#11
 131     0
Har ingen fysikkforståelse, så spør her. Hva er forskjellen på en trykkluftslange med 6 bar trykk, eller ett sanipexrør med 6 bar trykkluft?

   #12
 24,960     Akershus     0
Nå er det vel et betydelig større trykk som brukes i alle dekkskifteverksteder for å få dekket på plass på felgen? Ikke alle dekk er nye heller.

Dersom det testes med vvb sikkerhetsventilen tilkoblet, så begrenses trykket til 9 bar.


Her viser du at du har NULL PEILING på hva du snakker om - å trykkteste ett rør med luft/gass og 9 bar det er så risikofylt at en bør ha spesialverksted/laboratorium for å gjøre en slik øvelse - samtidig anbefaler jeg en akademisk grad med god fysikkforståelse for dette forsøket.

som det fremgår av signaturen, jeg er totakt amatør på de fleste områder. Siden du har bedre rede på dette, finnes det mer lærestoff? Referanser? Hva mener du er mekanismen i skademuligheten?

Gitt et vanlig husrørsystem. Det er tappet ned, kraner er avstengt og vannet dåsettes på. Deler av rørsystemet vil nå få lufttrykk tilsvarende gatetrykk på 6 bar. Er dette farlig?
Signatur
   #13
 1,355     0
Jeg har planer om å bruke trykkluft for å frostsikre vannsystemet på hytta. Vi skal legge inn vann i år, blir rør-i-rør system. Varmtvann fra kobberspiral i akkumulatortank. Har planer om å koble på en kompressor rett etter vannpumpa, så kan jeg koble bort den og koble inn kompressoren. Med noenlunde naturlig fall fra fordeler i teknisk rom til blandebatterier på kjøkken og bad (samt Jets-toalettet) bør det være kurant å blåse ut mer enn nok vann fra rørene til at ingenting går i stykker i kulda. Har ikke sett på dette som noe spesielt risikofylt, tar jeg feil her? Trykk vil nok bli begrenset til under 9 bar ja. Vanntrykket er forøvrig stilt inn på 3,7 bar.
   #14
 1,060     Jevnaker     0
Har ingen fysikkforståelse, så spør her. Hva er forskjellen på en trykkluftslange med 6 bar trykk, eller ett sanipexrør med 6 bar trykkluft?

Dette lurer jeg også på. Trykkluftanlegg er som regel begrenset til 10bar. Er dette HELT VANNVITTIG OG FULLSTENDIG UTENFOR ALL SUNN FORNUFT OG KAN MEDFØRE DØD OG SKADER, roebba?
Signatur
   #15
 24,960     Akershus     1
Roebba har et visst poeng, spørsmålet er om problemet her er så stort at det blir farlig.

Gitt et rør med en endekappe. Vi trykksetter med vann. Bunnen i kappa revner plutselig og totalt fra gjengepartiet. Straks "50-øringen" forlater rørenden faller trykket nær momentant til null. Det er lite som fortsetter å skyve på mynten. Dersom røret i stedet var trykksatt med luft, så er lufta kraftig komprimert. Luft som strømmer ut vil i lengre tid aksellerere mynten og den kan trolig komme opp i betydelig fart.

Så blir spørsmålet om en under testing kan påregne så abrupte, totale brudd eller om en heller får en form for revne som slipper trykket ut litt mer kontrollert.

Ad rentblåsing av rør mot åpen kran, så har slikt vært gjort i industrien "til evig tid" og neppe farlig.
Signatur
HSt
   #16
 37,303     Lillestrøm kommune     0
Vann under trykk vil ikke ekspandere mens gass f.eks 4Bar trykk vil ekspansere til 4xsitt volum når den slippes ut. Hvis en rørdel løsner blir den et prosjektil med 4 Bars trykk fra gass på innsiden. Jeg har hørt om et uhell der jeg ikke kan gi detaljene men en slags rørbit ble skutt inn i veggen når den løsnet og rekorserte rundt. Heldigvis var ingen mennesker i den retning prosjektilet gikk men de som var i rommet skjønte ingen ting annet enn at de registrerte kjempesmellet i veggen. Med vann med 4Bar trykk så er det bare ørlite mere vann i røret enn ved atmosfære trykk.

Å blåse rør tomme er ok da er det alltid en åpning.