
Finnes det noen metode for å rense slike rør, eksempelvis stenge av og spyle rundt noen timer med Mudin? Ev sette hovedkrana vidåpen noen timer? Vil ikke hjelpe når det er grodd igjen men kan kanskje være et preventivt tiltak - spyle med åpen kran en gang i mnd?
Gitt at det er plastrør og gjengroing i anboring og ventiler. Hva er enkleste reparasjon? Grave seg ned til bakkekran og stake derfra i to retninger?
Kun ved tilkobling i kum blir T-stykke benyttet på den tiden.
Eldre hovedledninger gror igjen. Jeg har flere bilder av dette, men vegre meg å vis dette frem da dere vil mest sannsynlig ikke drikke springvann igjen. Mudin og andre kjemikaler må du ikke finne på å helle i stikkledning. Er ikke privat stoppekran tett kan dette gå inn i hovedledningen. Kommuner stenger ofte vannet og du kan forurense nettet ved tilbake sug.
Ad Mudin, jeg mente ikke dette som et privat tiltak, mere som et åpent spørsmål: Kan kommunen f.eks. stenge av hele kvartalet og spyle rundt i rørene, stikkledingene inkludert, med noe som løser opp eventuelle avsetninger i kriker og kroker? Deretter renspylig før drikkevannet igjen blir satt på? Stort prosjekt, men formålet er om mulig å slippe oppgraving. Dette synes å gjelde kanskje 50-80 hus.
Når du sier at eldre hovedledninger kan gro igjen, så blir det heller ikke helt selvsagt at problemet utelukkende skylles feil på stikkleningene. Huseieren her hevder at manglende trykk opptrer også på nye hus, da må problemetvære nærmere kommunens hovedsystem.