#11
 22,342     Akershus     0
Skjærer du av pakkboksen får du basseng i kjellern.

Å vri på dette er bingo. Kanskje klarer du det og det blir tett, men hva er planen om det begynner å lekke? Vri kun med klokken.

  (trådstarter)
   #12
 544     Nedre Romerike     0
Om det begynner å lekke skikkelig har jeg et problem. Er det snakk om at det drypper litt kan jeg prøve meg på tørrisstuntet. Tror om jeg spør pent får jeg tak i det.

Er det stor fare for å ødelegge et 1" kobberrør ved å fryse det? Ellers hadde det kanskje vært verdt et forsøk å kjøre på med tørris. Dersom vanntrykket ved tappestedene blir null med stoppekran åpen burde det jo være mulig å bytte den...
   #13
 7,686     Bærum     0
Hvis du skal begynne å plukke på kranen ville jeg skiftet den. Du får lete litt grundigere etter utvendig stoppekran. Min er plassert i grøften hos naboen langt unna. Ville aldri funnet den hvis jeg ikke så på kommunens kart.
  (trådstarter)
   #14
 544     Nedre Romerike     0
Jeg har en kran på tomta. Den stenger vannet til naboen. Hos kommunen har jeg vært. Det finnes ingenting i byggemappa til huset, heller ikke i mappa til feltet.
Det er snakk om en privat ringledning som er koblet til kommunalt nett og som forsyner omtrent 15 hus. Ledningen ligger ifølge kart under husene, det er ikke tegnet inn stikk til hvert hus. Mellom mitt hus og begge naboene har jeg sjekket. Ingenting bortsett fra den ene kranen til naboen. Det er ikke gjengrodd, ingen steder hvor en annen kran kunne gjemme seg.
   #17
 923     0
Disse kranene kan fort lekke om de blir manøvrert plutselig etter lang tids stillstand, eg ville fortsatt prøvd å fjerne den før montering av kuleventil, A: Det er en gammel kran som en ikkje kan forvente for mye av, B: Det er en effektiv brems for vanntilførselen.

Har du plastrør inn, da er det lett å stoppe vannet? Elles så må det da vel være mulig å stenge tilførselen frå hovedvannledningen en 20 minutters tid midt på dagen når alle andre er på jobb, bare gi beskjed på forhånd.

   #19
 7,686     Bærum     0
Jeg ville brukt rørlegger på dette. Jeg skiftet utvendig stoppekran. Da stengte rørleggeren vannet til flere hus mens han byttet kran. Det er lettere for en rørlegger å få tillatelse fra kommunen til dette enn for en amatør. Jeg husker ikke om han frøs røret som var planen eller om han fant en stoppekran. Jeg vil fraråde deg å mekke på stoppekranen du har. Hva gjør du hvis det begynner å lekke?
  (trådstarter)
   #20
 544     Nedre Romerike     0
Har sjekket litt nærmere før jeg gikk løs på kranen...

Nede kommer det inn kobber med 1" ytre diameter (med skyvelære målte jeg 25,5 mm). Så er det loddet på en faststående sekskant (32 mm) med gjenger på andre side (etter beste evne målt til 26,5 mm). På gjengene sitter kranen med sekskantdimensjon 34 mm. Kranen er merket med 20 på en side, med AHA 60 på den andre. På kranen er det skrudd enda en overgang med sekskantdimensjon 32 mm. På den igjen sitter en sekskant 34 mm som er loddet på rør ut kjelleren med ytre diameter 22 mm (Prisol-X 22x1,5).

Jeg kan ta på tabbekvoten min at jeg har vært "lost in translation" da jeg kjøpte ny kran. Den har 1" innvendig diameter, er merket med PN32 (de utvendige gjengene har jeg målt til 33 mm), har innvendige gjenger nede, utvendige oppe. Sekskantdimensjon nede er 38 mm. Jeg har også overgang fra kranen til 22 mm IS på den andre siden (Roth, jeg lærte nylig at IS systemet er godkjent for både kobber og PEX).

Siden det er noen saltavleiringer (om enn veldig lite) fra den nederste ekisterende overgangen og nedover synes jeg det er like greit å bli kvitt alt det gamle (ikke bare selve kranen). Tenkte å kappe (ved stengt tilførsel Wink ) det 1" kobberrøret som kommer inn så høyt oppe som mulig for å sette på en klemringskobling med utvendige gjenger på den andre siden (til ny kran og overgang ).

Før jeg tabber meg ut igjen mtp dimensjoner - hva er det jeg vil ha/trenger?
Noe med klemring til 1" kobberrør (utvendig diameter) på en side.
På den andre siden utvendige gjenger slik at jeg kan skru på kranen med 1" indre diameter/"PN32" gjenger.
Hva er riktig navn (med dimensjoner) på den delen?
Antar at det er en eller annen FPL tippunion?

Og litt mer generelt - hvordan i verden klarer seg alt man finner av koblingsdeler rundt omkring med bare to dimensjonstall? For meg er det alltid tvil om det er snakk om indre diameter (som på kranen jeg kjøpte), ytre diameter (f eks IS overgangen), gjengedimensjon på koblingen eller (mindre sannsynlig) dimensjon på sekskanten.