289    19    1  

Retrofit sirkulerende varmtvann

 2 276     0
Det viser seg at strekkene våre på varmtvann i praksis er altfor lange. På full guffe tar det minst 30 sekunder før det er ordentlig varmt i kjøkkenkrana og dermed er det på tide å tenke på sirkulasjon. De fleste veggene er lukket, men jeg skal greie å få inn et retur-rør fra fordelingsskapet til teknisk rom. 

Dette er vel 10m og 20mm rør og vil nok hjelpe endel. Spørsmålet er om jeg kan få til noe mer - på kjøkkenet er det uttak til både kjøkkenvask og utekran som ennå ikke er montert, dette strekket er vel 10m+ og det vil definitivt være en fordel med sirkulasjon hit også. 

Kan jeg koble sammen varmtvann fra kjøkkenvask og utekran og så bruke et av disse rørene som retur? Hvordan sikrer jeg meg da mot lekkasjer, må jeg inn med noe skap eller kan jeg bruke vannstopp under koblingene? 

I tillegg har jeg noen bad som ennå ikke er kledd inn, men røranlegget er satt opp. Hvordan kan jeg legge opp retur-rør på veggboksene - dvs, hvordan lekkasjesikrer jeg dette? Er svaret skap tror jeg det blir for dyrt...

   #1
 15 847     Akershus     0
Det finnes noe Petter-Smartgreier som bruker varmt og kaldt-rørene til sirkulasjon. Blir litt så der, men kan være en løsning når ting allerede er innebygget. Blir noe med at en får ut noe varmt/lunkent vann fra kaldvann når en åpner, husker ikke helt.

Røret til utekran kan nok brukes, men da mister du utekrana?

Har fundert litt på min egen Petter Smart der det er tilstrekkelig tykke tilførselsrør: tre inn et tynt pex inne i hovedrøret. Innerrøret kan være ganske tynnvegget da det får lite overtrykk. Aldri forsøkt.

Medd ferdige veggbokser må du trolig koble loopen utenfor veggen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2 276     0
Med ferdige veggbokser må du trolig koble loopen utenfor veggen.


Begge rørene ligger i dag inne på kjøkkenet, røret til utekrana skal uansett termineres inne og så er det selve krana som går gjennom veggen. Ergo jeg trenger bare et 3m langt rør som ligger under kjøkkeninnredningen for å komme mellom utekran og innekran. Spørsmålet er hva jeg gjør med lekkasjesikring.

På badene er ingenting kledd inn ennå, men ser for meg at man ikke kan ha to rør inn til en standard veggboks? Hvordan løser man dette om man vil ha sirkulasjon til disse punktene?
   #3
 15 847     Akershus     0
Et alternativ på kjøkkenet er en 5l vvb i kjøkkenbenken. Denne fødes fra vvb.

Nytt hus? Da kan en ordne lekkasjesikring ved å montere vannstopp ved hovedkrana og vannlekkasjesensorer «overalt , som under kjøkkenbenken.

To rør inn på samme veggboks har jeg ikke sett. Terminer rørene i hver sin veggboks og sett en kobling i rommet mellom veggboksene.

Med nevnte innerrørløsning vil det ikke være noen koblinger i ytre ende, bare i teknisk rom ved sirk-pumpa. Om en støter på andre vansker vet jeg ikke, aldri prøvd dette. 

Edit: ved nærmere ettertanke så kanskje en kan oppnå at ved tapping, så kommer vv i både innerrør og ytterrør. Da er det veggtykkelsen av innerrøret en taper.

Edit: Fant noe lesestoff her: http://www.chilipepperapp.com/cwrcs.htm
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 2 276     0
Har vurdert 5l under kjøkkenbenk, men ser ikke helt fordelen. Da får jeg ikke utnyttet vv fra varmepumpe og når man har brukt opp 5l så får man en dipp i temperatur.

I tillegg er kostnad ganske høy, trenger kjapt en egen kurs og bereder koster like mye som pumpe og ganske mange meter rør?
   #5
 15 847     Akershus     0
Litt mer lesestoff http://www.taco-hvac.com/uploads/FileLibrary/100-41.pdf

Ved sirkulasjon vil en få et kontinuerlig varmetap. Dette kan reduseres f.eks på kjøkken ved at sirkulasjonspumpa startes av bevegelse på kjøkkenet. Mao, står om dagen og natten.

Dersom det er eget rør til utekran, burde det være mulig å bruke utekranrøret til retur. Ulempen kan være at en får vv i utekrana. Sjekk lemkene om de har noe svar på det.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 2 276     0
Ad varmetap så har jeg tenkt å bruke grundfors sin comfort med autoadapt. Denne lager en plan basert på når det tappes varmt vann og vil kun gå i disse periodene.

Varmetapet vil jo varme opp huset om vinteren og om sommeren vil l/v varmepumpe gi bra COP og dermed liten kostnad.

Alternativet med vvb i benk vil gi jo også gi tap, hele døgnet og med COP på 1.
  (trådstarter)
   #7
 2 276     0
Ah, ser at jeg glemte en detalj, utekran har selvsagt både varmt og kaldt vann. Ergo har to rør med vv inn til kjøkkenet, med tre meters mellomrom.

   #8
 15 847     Akershus     0
Da er jo kjøkkenet dekket. Rigger du slik at sirk står i teknisk rom og skyver mot utekran, vil du kunne tappe mye vv. Mulig du må inn med to stk tilbakeslagsventiler. Selve loopen er en utvendig kobling mellom veggboksene. Lekkase kan du ev ordne med en ren lekkasjevarsler med alarm eller ved sensor til sentral vannstopp.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 2 276     0
Tror også det er planen for kjøkkenet, hva gjør jeg på badene?

Her er det veggbokser, en for varmt og en for kaldt - men fortsatt åpen vegg.