#21
 6     Akershus     0
Takk for svar. Selv om det ikke opplyste meg noe om disse "BAR" og "MPA"-verdiene, så sier du at alt banligvis er greit.
Grunnen til mitt spørsmål var : Ved testing av vaskemaskin kom det "like mye" vann ut i kobling kran/mellomledd/slangetilkobling og ned på gulv, som det gikk inn i vaskemaskin. Og trykket på den kranen (til vaskemaskinen) virker som en høytrykkspyler, i forhold til servant og dusj fra samme vannledning..

Verden hadde vært enklere hvis Electrolux skrev :" Ha 2 bøtter. Sjekk at vannet fyller minst x liter, og ikke renner over i de 2 bøttene, når du skrur på for fullt".

Men svaret ditt ga meg en viss ro : problemet ligger ikke i vanntrykk - men i kran, overgangen fra 1/2 til 3/4, i slangen til maskinen eller i maskinens deler for vanninntak ?? Og da tenker jeg - Pakninger. Nesten alltid i mitt 58-årige  liv -  ved lekkasjer, så er det pakninger som er årsaken.....

Og slik blir en dårlig pakning en 2.000 kr utgift. Hvilket jeg - klok av erfaring - vill unngå. Så nå har jeg på et vis eliminert høyt vanntrykk. Og går ut fra : Lefdals Electrolux-produkt holder mål. Deretter gjenstår kran og denne overgangen fra kran til slange.

Jeg nærmer meg, som en Poirot ! Takk skal du ha, papa junior

CSI
   #22
 584     Hordaland     0
Hva er bekymringen? Rørene tåler fint både 10 og 15 bar. Og situasjonen med høyttrykk i varmtvannskretsen er litt søkt. Den fordrer at hele varmtvannsberederen tømmes godt ut for varmt vann for så fyldes med kaldt vann via trykket satt i  reduksjonsventilen - med følgende oppvarmning og så trykkstigning i luften over. Noter at eksakt det er hva det er over vannet i varmtvannsberederen - en del luft. Hvor mye som vinnes på at legge ennå litt luft herover kan diskuteres.

Hva angår bar/pascal (pa): Pascal er SI-system måleenhet for trykk. 1 Pascal er 1 Newton pr m2. Ca. 9,8 Newton tilsvarer 1 kg. 1m2 tilsvarer 10000cm2. Altså er ca. 103000 Pascal det samme som en bar (1 kg/cm2).
   #23
 6     Akershus     0
Bekymringen ? Det er at en verdensledende vaskemaskinfabrikant sier at vanntrykket inn i denne maskinen til 6000 kr må ha (iflg BravoPapa) minimum 0.5 Bar og maks 8 Bar. Og da er det ganske uinteressant at dine og mine vannrør tåler 15 Bar. Bedre å ha anbefalt trykk enn skitne klær ? For hvis galt skjer; og det fører til en forsikringssak, uansett årsak i vaskemaskinen, så har du tapt hvis du har et trykk på 8.1 BAR (iflg BV's omberegning).
mvh jankel..
   #24
 6     Akershus     0
Svar 2, CSI : jeg har ikke vært inne på varmtvannstank, som du kobler inn i svaret ditt. Forveksler du ?
Poenget - hva skal en vaskemaskinfabrikant forlange av en kjøper av vaskemaskin ? Som er forutsatt å lese installasjon- og brukerveildeningen ?
I dette tilfellet (som du elegant avslutter med - og som selvsagt alle vaskemaskin- og oppvaskmaskinkjøpere BURDE HA LÆRT I BARNESKOLEN : "Hva angår bar/pascal (pa): Pascal er SI-system måleenhet for trykk. 1 Pascal er 1 Newton pr m2. Ca. 9,8 Newton tilsvarer 1 kg. 1m2 tilsvarer 10000cm2. Altså er ca. 103000 Pascal det samme som en bar (1 kg/cm2)."
Jeg må ha skulket den fysikktimen i 6. klasse...
mvh jankel
CSI
   #25
 584     Hordaland     2
Skru den på... Wink - du finder neppe huse i Norge med over 6 bar (0,6MPa) trykk. Det er statisk trykk de beskriver. Alle oppvaskemaskiner er dimensjonert for et høyere trykk ("vannhammereffekten"), men det de beskriver her er statisk trykk. Ønsker du endelig at måle det - kan du skru på en trykkmåler og lese det selv. Det kan du for den del gøre utendørs på vannslangen til hagen. Tipper det blir 4 bar +/- 1 bar. Kommentarene til varmtvannsberederen gikk til innlegg ovenfor. Angår kun de som uvist av hvilken grunn har satt inn en trykkreduksjonsventil med tilbakeslagsventil og har en varmtvannsbereder uten en slik tilbakeslagsventil. Skjønner ikke hverken logikk eller vits med et slikt opplegg!
   #26
 974     1

Hva angår bar/pascal (pa): Pascal er SI-system måleenhet for trykk. 1 Pascal er 1 Newton pr m2. Ca. 9,8 Newton tilsvarer 1 kg. 1m2 tilsvarer 10000cm2. Altså er ca. 103000 Pascal det samme som en bar (1 kg/cm2).


Eg skulka ikke fysikktimen (jf. #24)....

Kortversjonen er at 1 bar = 0,1 MPa er tilnærma normalt atmosfæretrykk.

Det stemmer at 1 Pa = 1 N/m2
1 bar er definert nøyaktig som 100000 Pa (=100 kPa =0,1 MPa).

og så er 1 atm (1 atmosfære) definert nøyaktig som 101325 Pa (=1,01325 bar),
som er "standard" atmosfæretrykk ved havoverflata  (det finst nturlegvis andre standardar,
som 1 bar eller 14.7 pound-force per square inch (psi))

For å komplisere det litt, er både absolutt trykk og overtrykk (manometertrykk) i bruk .
Absolutt trykk er rekna i høve til vakum (ingenting),
Overtrykk/manometertrykk er trykket minus atmosfæretrykket - eller differansen mellom det trykket du måler og atmosfæretrykket. Logikken er naturlegvis at null utslag på manometeret = null trykk.

"kilogram-kraft" er ikkje definert i SI, og er vel knapt nok offisielt definert nokon stad.
Men det er altså tyngda av eitt kilogram ved havoverflata, ein eller anna stad.
varierer frå 9,832 newton ved polane til 9,780 newton ved ekvator.
Det kan vere normalisert til noko midt imellom, eller til verdien ved 45 grader (nord).



   #27
 6     Akershus     1
Takk for oppklaring, Ivar. Svaret er printet ut!
Jeg tviler på om mer enn 0,001 prosent av Norges universitetsutdannete befolkning skjønner din beskrivelse av MPa.  Uansett : Tydeligvis synes du (og CSI) at dette burde være barnelærdom. Og at det er OK at Electrolux bruker MPa i sine "brukervennlige dokumentasjoner, som alle bør forstå".
Men jeg har lært endel av deres svar, så takk for det !

   #28
 923     0
Med mindre du har ett ekstremt høyt vanntrykk, så er det ingenting å bekymre seg over.

0,5 bar trykk er veldig lavt, 8 bar er ganske så sprekt trykk.

Trykk er ikke lik mengde.

Trykket kan presse på slanger, ventiler og koblinger og er da en sjans for at det kan lekke vann eller gå i stykker, mengden ødelegger ingenting.

Jeg vil tro informasjonen er beregnet på folk/institusjoner med særegne vannanlegg.
   #29
 1,126     Østfold     0

Ment som info. enkelte tror at en reduksjsonventil satt til 6 bar vil regulere trykket slik at det aldri overstiger 6 bar. Det er ikke tilfellet. At trykke ev stiger til 9 bar og sikkerhtesventilen tisser er normalt jfr OSO.


Det hjelper veldig med en kran eller toa som drypper litt for å unngå dette. Merka en våt flekk i kjelleren i den lille perioden da den gamle toa'n var skiftet med ny menfør jeg satte inn en gammel kran på vasken som det viste seg drypper.

   #30
 974     1

Takk for oppklaring, Ivar. Svaret er printet ut!
Jeg tviler på om mer enn 0,001 prosent av Norges universitetsutdannete befolkning skjønner din beskrivelse av MPa. 

Eg vonar at meir enn 1 av annakvart årskull forstår kva MPa er...


Uansett : Tydeligvis synes du (og CSI) at dette burde være barnelærdom. Og at det er OK at Electrolux bruker MPa i sine "brukervennlige dokumentasjoner, som alle bør forstå".

Dette er barnelærdom, ja....
I 4.klasse på barneskulen hadde vi ein stor plakat på klasserommet som forklarte systemet av måleiningar for lengd, areal, volum og masse; og dei dekadiske prefiksa i SI-systemet. Det kan ha vore maken til denne
http://www.yrjarheimbygdslag.no/skole/bildeside/plansjer/b_6623_metrisk.htm , eller ein som likna.
I "mi tid" på skulen var det god tid til å studere slike plakatar.....
Utviding frå til "mega" (M = million) og andre storleikar (t.d. pascal for trykk) er eit lite steg.