#21
 10,486     Akershus     1
Grav deg så dypt du kan, og legg det inn. Aldri 90-graders bend på kloakken. Bruk 2 stk 45-graders i stedet.
Signatur

   #23
 1,060     Jevnaker     0
Tanken har streifet meg ja Smile Graveren mente det var en veldig enkel jobb, får se hva han kommer med av pris. Utfordringen er at røret sannsynligvis ligger mer enn 3m under plenen, det blir ganske dypt for minigraver.

Godt poeng med rørdeler på nett, her er det kanskje litt å spare ja SmileMer enn 3 meter dybde kan bli litt tøft, ja. Hvis du i tillegg vil ha det senket ytterligere noe ned, så bør du nok minimum opp i en 5-tonn minigraver. Det finnes noen få 2,8-tonn som går ned mot 3, men da er det helt i grenseland.Hadde en 3,5 tonns maskin her da jeg drenerte. Gammel Nissan graver fra det glade 80-tallet. Det var bare akkurat at den nådde ned der det var dypest(ca 2-2.3meter). Var relativt spennende å få opp steiner på størrelse med handlevogner fra 2 meters dyp Tongue
Signatur
   #24
 10,486     Akershus     0
Det varierer veldig. Min 1,8-tonn greier 2,8 meter, men det er dybden rett ned der den står. Jo lenger unna maskinen man kommer, jo dårligere blir rekkevidden.
Signatur
  (trådstarter)
   #25
 4,193     0
Det jeg også lurer på er om det blir så mye billigere å grave selv, gitt at jeg ikke har henger og bil som egner seg. Da må jeg først få mini-graveren tilkjørt, så få tilkjørt eller leid bil/henger som kan hente et lite lass med pukk og så til slutt bli kvitt overskuddsmassen.

En proff graver bruker ikke mange timene på å grave ti meter med grøft og har bedre avtaler både på til og frakjøring av masse, i tillegg til at det er enkelt å få ham til å jobbe på en hverdag noe som gjør det enklere å koordinere med rørlegger etc. Som bonus har han sikkert gravd i offentlig vei før også og kjenner søknadsprosedyren og har tilgang til folk og utstyr som kan asfaltere etc.

Men, mer enn nok annet å ta seg til på dette prosjektet, f.eks. pigge opp i kjelleren, handle inn rørdeler og støpe nytt gulv etterpå.

   #26
 10,486     Akershus     0
Det er sånt du bare må sjekke opp.

Når jeg leier ut, havner det på snaut 3500,- for en helg, inkludert transport, forsikring, mva og alt, men det er jo liten graver. En større koster noe mer, men det er påfallende liten forskjell litt opp i størrelse.
Signatur
   #27
 1,060     Jevnaker     0
Det varierer veldig. Min 1,8-tonn greier 2,8 meter, men det er dybden rett ned der den står. Jo lenger unna maskinen man kommer, jo dårligere blir rekkevidden.

Jepp, merket det. Men var vel en kombinasjon av litt for kort arm og vippepunkt. På de dypeste stedene hadde jeg ikke sjans hvis jeg ikke stod med skjæret mot grøfta. Og selv da balanserte den tidvis kun på skjæret ved tunge løft. Og da var skjeæret plassert ca 10-15 cma fra kanten. Var da ganske glad for at det var stabile masser med alt fra 0-sprengstein egentlig... Gikk litt utover skjæret. Trengte en liten sveisejobb etterpå.
Signatur

HSt
   #28
 36,336     Lillestrøm kommune     0
Du får gjøre som oss å levere ferdig kart til rørlegger og be om pris. Oi ikke mange som har funnet kartet til oss var beskjeden. Vi fikk en pris og etter sommerferien og jobb utført fant vi leire på skjøtestigen. Det var rørlegger som hadde lånt stigen ned i grøfta. Kartet viste ikke at det var 5m ned til ledningen...
  (trådstarter)
   #29
 4,193     0
En liten oppdatering etter dagens videoinspeksjon.

- Det er totalt 15.5 meter ut til offentlig avløp.
- Det er plastrør fra 6.5m til 8.5 fra huset, ellers støpejern
- ergo noen har gravd opp før (uten at det sto noe om det i papirene da vi tok over)
- Røret har veldig mye avleiringer fra rundt 10m og utover, veldig mye nedfall og skall som tetter røret.
- Røret er omtrent snorrett og det er ingen synlige kollapser.

Sannsynligvis bør man kunne spyle røret rent, men de som var på besøk i dag hadde "bare" 1800l/min og 200 bar. Det er ikke nok til å få spylt ut avleiringene, spylerhodet spyler nemlig mesteparten av effekten bakover for å drive slangen inn i røret. De trodde dog at en brannbil eller tilsvarende ville greie å spyle ut driten.

Skal prate med noen som driver rørfornying nå, gitt at røret er helt rett er det et fristende alternativ under veien. Det er jo også fristende å tre/slå et plastrør gjennom de meterne, graveren mener det bør være ganske greit - men det er jo snakk om minst 4 meter.
   #30
 1,060     Jevnaker     0
De fleste septikfirmaer har vel spylebiler med ganske mye større kapasitet enn det. Ringerike Septik Service(som opererer på mesteparten av det sentrale østlandet) har biler med opptil 850 bar spyletrykk.
Signatur