153 947    118    39  

Bosch PTS 10 Bordsirkelsag : Produkttest

 22 352     Akershus     4
Test av Bosch PTS10 bordsag.

Jeg har fått teste en bordsg fra Bosch. Jeg bruker en del verktøy og har tittet på bordager før, men den gangen vurderte jeg aldri PTS10 sagen fra Bosch. De sagene jeg vurderte var i en prisklasse godt over denne Boschen. Det ble derfor interessant å se hva denne sagen er god for.

Førsteinntrykk:
Før man kan bruke sagen må noen detaljer på den monteres. Dette går forholdvis greit da det er bilder og forklaring i instruksjonsboken. Det som gir litt hodebry er at skruene som brukes har forskjellig lengder, og det er ikke forklart hvilken som skal brukes hvor. Foruten dette går monteringen raskt og greit.

Med sagen følger det en bok man absolutt bør lese. Foruten montasjeanvisning og advarsler om alle mulige farer forteller den om bruk og vedlikehold av sagen. Etter en del bruk kan sagen trenge justering av skyvebordet og parallellanlegget for å virke optimalt.

Alle justeringer er gjort før levering og de virket å være nøyaktige. Parallellanleggets skalaviser var justert helt nøyaktig. Skalaen til hellingen på bladet var også tålelig bra kalibrert. Den er presis nok, men når man kommer til 90 grader må man holde litt trykk på justeringsrattet da det er en endestopper som påser at bladet stopper på 90 grader. Dette gir litt motstand. For da å få bladet rett står viseren på 90,2 grader når man gjør dette.

Selve bordet på saget gir et godt inntrykk. Det er laget av aluminium og ikke stålplate som på rimeligere sager. Parallellanlegget låses på begge sider av bordet og sitter godt og blir rett.  Skyvebordet glir greit og føles nøyaktig. Selve skyvealegget har litt spill på skyvebordet, når det brukes på hovedbordet på høyre side av bladet er det enda mere spill og glir ikke like greit da det ikke er et kontinuerlig spor på denne siden. Dette kunne vært bedre. Hvorvidt det påvirker nøyaktigheten noe særlig har jeg ikke kunnet påvise. Når skyveanlegget bytter side må man justere aluminiums- eller plast-anlegget ellers kan det gå i bladet.

Skalaen på skyveanlegget er liten så man må være nøyaktig når man stiller det inn. Det hadde også vært fint om det rastet inn ved bestemte vinkler, noe det ikke gjør. Under prøvene viste det seg at nøyaktigheten ikke var så gal. Skalaen var riktig, og det er opp til bruker stille nøyaktig.

Når man først ser på sagen vil man tro at alle deler som er grønne er av plast. Det stemmer heldigvis ikke. Jeg kan ikke skjønne at de har valgt å male disse aluminiumsdelene slik at de ser ut som plast. Selve basen på sagen er laget av plast. Denne virker bøyelig og svak, men tåler tydligvis mere enn man tror. Sagen fikk en ufrivillig tur i bakken i lav høyde og tålte dette. Under sagen er det derimot en tynn svart plastplate med en del luftehull i. Denne virket slaskete og tåler nok ikke så mye, men den blir neppe belastet. På selve basen er det laget diverse holdeanordninger slik at det er mulighet til feste blader, kabel, parallellanlegg osv

Sagen har et 10" blad med 40 tenner. Dette fungerte fint til de fleste oppgavene, men til kutting av listverk fliser det ørlite for mye når man kutter på tvers. Med et slikt blad slipper man å kjøpe et nytt blad hvis man skal kappe material der resultatet kan være 99%. Det man kapper på langs blir ikke listverk uansett, og det er uansett tyngvindt å drive med gjæring av lange lister på en slik sag.

Sagen har gir. Giret har normalt med spill og gir dessverre en del lyd. Jeg synes denne lyden var direkte ubehagelig. Det er absolutt å anbefale hørselsvern. Denne lyden er typisk for sager med universalmotor og gir, så dette gjelder ikke bare denne sagen.

Bruk og ytelse:
En viktig grunn til å anskaffe seg en slik sag er langsgående kutt.

Bladet kan heves til 75mm. På full kuttdybde arbeider sagen tungt. Den har en motor på 1400W. Det blir i minste laget ved så dype kutt, selv med nytt blad. Det må sies at materialet jeg kuttet kanskje var i overkant krevende. Det kan dessuten tenkes at det ville gått lettere med et blad spesielt tilpasset dette. Jeg har en mistanke om at det medfølgende bladet er et universalblad.

Sager man 2" rett går det derimot mye bedre. Jeg prøvde å sage litt i en søkkvåt 2"*4". Det gikk, men da må man ta seg litt tid. Dette gikk tyngre enn tørr 3" og er på grensen av hva det er lurt å utsette sagen for.

Justeringen på hellingen av bladet gjør man ved å løsne fikseringskruen og så dytte inn høydejusteringsrattet og skru. Det som skjer når man løsner fikseringskruen er at bladet glir til ca 40 graders helling hvis man ikke trykker inn justeringsrattet. Dette er kjedelig hvis man bare ønsket en liten endring. Ellers er er instilling av helling enkel og skala med viser er bra.

Bordet kan forlenges 30cm i lengderetningen. Man har da 50 cm fra bladet til enden av "bordet". Forlengningen av bordet gjør det mulig å kutte lengre materialer uten hjelpemidler eller hjelpere. Jeg kuttet 2"*4" i to meters lengder alene uten noe problem. Grunnen til at det brukes forlenger er at det gjør det mulig å få en mere funksjonell sag som er lett å transportere. Forlengelsesbordet må fikseres godt med festeskruene ellers heller det.

Når parallellanlegget går tom for bord på høyre side finnes det utvidelse i den retningen også. Denne utvidelsen synes jeg blir litt fomlete. Selve utvidelsen justeres ved å løsne på to skruer og trekke forlengelsen ut. Denne er montert på to rør med skala på hvert av dem. Dette er nødvendig da man latt kan trekke den ene siden en cm lengre ut enn den andre. Dette må man passe på. Dessuten må skruene festes godt, ellers henger forlengelsen ned. Når det er gjort riktig fungere det bra. En annen ulempe med metoden Bosch har valgt her er at anlegget på forlengelsen må snues avhengig av hvor bredt du vil kutte.

Sagen kutter til 52 cm bredde med forlengelsen fult trukket ut og man kan legge plater på nesten 50 cm på skyvebordet. Resultatene ble nøyaktige så lenge man tok seg tiden til å gjøre justeringene nøyaktig. Jeg tenker da spesielt på sideforlengelsen. Parallellanlegget låste seg rett uten at det trengte kontroll.

Jeg har ikke tiknyttet støvsuger til maskinen så hvor godt dette virker har jeg ikke fått prøvd. Det vil jeg komme tilbake til senere. Jeg har heller ikke montert den fast på noe bord. Den passer visst nok ikke på bordet til GTS10. Det finnes et bord tilpasset denne sagen, men det har jeg ikke hatt tilgang til.

Konklusjon:
Jeg synes sagen er så brukbar at jeg kommer til å bruke den noe i jobbsammenheng for å se om den duger i det lange løp. Sagen er så lett å flytte at  man kan ha den i bilen og kun ta den med på bygget når man trenger den. Til småjobbene jeg gjorde i hjemmet fungerte den godt, så jeg tror duger til mere krevende arbeid også.

Det som er viktig med alt verktøy er at det brukes til det det er beregnet til. Denne sagen er ikke et sagbruk. Skal du kutte 3" går det for sakte og jeg tror det belaster motoren for mye. Jeg har ikke villet gjøre destruktive tester. En og annen 3" plank går, men ikke mengder.

Trenger du å bruke sideutvidelsen mye finnes det maskiner som har løsninger som lettere å bruke enn det er på denne maskinen, men de koster.
Begrensningene til slike sager kommer ved kapping av lange/store materialer. Noe kan løses med ruller når man kutter på langs, men på tvers vil det raskt bli lettere å bruke en kapp/gjærsag eller håndholdt sirkelsag. Dette gjelder ikke bare denne sagen.

Til prisen synes jeg at sagen er bra. Den koster noe mere enn en del "Kinasager" som ikke har kvaliteten og funksjonaliteten som denne sagen har. Skal du ha noe som er bedre koster det raskt det dobbelte, men jeg mener at man ikke nødvendigvis får dobbelt så mye. Funksjonen er den samme, men de er noe enklere i bruk og har noe større motor. Jeg tviler på om jeg hadde fått noe bedre resultat på det jeg kappet om jeg hadde brukt en dyrere sag.

Nå gjenstår det bare å se hvordan sagen tåler bruk. Jeg vil komme tilbake med en rapport om noen måneders tid hvis jeg ikke har gjort oppdagelser før dette.

Hvis noen lurer på noe om sagen er det bare å spørre så skal jeg undersøke.

Bosch PTS 10 Bordsirkelsag : Produkttest - DSCN5406-sagen.jpg - hans9001
Bosch PTS 10 Bordsirkelsag : Produkttest - DSCN5407-skyvebord.jpg - hans9001
Bosch PTS 10 Bordsirkelsag : Produkttest - DSCN5408-litenskala.jpg - hans9001
Bosch PTS 10 Bordsirkelsag : Produkttest - DSCN5414-sideforlengelse.jpg - hans9001
Bosch PTS 10 Bordsirkelsag : Produkttest - DSCN5419-betjening.jpg - hans9001

   #1
 21 500     Enebolig     2
Bra test! Jeg kunne hatt lyst på denne (også  Tongue) siden man tydeligvis faktisk kan rippe materialer og få et godt resultat. Min Einhell låser kun på den ene siden og er ubrukelig til sånt.
   #2
 47     1

Hei Hans9001,

Dette var en virkelig super test - takk for at du tar deg tid til å dele dine erfaringer med oss andre forummedlemmer.

Jeg hadde fulgt denen tråden med stor spenning og var nå klar til å gjøre en handel:
Bordsag : Makita 2704 vs. Bosch Bordsag GTS 10 .

Hadde nå bestemt meg for å kjøpe Bosch GTS 10 sagen til den nette sum av 7990,-

Nå ser jeg at den noe billigere sagen du har testet mest sannsynlig vil gjøre samme nytten for en hobby bruker som meg.

Takk, dette var svært nyttig lesestoff!
   #3
 471     Kløfta     1

Bra test! Jeg kunne hatt lyst på denne (også  Tongue) siden man tydeligvis faktisk kan rippe materialer og få et godt resultat. Min Einhell låser kun på den ene siden og er ubrukelig til sånt.


Hva gjør man når man "ripper"
   #4
 3 231     Vestfold     0
Bra test dette ja. Nå har man jo fått en god test av både PCM 8S og PTS 10 i grønn Bosch serien her på få dager. Så da burde jo dette være ypperlig for de som ikke må ha proffsager. Har man disse to så kommer man ganske langt av det man trenger å sage til i hus og hjem.
   #6
 5 116     Troms     1
Dette var innertier Hans! Detaljert, grundig og reflektert. Du åpner for en oppføgingstest etter lengre tids bruk, noe som flere garantert ønsker. Bordsager er verktøy som flere går og funderer på, men som det finnes få tester av.

Jeg er enig i flere av dine punkter da jeg har eid sagen selv og gjort meg mange av de samme erfaringer under bruk.

Det som kan legges til er at den svarte platen under sagen kan føre til at sagmugg pakker seg hvis saga settes direkte på et tett bord over tid. Verdt å merke seg for de som bare plasserer sagen direkte på vanlige bord etc.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 22 352     Akershus     1

Bordsager er verktøy som flere går og funderer på, men som det finnes få tester av.
Hvis man har et begrenset busjett er ikke bordsag det som kommer først på listen, eller bør ikke gjøre det for en husbygger. Skal du bygge hus er en håndsag, kapp/gjær-sag og en håndholdt sirkelsag de verktøyene du egentlig bør kjøpe først. Disse sagene kommer man til å bruke mest. Derfor kan det hende at man ikke skal legge så mye penger i en bordsag. PTSsagen er den beste rimelige sagen jeg har prøvd. Et par andre jeg har kjøpt fordi jeg trengte noe der og da har virkelig skuffet på alle måter.


Jeg er enig i flere av dine punkter da jeg har eid sagen Det som kan legges til er at den svarte platen under sagen kan føre til at sagmugg pakker seg hvis saga settes direkte på et tett bord over tid. Verdt å merke seg for de som bare plasserer sagen direkte på vanlige bord etc.
Jeg brukte sagen rett på et tett bord. Jeg hadde ikke støvsugeren tilgjengelig og det ble fylt med sagflis under maskinen. Etter noe bruk måtte jeg løfte maskinen og riste ut det som lå i maskinen. Dette kan være problematisk pga varmgang av motoren. Når sagen brukes på tilhørende bord og med støvsuger bør dette ikke være noe stort problem.

   #8
 72     Internett     0

Hans9001,

Kan du si noe om hvor komplisert det er å sette opp sagen?
Kommer den ferdig montert og klar til å spille - eller må den monteres?

Er det noe arbeidslys på sagen - eller et strømuttak til f.eks støvsuger?
   #9
 317     Østlandet     0
Jeg har ei ernex gjerdesag jeg er sånn passe fornøyd med (noe unøyaktig), men ønsker meg ei sag til møbel- og høyttalerprosjektene mine.

Dette innebærer å splitte 120x240 mdf og kryssfinerplater fra 12-24mm. Hvordan takler denne sagen store plater? Regner med rullebord er et must. Hvordan er nøyaktigheten på plater av denne størrelsen?

Jobber i en byggevareforretning så kan få denne sagen til rundt 2800 og GTS 10 til rundt 6000. Vil prisdifferansen mot GTS10 svare seg på splitting av store plater?
Signatur
   #10
 3 997     Oppland     0
Til så store plater er sirkelsag med skinne et mye bedre valg!

Det er et helvete å dele så store plater nøyaktig på en bordsag uten annlegg som går hele platens lengde.