#21
 468     Stavanger     0
Roebba har et visst poeng, spørsmålet er om problemet her er så stort at det blir farlig.

Gitt et rør med en endekappe. Vi trykksetter med vann. Bunnen i kappa revner plutselig og totalt fra gjengepartiet. Straks "50-øringen" forlater rørenden faller trykket nær momentant til null. Det er lite som fortsetter å skyve på mynten. Dersom røret i stedet var trykksatt med luft, så er lufta kraftig komprimert. Luft som strømmer ut vil i lengre tid aksellerere mynten og den kan trolig komme opp i betydelig fart.

Helt riktig KjellG.

Siden vann "ikke" komprimeres og luft "lett kan" komprimeres, så er det i vanntilfellet som en har med en enorm mekanisk fjær å gjøre. Da vil feks en endeplugg "poppe av" med vann testing, og skytes av med luft-testing. Å bli skutt med kobber og metall fragmenter - det er potensielt livsfarlig.

Har ingen fysikkforståelse, så spør her. Hva er forskjellen på en trykkluftslange med 6 bar trykk, eller ett sanipexrør med 6 bar trykkluft?


Her er forskjellen at trykkluftslangen med endekoblinger er testet og godkjent (om det ikke er kina-ræl!), mens sanipexrøret er i utgangspunktet godkjent, men ikke det du selv setter/kobler på endene. Slik at du da må teste om sanipeksen takler 6 bar trykk, ved å trykkteste med 9 bar vann (IKKE LUFT). Og ja når en jobber med kompressor og tillhørende utstyr da er vernebriller ett must å bruke - siden en jobber med trykksatt utstyr. Jeg hadde en gang et uhell hvor det lille røret på en trykkluftpistol plutselig løsnet fra pistolgrepet - du kan si det forsvant fort og med ett smell... Så en benytter gjerne ikke denne type pistol for å blåse støvet fra ansiktet, ihvertfall gjør ikke jeg det...

Når alt kommer til alt er det å teste med luft vs. vann det samme som å sammenligne eple med banan. Fordi viskøsiteten til vann er ca 90 ganger høyere enn for luft. Viskositeten kan se på som flytmotstand, så luft vil dermed, med lavere viskositet, lettere leke ut, mens vann forblir.

Forøvrig vises det til noen videoer her, som illustrerer dette bra. Prøv å fylle den gassflasken (i ene videoen fra Mythbuster) med vann til samme trykk og se hva som skjer da. -Ikke så veldig spennende - ikke noe å lage TV av ihvertfall....

OG helt til slutt, det er flere her som skal "teste" med luft - har produsenten anbefalt noen prosedyre for dette? Om ikke så er luft testen ikke verdt stort mer enn en tom dorull (min mening).


   #22
 667     0
Har selv nettopp trykktestet mitt Sanipex-system med en Ridgid 1450 trykktestpumpe.

Fra det som står om trykktesting av Sanipex-systemet:

"Testtrykk: Rør i rør anlegget skal trykkprøves med vann på kaldt- og
varmtvannssiden med et trykk på 50% over høyest forekommende driftstrykk, maksimum 9 bar,
når anlegget er ferdigmontert.
Trykkprøves anlegget med luft skal max lufttrykk være 0,5 bar ."





HSt
   #23
 37,121     Lillestrøm kommune     1
0.5Bar kravet er sikker satt ved at du får bare 1.5x ekspansjon hvis noe ryker.  Men jeg har sett lekkasjer på kjølevannsanlegg på 5.5Bar (med vann) når det virker potte tett på 4.5Bar så har 0.5Bar luft-testen noen praktisk betydning ut over at en finner ut om en har glemt å montere noe ?
   #24
 667     0
Er nok bare for å forsikre seg om alt er montert skikkelig uten lekkasjepunkter. Jeg hoppet glatt over det punktet med luft, er nok derfor det kalles trykkprøves anlegget.

Er vant med å trykke utstyrt til 22000psi (1517bar)med vann, så disse 9bar er jo bare barnemat, men uansett skal man ha respekt for all trykk. Kollega av meg ble drept under trykktesting med N2 i Danmark for en del år siden, da en rørdel gav etter og svingte og traff han i hodet.
   #25
 24,880     Akershus     0
Tror det er noe forskjell i å måle med og uten tom vvb. Det er ikke bare trykket i seg selv, men samlet lagret energi som frigjøres som har betydning. Et tynt rør rommer ikke mye komprimert energi. Om en slår av flasketuten på en dykkerflaske, farer den avsted, ryker endelokket i et kort rør, så blir det neppe så stor reaksjon.
Signatur
   #26
 194     0
Ein vesentleg forskjell frå posta Mythbustervideo er at det er flasketuten som er det som kan fyke avgårde i eit rørsystem i ein bustad, ikkje gassflaska - med unntak av vvb. I det endeloket på eit rør ryk får det ikkje meir energi og vil ikkje få den samme "raketteffekta".

Dog, ein bør uansett ha respekt for trykk.
   #27
 667     0
hvis du ser youtubelinken jeg har lagt ved, er det ikke mye trykk som skal til for at noe fyker gjennom luften. Hvis foreksempel blindpluggen som er på sanipex-systemet skulle ryker og kommer fykende kan den faktisk skade folk hvis man trykker med 9bar med lufttrykk i systemet. Og har man et kobberrør-system er det metallplugger som kan komme fykende og dem har enda større skadepotensiale. Så er viktig å ha respekt for trykk.

https://www.youtube.com/watch?v=D4qIlMvEZZs



O_K
   #28
 431     0
Veldig stor forskjell på luft og vann når det gjelder trykk ja. Trykkluft kan være veldig skummelt, og man må vite hva man gjør. Man kan bruke trykkluft til å trykkteste et rørsystem på en trygg måte, men jeg ville aldri fyllt systemet med trykkluft. Fyller du f.eks. hele systemet med vann, og så lar en rørstump vende oppover full av vann så kan du alltids relativt trygt bruke trykkluft til å skyve på vannet slik at trykket i hele systemet øker. Da er det vann i alle rør som gjør at det ikke oppstår et stort volum av komprimert gass. Det eneste volumet med komprimert gass vil være fra toppen av vannspeilet på røret og til trykkluftpumpen. Ditt svake punkt vil være innfesting mellom trykkluft og vannrør.

Bruker du en fotpumpe så har du da nesten ikke noe volum, ville fortsatt brukt briller, for øynene tåler lite, men ellers risikerer du ikke mye mer enn et blåmerke.

Bruker du kompressor så har du mye lagret trykkluft i tanken, og antagelig en grovere / lengere slange. Da har du mer opplagret energi. Skulle trykkluftslangen løsne fra vannrøret vil det kunne slå ganske kraftig rundt i rommet, det er for øvrig tillfellet med alle anvendelser av trykkluft. Ved 10 bar kan du få ganske vondt, men det skal mye til at du blir skadet om du ikke får det i øyet uten å bruke briller. Ved høyere trykk er det vanlig å ha en "whip back arrestor", som er en stålwire festet i trykkluftslangen og i det slangen kobles til, da får ikke slangen like stort spillerom selv om det er skremmende som pokker hvis du har 50bar + som freser ut...
   #29
 468     Stavanger     0


Hmmmmm! Bemerkelseseverdig at diskusjon og synsing bærer frem - jeg gjør et siste forsøk på å vise forskjellen på luft og vann. På en litt utradisjonell måte:

La oss si at:
Vann sammenlignes med stein: vann = stein (utrykkbart/ukromprimerbart)
Luft sammenlignes med fjærer (bilfjærer eller lignende fjærer) luft = fjær (sammentrykkbart/kromprimerbart)

Om du presser en stein med en kraft på feks 10 enheter (bar, kilo, newton, ellerettellerannet) så lagrer ikke steinen noe kraft, slik at når du plutselig slipper presset, så spretter den ikke opp i øya dine....
Om du presser en fjær med de samme 10 enheter (bar, kilo, newton, ellerettellerannet), så ligger ikke fjæren "død" når du plutselig slipper presset - da får du den i øya...

LEGG MERKE TIL at du presser på steinen og fjæren med den samme kraften....

Så kan en synse og mene det ene og det andre når det kommer til at rør og endehylser er små, men de fleste tar jo riv ruskende feil... For jo mindre "dingsen" /"tingen" som blir presset er, jo lengre og hardere flyr den. For alle MÅ FORSTÅ at det er lettere å kaste en liten "dings"/"ting" langt enn en stor "dings" langt og hard, om de begge kastes/forløses plutselig med den samme kraften!

Om varmtvannstanken med vann er tilkoblet eller ikke, spiller lille trille kasserolle for systemet en trykktester. (Mtp det vi diskuterer her).

En kan trykkteste med gasser, men da spiller/jobber en i en annen liga, altså da jobber en med en HELT ANNEN risiko.

Til slutt: Så synes jeg det er ganske upassende å gjentakende "synse ting" som omhandler sikkerhet, liv og død, i ett forum som blir benyttet av "gjør-det-selvere". Når en kommer til kort eller lurer på noe så får en heller stille klare spørsmål (med spørsmålstegn, og gjerne innlede spørsmålet med "hvem", "hva", "hvor", "hvorfor", "hvordan" så det fremstår som et spørsmål og ikke retorikk som kan misforstås.)

Spørsmål?

   #30
 24,880     Akershus     0
Ja,

Her refereres til "kraft". Om en legger en kraft på 10 mot en ikke-komprimerbar stein, så lagres ingen energi. Om en legger en kraft på 10 på et ytterst lite volum, så krymper volumet til en oppnår kraftbalanse, men siden gassvolumet er noen mm3, så lagres en ytterst liten energi, jfr k·l. Hvordan kan denne bittelille energien representere stor fare?

Dersom en har et røranlegg, fylt 99% med vann og en bruker trykkluft for å oppnå testtrykk på 8,5 bar, hvordan kan dette lille luftvolumet representere stor fare?

Om det er en luftfylt vvb i systemet og en fyller luft til testtrykk, 8,5 bar, da mottar vvb en forholdsvis stor energimengde. Dersom den i utgangspunktet er vannfylt og innenfor de 99%, hvorfor spiller dette ingen, trille kasserolle?


Ellers skal sies, denne tråden har for meg vært en vekker!
Signatur