#31
 468     Stavanger     0
Dersom en har et røranlegg, fylt 99% med vann og en bruker trykkluft for å oppnå testtrykk på 8,5 bar, hvordan kan dette lille luftvolumet representere stor fare?

Om det er en luftfylt vvb i systemet og en fyller luft til testtrykk, 8,5 bar, da mottar vvb en forholdsvis stor energimengde. Dersom den i utgangspunktet er vannfylt og innenfor de 99%, hvorfor spiller dette ingen, trille kasserolle?


Hvis en har fylt opp anlegget med vann så vil jeg si at med et tilkoblet manometer så vil det være en nokså grei test (dog ikke 100%) å teste med naturlig vanntrykk - om dette trykket er rimelig ok, men da også så lang som mulig etter test prosedyrene fra leverandøren. En ser da om det leker som "en sil" Smile eller ei. (Faktisk forsvinner risikoen for lekasje ganske betraktlig om en benytter feks Q&E koblinger fremfor feks klemringskoblinger mellom feks veggbokser og pex.)

Nå skal det sies at du kanskje blander kortene litt her(?), for en diskuterer her i tråden å trykkteste på to forskjellige måter:
1. med luft og bare luft alene i ett "tørt system" - noe som er mulig men krever kompetanse og "know how" pga risiko - som er dikskutet over her.
2. med vann da en benytter en trykkpumpe til å presse vannet sammen i systemet for å få opp trykket. Da er det som nevnt litt lengre opp i tråden ett svakt punkt i nærheten til pumpen (som potensielt kan pumpe inn luft! om en ikke fyller pumpekaret med vann). En vil se at pumpene forøvrig er KRAFTIG overdimensjonert i denne kritiske sonen. Nettopp for å håndtere denne faren.

Altså er det vel neppe noen som fyller med vann og deretter trykker på med kompressor! Det er uansett ikke en kjent metode for trykktesting av rørsystemer fra de produsentene jeg har lest meg gjennom.

Ang VVB så skriver jeg nettopp at "Om varmtvannstanken MED vann" altså ikke uten. En VVB uten vann og trykk 8,5 bar kan i en smell potensielt fjerne etasjeskillet Smile mellom VVB i kjeller og 1 etg. om en uheldig. Så ja en luft fylt VVB med høyt luft/gasstrykk det er livsfarlig.

For å si det slik: trykk teste med luft kan en gjøre om en har lært om det på skolen/studiet/kurset!

   #32
 7,686     Bærum     2
Vann er tryggere enn luft. Det er udiskutabelt. Et par ting: Rør i rør består av plastrør som utvider seg ved trykk. Du får derfor litt mer lagret energi enn du får i kobberrør. Vann er også en risiko. Jeg hadde et spylerhåndtak til høytrykkspyleren hvor manometeret løsnet. Det for av gårde med stor fart. Hadde det truffet øyet vil nok synet vært permanent borte. Til slutt, så dere "Ikke gjør dette hjemme" hvor de plomberte sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen? Det ga en meget interessant effekt når berederen revnet. Absolutt verdt å se på.
   #35
 2,811     0
Om varmtvannstanken med vann er tilkoblet eller ikke, spiller lille trille kasserolle for systemet en trykktester.

Spørsmålet er heller om varmtvannstanken UTEN vann er tilkoblet eller ikke. Det utgjør nemlig en drastisk forskjell i den lagrede energien i komprimert luft/gass; innholdet (og energien...) i rørsystemet er normalt ikke i nærheten av de 2-300 liter komprimert til 10 bar en vvb kan lagre...