31 045    22    6  

Erfaring med Logosol mobilt sagbruk?

 120     Oslo     0
Vi har en god del felleklart tømmer på småbruket på Hedmarken som vi skal skjære til materialer. For et par år siden felte vi ca. 20 trær og fikk dem skåret til hos den lokale bygdesaga. Det ga oss en pen materialhaug som har holdt til to vegger stående panel pluss en god del bjelker som ble byttet i terassebord.

Nå vurderer jeg å gjøre dette selv av flere grunner. Skal vi levere til en ekstern sag, må alt gjøres i en operasjon. Det var dessuten noen stokker som forsvant sist og noen var byttet ut i dårligere trevirke. Hvis jeg sager selv, kan jeg kose meg i skauen og ikke tenke på klokka. Jeg får full kontroll på prosessen, og selv om det var billig å få stokkene kappet opp, blir det enda rimeligere på denne måten.

Er det noen som har erfaring med systemene fra Logosol, M5 eller M7? Er det verdt investeringen eller bør vi satse på sagbruket neste gang også?
Signatur

   #1
 22 342     Akershus     0
Min far laget plank av en eik i sommer med et slikt Logosol "sagbruk. Han kjøpte en svær Stihl kjedesag og kappet i vei. Hvor økonomisk det er vet jeg ikke.
   #2
 4 110     Akershus (Follo)     2
Prøv å kløyve med motorsag så ser du noe av begrensningen. Det går veldig langsomt sammenliknet med å kappe.

En annen sak er at det blir mye sagmugg. Bredden på snittet er en god del større enn en sirkelsag eller båndsag.

Jeg var inne på samme tanke for noen år siden. Men prøvde å kløyve en stokk på "frihånd" og fant ut at selv om Logosol er bra på å styre saga så gjør den ikke saga mer effektiv.

Jeg endte opp med en omreisende fant som satte opp sitt mobile sagbruk med dieselmotor her på gården og skar ca. 32m3 med stokk. Det gikk greit bortsett fra at jeg tror tommestokken hans har krympet. Dimensjonene ble ikke helt bra. Dessuten håndterte ikke saga tennar spesielt bra. Men tennar stokker er jo ikke akkurat konstruksjonsvirke uansett da. Han kom med en slik: http://www.woodmizer.no/

Dessuten smørte han kjedeføringene med dieselolje så det lufta diesel av både sagmugg og plankestabel til langt utpå sommeren.

Uansett så skaff deg en metallsøker! Bladet går ad undas om du treffer spiker. Jeg fant noen av dem og sparte dermed utgifter til blad.
Signatur
   #3
 5 132     Akershus     0
Jeg tenker også det samme som Einar_S, det er rimelig tungvint å kløyve med en motorsag. Men , kanskje det finnes kjede med tenner som er spesialslipt for kløyving, det er jo forskjell på håndsager for kutt og kløyv.
   #4
 4 110     Akershus (Follo)     0
Det finnes ialfall blad som er smalere enn "vanlig". Dvs. lettere å kløyve og mindre bøss.

Signatur
   #5
 3 109     Norge     0
Jepp, det finnes spesielle kjeder for kløyving.
Kjenner ein som har dette og han skryter av systemet, og han har saga myyyyykkkje tømmer med det.
Må berre presisere at eg ikkje har sett det i drift sjølv.
   #6
 1 027     1
Fungerer helt utmerket forutsatt at en bruker stor nok sag, klyvekjede og klyvesverd.
Med vanlig "vedkjede" er det et håpløst prosjekt.
   #7
 642     Trøndelag     0
lektoren: med en god del, mener du da mye?
Jeg har ca 2500m3 (ikke spesielt  mye) som er felleklart, og jeg vurderer seriøst å kjøpe ei såkalt kara-sag, som jeg kan sage både spesial og vanlig dim på. For salg jeg tenker, samt en del til meg selv, til vedlikehold og restaurering.

Dette gir meg den friheten du snakker om, samt frisk luft osv
Prosjektet er dog langt fra vedtatt, jeg starter nok med litt vedarbeid, så får vi se hvordan det utvikler seg

   #8
 22 342     Akershus     0
Det er spesielt sverd og kjede i Logosolpakka som er til dette formålet. Med vanlig kjede er det håpløst.
  (trådstarter)
   #10
 120     Oslo     0
Takk for nyttige svar.

iverta: Jeg har ikke regnet på det i kubikk. For eget bruk pluss familie er det så godt som ubegrenset med tømmer, men jeg har ingen planer om å drive dette som attåtnæring. Det er derfor bare Logosol som er aktuelt for meg.

hans9001: Jeg skal faktisk bruke systemet på eik også siden vi har hytte ved sjøen der det vokser eik. Hva brukte faren din materialene til?

Den enkleste varianten (M5) kommer på drøyt 17 000 med Stihl 660 som jeg ser på som et minimum. Med den minste el-saga blir det litt over 21 000, inkl. mva. Naturligvis leverer Logosol med egnet kløyvkjede.
Signatur