#11
 4,110     Akershus (Follo)     0
På hyttefeltet jeg er i ble vi pålagt å koble oss til kommunalt vann/kloakk eller ikke ha innlagt vann i hytta.
En nabo har hatt borevann så lenge jeg kan huske, og må iflg. kommunen likevel koble seg på eller kun ha utekran. De truet med at dette ville de følge opp med kontroller. Dette kom på noe over 200 000,- pluss eget opplegg til vask/dusj osv. Men det blir jo snasent å kunne trykke på knappen istedenfor bæsj&carry da!

Etter hva jeg forstår er dette noe som skal gjennomføres over hele landet innen overskuelig fremtid. Så det kan virke risikabelt å investere i borevann.
Signatur

   #12
 24,673     Akershus     0
Det er mulig å rense "alt" vann men det er ikke gratis.


I sin tid besøkte jeg et forsøksanlegg nær NTH. En hel boligblokk var rutet inn til labben. I starten luktet det stram septik. I andre enden ble vi servert drikkevann! Vannet var blankt og kaldt, de fleste tok en god slurk.
Signatur
HSt
   #13
 36,611     Lillestrøm kommune     0
For morro skyld sendte jeg med en vannprøve fra cisterne løsningen vi hadde på hytta når jeg skulle ha vannprøver fra hyttefeltets borebrønner. Det var høyt kimtall (soppsporer mm) men ingen farlige bakterier. Et av 7 borehull hadde E-coli bakterier... Å holde temperaturen lav på vannet er sikkert en fordel. Vi hadde 1200L tank under terasse sommerstid og vanntemp på 15-17C.
Det som er lurt er å ha forfilter og en forbeholder med overløp som fyller hovedbeholdere da ligger det meste igjen på veien. Men en ting er vann til eget bruk, skal en ha mye utleie ville ikke jeg vært bekvem med å levere fra eget vannverk. Nå er det sommervann anlegg vi har på feltet hos oss (kommunalt vann og avløp) men vi la mye vann og avløp på dygnad, dere gjør jobben bedre enn oss var respons fra rørlegger som var med på dette (vi betalte for en del hovedstrekk + skråboring i fjell for å få selvfall)
   #14
 5,569     0
På hyttefeltet jeg er i ble vi pålagt å koble oss til kommunalt vann/kloakk eller ikke ha innlagt vann i hytta.
(...)
Etter hva jeg forstår er dette noe som skal gjennomføres over hele landet innen overskuelig fremtid. Så det kan virke risikabelt å investere i borevann.

For boligfelter/hyttefelter er det nok naturlig å anlegge felles anlegg, driftet av kommunen. Men for mer grisgrendte strøk vil ikke det være gjennomførbart. I tillegg vil jeg tro at det er veldig avhengig av kommunen om det blir pålegg eller ikke. Vi koblet vår hytte til kommunalt anlegg for noen år siden. Da var borevann også en av løsningene vi så på. Det var ingen tvang om påkobling, såvidt meg bekjent.


Et av 7 borehull hadde E-coli bakterier...

Det må være forurenset av overflatevann. "Skikkelig" grunnvann, som jo en borebrønn skal gi, burde ikke være spesielt forurenset. Men, lokale fohold osv... Jeg antar at det kan skje.
   #15
 24,673     Akershus     0
Om du får "skikkelig" vann i en borebrønn er et rent bingospill. Hos oss var det en rørlegger som ikke ville ha borebrønn: "Alt for mange hytter med utedo rundt oss".
Signatur
   #16
 5,569     0
En borebrønn går typisk 60-120 meter ned. Da er det helt irrelevant hva som skjer på overflaten. MEN en borebrønn kan forurenses av overflatevann, og da hjelper det ikke hvor rent grunnvannet er. Generelt går det veldig greit. Vil ikke kalle det "rent bingospill".
   #17
 24,673     Akershus     0
Har en borebrønn på 120 m, tørt hull før trykking.
Første årene flott vann. Avsluttet puss av tomt, det førte til leirsmak på vannet i flere år og vi begynte å ta med drikkevann. Etter ca 4 år med leire, ok vann igjen.

Pakning ble satt inn ca 2 år etter leirsmaken kom, ingen bedring. Det er mold/morenemasser på tomta.

I vårt tilfelle, bingo.
Signatur

   #18
 5,569     0
Dersom vannet i din brønn hentes fra 120 meters dyp er det ingen logikk i at pussing av tomt skulle påvirke det. Men dersom det også kommer vann fra 5 meters dyp, så hjelper det ikke hvor rent 120-metersvannet er. Høres ut som overflatekontaminering. Hvor dypt er det til grunnfjellet, og gikk brønnen helt til grunnfjell? Eller henter den vann fra morenemassene? Hvor dypt ble det i så fall satt pakning? Som jeg sa, lokale forhold spiller en rolle. Så ja, gitt lokale forhold er det litt bingo.
   #19
 24,673     Akershus     0
Avstand fra brønntopp til grunnfjell 25 cm. Hullet var i utgangspunktet tørt til 120m. Hvor pakning ble montert vet jeg ikke, men si 10 m ned.

Min antagelse, brønnen fylles av "overflatevann". Mao, vannkvalitet er et bingospill.
Signatur
   #20
 5,569     0
Ja, det må være det som skjer, siden dere fikk leire i vannet relatert til overflateting på tomten. Pakning var sikkert lurt, men det kan være den beste kuren hadde vært å sprekke opp brønnen slik at tilførsel av "skikkelig" vann (120 m) ble bedre. Vannet fra 120 m er sannsynligvis av god kvalitet (der er det veldig lite bingo, bortsett fra om man finner vann da)