17,355
24
7
Innvendig eller utvendig nedløp
139
Asker
1
Vi skal snart i gang med å bygge hus med flatt tak og jeg prøver å bestemme meg for hva slags nedløp vi skal bruke. Sintef er veldig klare på innvendig nedløp pga av isingsproblematikk i utvendige. Jeg er imidlertid skeptisk pga de store vannmengdene som periodevis skyller ned i dette systemet og hvorvidt det kan tette seg og begynne å lekke. Noen erfaringer fra dere hadde derfor vært veldig nyttig:
- Noen som har førstehånds erfaring med utvendig nedløp fra flate tak? Er det reelt sett noe problem med ising ? Evt vil ikke en enkel varmekabel løse problemet med minimalt energibehov?
- Noen som har erfaring med innvendige nedløpsrør og om de er lette og legge, hvor sikre er de mot lekkasjer osv.
- Hvor dyrt blir innvendig nedløp? (solide, lekkasjesikre løsninger med kondensisolasjon blir dyrt skulle jeg tro. Trenger vel nedføring i ekstra tykke vegger også for å få plass til isolasjonen)
- Hvordan løser man problemet med barnåler som vil skylles ned og etterhvert blokkere rørene? (Mye furutær rundt huset). Har man stakeluker? Barnålene vil jo over 20 år trenge mye volum. fanges de opp i type sandfang eller lignende som kan tømmes.
- Hvis man velger innvendig nedløp, bør man da legge de midt mellom bærevegger for å sikre at sig i taket gir bedre fall? Ulempen er jo at nedløpet da må ta to stykk 90 graders bend for å komme seg bort til en vegg før det går ned til bunnledningene. Dette øker vel risiko for at det tetter seg samt reduserer kapasitet på nedløpet.
Å lede takvannet inn i midten av taket er etter min mening naturstridig. Jeg ville hatt utvendig nedløp på utsiden av veggen, som ethvert annet takrenne med nedløp fra tak. Vet ikke hvorfor problemet med ising er større med flatt tak enn ellers?
.Thag
Av egen erfaring ville jeg aldri ha bygget dette selv.
I dag finnes det så mange varianter av nedløp som kan se pent ut at det vil alltid kunne se ganske ålreit ut uansett hustype.
Selv har jeg endret nedløpene til å nå gå utvendig.
Når jeg gjorde det la jeg samtidig inn selvregulerende varmekabel i nedløpene.
Men med untak av en vinter har disse vært slått av.
Det gamle systemet med innvendige rør var godt dimensjonert og lå med doble løp ned i egen kanal murt til dette.
Men enkelte ganger når det virkelig høljet ned så ble det for mye og vannet fosset gjennom leca veggene.
Det skjedde ikke oftere enn en gang hvert 10 år eller så, men det var irriterende nok.
Etter at jeg endret nedløpet for rundt 10 år siden har jeg sluppet unna sånt herk og eneste jeg trenger å gjøre er å rense silene til nedløpet en gang i året.
Jeg ville aldri sidestilt tilfeldige forum-meninger med Sintefs erfaringer og dokumentasjon...
Fallforhold og avrenning51 Generelt I kompakte tak over oppvarmede rom kan varmegjennomgangen fra innsiden smelte snø på taket. Smeltevannet må ledes bort fra taket på en forsvarlig måte, og nedløpet må ikke ha så lav temperatur at vannet kan fryse. Det vil si at man må lage innvendige nedløp og gjerne plassere sluket i en lokal forsenkning.
Når du har et moderne flatt tak er det et kompakttak, og ikke et luftet tak. Et kompakttak vil i mange tilfeller smelte snøen, selv om det er kuldegrader ute, siden noe av varmen innenfra alltid vil stige opp. Varmeste punkt vil da bli inne på taket, mens det da er kaldt i randsonene. Har du da et slakt fall utover vil det vannet som tiner inne på taket ise igjen på vei ut til utvendig takrenne, eller i verste fall, inni den utvendige takrenna. Da kommer ikke vannet seg avgårde der det skal, men ender opp alle mulige andre steder... Dette er ikke noe Sintef finner på for å være sære, dette er basert på mange års erfaring med vannskader.
At det er naturstridig med vann inni bygget kan man jo mene, men de fleste av oss har jo allerede en god del vannrør inne i husene våre, av andre grunner...
Ellers er det jo innvendige nedløp på alle store bygninger med flate tak, alle boligblokker, forretningsbygg osv osv som er i byene. Ingen av disse har utvendige nedløp. At det er naturstridig får vel bare være...
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
http://byggebolig.no/bygge-nytt-hus/axeln-ny-moderne-enebolig-i-asker/msg647405
(hvis du ikke hadde fått det med deg).
Nå skal det sies at en finlesning av TEK10 og veiledning avslører at varmekabler ikke er lovlig i nedløp... http://dibk.no/no/BYGGEREGLER/Gjeldende-byggeregler/Veiledning-om-tekniske-krav-til-byggverk/?dxp=/dxp/content/tekniskekrav/13/17/
Se veiledning til annet ledd punkt 4..
Når jeg spør VVS folkene hvorfor Sintef anbefaler innvendig, så har de ikke noe godt svar for de er ikke enig i at ising er så stort problem. Kanskje grunnen er at Sintef tar utgangspunkt i at varmekabler ikke er lov og at isingsproblemene da vektlegges som så store at innvendig nedløp må benyttes?
Hmm. kanskje jeg skal kontakte de gutta som harskrevet byggforskbladene om innvendig nedløp og diskutere med dem:-)
Du jobber i et rådgivende ingeniørselskap der alle vvs-folkene som jobber der sterkt anbefaler en løsning som ikke er godkjent i hht TEK10, og Sintef fraråder...?
Høres ikke bra ut, når det står sånn.
Ellers:
Hmm. kanskje jeg skal kontakte de gutta som harskrevet byggforskbladene om innvendig nedløp og diskutere med dem:-)
Jeg har flere ganger vært sammen med Trond Bøhlerengen hos Sintef som har ansvar for disse bladene, og sett flere foredrag om det. En av powerpointene derfra kan du se her:
http://www.takstol.com/uploads/1/Bohlerengen-Flate_tretak.pdf
Det er bare bilder uten at han prater, men du får en viss anelse. Anbefaler deg å se, eventuelt sende han en mail, han svarer gjerne på spørsmål.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Sintef har nødoverløp som en anbefaling i sine henvisninger.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))