KPB
   #11
 38     Fredrikstad     1
Oi oi oi.. Her var det mange rare forslag. For å ta årsaken til problemet først.. Det er det enorme tilførselsrøret til kjøkkenet. 20mm er alt for stort fra fordeler til et kjøkkenbatteri. 15mm. hadde holdt og ville drastisk redusert tappetiden. Har du mulighet til å trekke ut dette røret og erstatte det med 12 eller 15mm?

Om dette ikke er mulig eller du uansett vil ha tappetiden under 10sekunder kan du trekke et godt isolert 10 eller 12mm rør fra punktet med lang tappetid og inn i teknisk rom. Da vil varmetapet være minimalt og dimensjonen holder i massevis. Om du skal ha sirkulasjon på flere punkter så blir det for mange rare koblinger. Om det er omtrent like lange strekk så klarer du deg kanskje uten innreguleringsventiler, men dette er ikke "bare bare".

Har du mulighet til å ha èn tilførsel frem til et samleskap som står litt nærmere brukerstedene? Kanskje du kan få 20mm`rn til kjøkkenet frem til badet og bygge skapet der? Da vil du jo bare trenge sirkulasjon til ett punkt.

Å bruke røret til utekranen kan fungere, men hvis du fortsatt ønsker varmtvann i utekrana blir det en ganske funurlig kobling i teknisk rom.. Måtte nesten tegnet opp dette om jeg skal se om det vil fungere. Det avhenger nok av en bereder med uttak for sirkulasjon, om du kobler den på KV-inn på berederen så vil du jo få kaldtvann når du tapper i utekrana.. Om det er en sirk. inngang på berederen så vil du kanskje klare å hente VV ut herfra også.. Usikker.
Signatur

   #12
 24,668     Akershus     0
Nå har vi ikke full oversikt over rørføringen her. Gitt at det er separat vv rør fra teknisk rom/vvb til utekran. Ditto til kjøkkenkran og mulighet for å koble disee to tappestedene sammen.

Da ser det ut til at det som trengs er en hvilket som helst vvb, to tilbakeslagdventiler og en sirkpumpe.

En oppnår sirk av utgangstemp etter blandeventil. Sirkpumpe går i tapperetning. Det er mulig at en får noe redusert tappehastighet.

Det ser også ut til at en kan få til sirkulasjon i innerrør med en sirkpumpe, to tilbakeslagsventiler og standard vvb.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 4,193     0
Litt mer om rørføring.

Fra teknisk til fordeler er det 20 eller 22mm. Dette strekket er vel litt over ti meter. Så er det ti meter til med 15mm rør  ned til kjøkkenet. Opp til teknisk er det fortsatt ganske åpent, her skal jeg greie å legge et rør til retur. Ned til kjøkkenet er det lukket, men har som sagt to ulike vv-rør ned hit.

Rørlegger vil kun legge sirkulasjon til fordeler, han mener det er unødvendig å sirkulere siste strekket. Jeg tenker at kostnaden på ekstra rør er lav, får kanskje få noen andre til å gjøre det Wink

Skjønner ikke helt utfordringen med utekrana. Tur vv kobles fra kjøkkenvask, dette medfører at strekket til utekran blir tre meter lenger, så brukes utekran til rør som retur til teknisk rom.

Er forresten en varmepumpe i andre enden her, med vvm320 innedel. Tror denne er bygget for sirkulasjon, men usikker på hvordan det bør kobles? 

Edit: ser det er beskrevet i manualen ja... 
   #14
 24,668     Akershus     0
Gitt returledning fra fordeler til teknisk rom, så ser det ut til at en kan få til sirkulasjon helt til kjøkkenet med en sirkpumpe og rørdeler. En får full vannstrøm til alle kraner. Ulempen er at temperaturen i sirkulasjonen vil stige til kjeletemperatur, ikke blandetemperatur på vvb. Dog, det er kanskje situasjonen ved alle sirk-systemer? Kan kompenseres med lavere kjeletemp og heller større kjele. Temperaturen vil raskt synke til blandetemp ved tapping, men vannet i røret er varmt ved åpning av kran.

Skal lage en skisse.
Signatur
KPB
   #15
 38     Fredrikstad     0
Aah.. kort vei fra kjøkkenkran til utekran ja! Ja da er det jo åpenbart! Koble mellom de to og bruke utekransrøret til sirk. Men fortsatt litt dumt å ikke ha isolert sirkulasjonsrør da.
Signatur
   #16
 24,668     Akershus     0
Noen forslag

Retrofit sirkulerende varmtvann - Fig1.jpg - oddbjoh


Figur 1 viser løsning med returrør fra fordeler. Det er etablert forbindelse mellom kjøkkenkran og utekran. Videre en shunt med en ventil. Med denne kan en regulere hvor mye av sirkulasjonen som skal utom kjøkken. denne ventilen er kanskje ikke nødvendig. Retur til kaldvannsrør til vvb ved b. Jeg er litt usikker på hvordan blandeventilen vil reagere, men vil tro at du vil få blandet temperatur i sirkulasjonenen. Fungererr det ikke, kan stussen til sikkerhetsventilen brukes. Da vil sirkulasjonsvannet ha kjeletemperatur. For å sikre at kaldvann ikke går feil vei gjennom sirkpumpe ved tapping, kan en sette inn en tilbakeslagsventil.
Retrofit sirkulerende varmtvann - Fig2.jpg - oddbjoh

Figur 2 viser en løsning med innerrør i materøret til fordeler. Her er tenkt 22mm materør med 10mm innerrør. Tilbakeslagsventilen: 1 hindrer kaldvann til tappested ved tapping. 2 hindrer lokal sirkulasjon uten oppvarming av vann. 3 er overløp forbi sirkulasjonspumpe ved tapping. En ser at både innerrør og ytterrør vil levere vann ved tapping. En taper godstykkelsen av innerrøret og trolig en del strømningsmotstand.

Systemet kan påbygges med diverse for å redusere tiden det sirkuleres og dermed spare noe energi.

Det understrekes at dette er drodling av en amatør. Ikke forsøkt i praksis.
Siste redigering: Monday, March 19, 2018 2:02:09 PM av KjellG
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 4,193     0
Da er rørlegger på plass for å legge opp sirkulasjonen.

Han ville i utgangspunktet ikke legge opp sirkulasjon til varmepumpen, men heller til spisslastberederen som er koblet i serie. Argumentet er at returvannet blir for varmt, men tror jeg skal overtale ham likevel.

Planen min er å kjøre samme temperatur i spisslastberederen og berederen i varmepumpen. Hvis jeg skal ha forskjellige temperaturer i disse vil jeg ikke få utnyttet varmepumpen til sirkulasjon og får dårligere COP på varmtvann. Pumpa vil nok ikke være så effektiv opp til 60 grader tom er laveste innstilling på OSO-berederen, men fortsatt mer effektiv enn 2kW varmeelementet i denne?

  (trådstarter)
   #18
 4,193     0
Hmmm, det var visst blandeventilen på spisslastberederen som ikke likte sirkulasjon. Den oppfører seg snodig om man sirkulerer fordi den ikke vil levere ut varmtvann uten trykkfall.

Vurderer en løsning der jeg bruker spisslastberederen som en ren buffertank uten blandeventil. Da må varmepumpa løfte 140+200l i stedet for kun 140l, men det burde gå gitt 9kW tilleggsvarme...

Eller bare gi beng og bruke spisslasten til sirkulasjon, selv om det er irriterende å fyre den med dumt varme-element og ikke pumpe.
KPB
   #19
 38     Fredrikstad     0
Jeg ville tatt en prat med varmepumpeleverandøren. De gir deg den beste og mest energiøkonomiske løsningen på dette.
Signatur