21 385    44    0  

Kran på kran innvendig

 544     Nedre Romerike     0
Ifbm overgang til RIR ønsker jeg å bytte innvendig stoppekran fra spindelkran til kuleventil. Den eneste utvendige kranen jeg finner på eiendommen min stenger vannet til naboen.

Hva er det svake punktet på gamle spindelkraner? Lar de seg bare ikke stenge når de blir gamle? Eller er det fare for lekkasje til omgivelsen? Vurderer å stenge den gamle kranen for å sette den nye ventilen oppå. Så åpne igjen og fjerne mesteparten av håndtaket (står i veien).

Eller er det bedre å få en rørlegger til å fryse røret for å ta bort den gamle kranen?

   #1
 24 213     Akershus     0
Seteventiler er i prinsippet like gode som kuleventiler. Det som kan skje er at når du begynner å betjene denne, så kan den begynne å lekke langs spindelakselen. Noen ganger kan det holde å trekke til pakkboksen rundt spindelen, andre ganger ender en opp med at ventilen må skiftes. Muligens kan spindelen hardloddes in situ
Signatur
   #2
 22 342     Akershus     0
Lodde greier med vann i funker dårlig. Man kan pakke om boksen vil jeg tro hvis det begynner å lekke. Kjedeligere er det hvis noe ryker i kranen når du har stengt den...
   #3
 24 213     Akershus     0
Antok at spindelen er såpass langt fra vannet at det går med loddelampe/sveiseutstyr, men er usikker. Hva mener du kan ryke ut over ev gammel setepakning?

Ellers glemte jeg at en kan åpne pakkboksen mens krana er stengt, gitt at spindelen er lang nok eller rattet kan demonteres.
Signatur
   #4
 22 342     Akershus     0
Jeg har vært borti at spindelen løsnet inni kranen slik at kranen ikke lot seg åpne.
  (trådstarter)
   #5
 544     Nedre Romerike     0
Takk for innspill. Det med å tette gjennomføringen høres ikke dumt ut men jeg ser poenget at det går dårlig med vann i.

Kranen funker pr idag, jeg pleide å stenge den når vi var borte i lengre perioder. Tror at jeg får stengt og åpnet den noen ganger til for å montere ny ventil oppå. Det jeg nå lurer litt på er sannsynligheten for at den begynner å lekke etter noen år uten at jeg har rørt den.

   #6
 24 213     Akershus     0
Hvis du har vannlekkasjevarsler, kan du henge et lite kar under for drypp og dytte en sensor nedi.

Dersom den ikke blir betjent er det mindre sannsynlig med lekkasje.

En litt jalla kan være å stenge, åpne pakkboksen og fylle denne med fukherdende lim (polyuretan?) åpne igjen, trekke til hulsa på pakkboksen og aldri røre dette. Du hadde jo uansett tanker om å fjerne rattet.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 544     Nedre Romerike     0
Regner med at det blir litt jalla. Den kritiske delen står innenfor membran med inspeksjonsluke/siklemikk til dusjen. Så i tilfelle det skjærer seg helt må jeg ikke rive hele badet på nytt.

   #8
 7 685     Bærum     0
Sett en kuleventil etter kranen. Så åpner du den helt. Dette gjorde rørleggeren hos min far. Funket utmerket så lenge vi hadde huset.
  (trådstarter)
   #9
 544     Nedre Romerike     0
Kuleventil etter kranen blir antakeligvis løsningen men jeg kan ikke la hele den eksisterende kranen stå.

Før det blir utilsiktet og ikke minst meningsløst flømmingsforsøk legger jeg ved et bilde:
Hvor mye får jeg egentlig tatt bort? Til venstre pil eller til høyre? Har en mistanke at stengt kran er forutsetning for å skru ut ved høyre pil...

Eller kan det være verdt et forsøk å prøve om jeg får vridd hele kranen 90 grader med klokka? I den retningen blir det ikke så trangt og det ville holde å fjerne selve rattet.

Forøvrig har jeg prøvd å sette det bort til rørlegger men antakeligvis ser de på dette som en ulønnsom fillejobb. Responsen var lunken for å si det forsiktig.
Kran på kran innvendig - Bilde0286.jpg - karsten
   #10
 24 213     Akershus     0
Tror du kun kan skjære av det røde rattet. Like under der spindelen er.
Signatur