6,963    28    4  

Regnvann på hytta

 257     0
Hei

Vi ønsker å få vann på hytta. Det er ikke vei til den, så det kan bli litt strevsomt å bære mye vann. Dessuten ønsker vi en dusj.

Det er et rør som stikker ut i brønnen, som går til i et støpt betongrom i kjelleren. Dette rommet var fylt av vann før, og tanken var at dette skulle forsyne hytten med vann, men på grunn av umiddelbare fuktproblemer ble rommet åpnet opp og brukes p.d.t til oppbevaring.

Jeg tenkte kanskje det var mulig å sette 6-7 200L dunker i dette rommet, seriekoble dem, montere enn pumpe og filter, og pumpe vannet opp fra kjelleren og inn i hytta. Dunkene vil forsynes med regnvann (takrenn og ned i hytta). Pr. definisjon blir vel dette innlagt vann. Vi tenkte kanskje å leie ut hytten, og da blir det litt dumt hvis de bruker opp alt vannet i løpet av vinteren der det ikke kommer regnvann. Derfor tenkte jeg å koble inn vannet fra brønnen også, hvis det blir tilfelle.

Mtp. at filteret da må rense to typer vann med ulik hardhet, vil dette by på problemer?
Er planen min realistisk å gjennomføre? Kan det vokse alger i dunkene?

Noen tanker på hvor mye en rørlegger vil ta seg betalt med dette? Alternativet er å legge inn vann, og prisen der er 150.000 NOK til tomtegrensen. Det er ganske langt til hytta fra tomtegrensen, så det blir ikke billig det heller.

Håper at noen tar seg tid til å svare! Smile

   #1
 24,668     Akershus     0
Dersom en ser i sisterne med takvann, så ser det ganske guffent ut. På den annen side, gamle fyrstasjoner hadde store sisterner.

Du bør forsøke å få til filtrering og vandring gjennom flere kar før rentvann. Karene må kunne spyles.
Betongkaret kan kanskje brukes. Legger du et lag med xps på toppen, så reduserer du fordampningen. Renset sisternevann er ok til vask og potetvann. Til drikkevann kan det være aktuelt å bære eller trille.

Om du har strøm, borebrønn?

Om du ikke har strøm: enkelte ordner seg med en "vanntilhenger". En 500l tank på en mindre varehenger. I ditt tilfelle uten vei, så er det et spørsmål hvor langt rør du ev legger fra vei til hytte?
Signatur
   #2
 5,569     1
Enige med forrige, regnvann er guffent. Vi hadde tidligere en slik løsning på vår hytte. En betongtank + en nyere plasttank som samlet regnvann. Vi brukte det utelukkende som oppvaskvann og til dusjing. Alt drikkevann ble kjøpt utenom denne løsningen.

Nå skriver du ingenting om hvordan hytta ligger, men er det en fjellhytte kan du kanskje finne vann i en bekk? Vet om flere som har lagt rør (ganske langt, forøvrig) til en bekk. Så vipper de røret ut av bekken om vinteren for å unngå frostproblemer. Da har de typisk en kran på hytteveggen.

Ellers syntes jeg det høres ut som en fornuftig løsning å forsøke å bore etter vann, men husk at vann og avløp gjerne henger sammen. Så det kan være du får utfordringer med kommunen osv dersom du legger inn vann uten å ha godkjent system for avløp.
  (trådstarter)
   #3
 257     0
Ønsker ikke noe ny problematikk rundt betongrommet, så det å prøve på nytt igjen med xps er ikke noe jeg vil. Tenker dunker er like greit og dessuten helt diffusjonstett. Ser for meg disse dunkene med lokk, for ja, jeg regner med at det vil bli litt av hvert oppi dem etterhvert som tiden går.

Vi har strøm. Det er gravd ned en kumbrønn i myren utenfor, denne stikker vel 1m ned i myren. Blir ikke dette noe à la borebrønn?

Det er 400m til vei/parkering, men vi låner kun denne parkeringsplassen. Tror ikke de vil at vi setter en stor dunk der, men kan jo lufte muligheten.
   #4
 5,569     1
Vi har strøm. Det er gravd ned en kumbrønn i myren utenfor, denne stikker vel 1m ned i myren. Blir ikke dette noe à la borebrønn?

Nei, du får neppe godt drikkevann 1 meter ned i en myr. En borebrønn går 60-120 meter ned til grunnfjell. En pumpe settes i brønnen. Fra en boret brønn får du typisk drikkevann med høy kvalitet og OK vanntrykk (avhenger av lokale forhold, selvsagt). Dette er, bortsett fra påkobling til kommunale vannledninger, den mest utbredte vannkilden i norske hus.

På Grunnvannsdatabasen GRANADA kan du se om det er andre som har drikkevannsbrønn i nærområdet, og du kan kanskje hente noen erfaringer (men merk at ikke alle brønner er registrert her).
  (trådstarter)
   #5
 257     0
Det er en fjellhytte på Norefjell, Tempelseter. Den ligger litt høyt oppe, og jeg vet ikke om noen bekker i umiddelbar nærhet, så det tror jeg ikke går.

Det er helt greit hvis løsningen jeg la fram ikke kan brukes som drikkevann. Så lenge vi kan bruke det til vaskemaskin/dusj så er vi fornøyde. Hadde jo i utgangspunktet tenkt at hvis systemet blir beskjedent nok, så melder jeg ikke ifra og slipper styret forbundet med det, og i tillegg kommunal avgift og økt eiendomsskatt etc. Det er avløp på hytta (septikktank).

  (trådstarter)
   #6
 257     0
Her er nærmeste borebrønn. Ser ut som det er ganske nærme til nærmeste, men dog ganske mye i høydeforskjell. Er det noe særlig dyrt å koble seg inn på eksisternede borebrønn?
Regnvann på hytta - borebrønn.PNG - SjurVik
   #7
 24,668     Akershus     0
Her er det så tett med hytter at det fort kan komme kommunale løsninger med pålagt tilkobling.

Løsninger som ofte blir brukt i slike områder er trykkavløp og grunne ledninger med varmekabel.

Det er kurrant å dele en brønn, men det er spørsmål om kapasitet på brønnen og tilgang til bryter for start av pumpe.
Ad vanntilkenger. Tanken var å pumpe vann direkte over fra tilhenger til lagertank ved hytte. Her synes det aktuelt å ha med hengeren ved besøk. Ikke alle vil ha en slik løsning, men kan her være grei om en nere får kommunalt vann.

Med utleie ville jeg helst hatt kurrant løsning på vann selv om det koster litt.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 257     0
Okay. Får høre med kommunen og vedkommende med brønnen da. Skal få noen flere anbud på innlagt vann i samme slengen.
oll
   #9
 136     1
På hytta kjøpte vi en 5000 liter vanntank helt sort. (30.000kr). Grovfilter på takrennen (ca2000kr)
Renseanlegg montert inne med Grovfilter,finfilter og uv filter. (18.000kr)
Pumpe (kr 4000)
Vi har hatt dette i 4 år nå. Tank inspisert ikke behov å gjøre ren enda. Vannet er helt rent. Renseanlegg garanterer bakteriefritt.
Det er mulig å rense "alt" vann men det er ikke gratis.
Alt prosjektert og utført av rørleggerfirma 
   #10
 5,569     0
Man kan i teorien koble seg på eksisterende brønner, men det kommer jo helt an på hva eieren av brønnen er interessert i. Og så må man legge rør, du blir avhengig av naboens strøm til pumpa, osv... For å være ærlig tror jeg det letteste er å se på muligheten for å bore egen. Men andre brønner i området kan gi et inntrykk av hva andre har gjort.