742    18    0  

Førsteinntrykk av Bosch GST 150 stikksag

 796     Østfold     0
Som mange har fått med seg så er jeg i beste fall en hobbysnekker, men allerede mitt første møte med en stikksag på veldig mange år viser at det er store forskjeller også på den fronten. 

jeg har alltid lånt min fars stikksag og den har vert en god sliter i hans eie. Det er en grønn Bosch PST 700 (dameveske).

Førsteinntrykk av Bosch GST 150 stikksag - 3165140526838_1.jpg - Bjerknez

Jeg brukte denne her om dagen ganske mye da jeg skulle skjære noen OSB plater i biter som skulle få plass i bilen da dem skulle kastes. Da merket jeg plutselig veldig fort hvor slitsom denne sagen var i bruk. Ergonomien var jo helt håpløs og jeg merket det kun etter 2 minutter.

Tyngdepunktet er jo alt for høyt opp når man presser sagen fremover og man blir sliten i hendene etter kort tid og føler at hele sagen tipper fremover når man dytter. 

Jeg kjøpte meg derfor i går en Bosch GST 150.

Førsteinntrykk av Bosch GST 150 stikksag - 29801_p1.jpg - Bjerknez

Jeg klarte ikke å vente med å teste den ut, og selv om det ikke var noen stor oppgave den fikk, så ble det kutting av en 2x4 planke på ca. 50 cm. på langs og på tvers. 

Dette sagen er jo bare helt genial når det kommer til ergonomi. Man legger jo bare håndflaten på sagen intil forhøyningen og kan bruke sin egen vekt som dyttekraft. Man kan også bruke denne opp ned, noe man ikke kan med den grønne varianten.

Sagen koster i skrivende stund 1.998,- på Clas Ohlson. Man får jo også denne i en billigere variant med navn GST 90, som er den samme sagen med LITT mindre motor og mindre sagdybde.

Dette er det eneste proffverktøyet (ved siden av batteridriller) jeg med en gang har merket forskjellene eller veldig kort tid. 

Jeg har ikke testet å sage treverk med dybde 15cm. som denne sagen skal klare da jeg ikke fikk tak i så stort blad i farten, men jeg kjøpte blader som skal klare 10cm. på Clasern. Den freste igjennom uten problemer.

En fantastisk flott sag som har fått veldig veldig mye skryt rundt om. Nå skjønner jeg helt klart hvorfor :) 
Signatur

   #2
 152     0
Helt enig med deg angående hvilken type stikksag som er best i bruk Grin

Vil bare gi et lite tips når det gjelder kjøp av proffverktøy, eller kjøp generelt egentlig. Lag en ønskeliste på prisjakt.no, med prisvarsling. Då vil du få beskjed når de er på tilbud. Denne stikksagen var feks på tilbud til 1.438,- nå i sommer.
Mye penger å spare Smile
  (trådstarter)
   #3
 796     Østfold     0
Hvorfor gikk du ikke for en Bosch 18V stikksag, siden du har batterier fra før?

Godt poeng.

Men jeg føler en sag med ledning er litt kraftigere og den vil ikke bli brukt SÅ ofte, eller på steder uten strøm. Den blir stort sett brukt hjemme i kjellern og der har jeg strøm over alt og den medfølgende kabelen på 4 meter er mer enn lang nok.

Dessuten koster batteriversjonen LITT mer (uten batteri), selv om dette ikke hadde noen STOR betydning for min del. Men et lite argument dog.

Hadde jeg dratt med meg sagen rundt på småjobber etc. så ser jeg mer behovet for batteridrift, men hjemme i kjellern går det helt fint med ledning. Smile

Men ja, jeg var inne på tanken, men ble til slutt enig med meg selv at ledningen var greia. Dessuten var den lett tilgjengelig på Clasern.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 796     Østfold     0
Helt enig med deg angående hvilken type stikksag som er best i bruk Grin

Vil bare gi et lite tips når det gjelder kjøp av proffverktøy, eller kjøp generelt egentlig. Lag en ønskeliste på prisjakt.no, med prisvarsling. Då vil du få beskjed når de er på tilbud. Denne stikksagen var feks på tilbud til 1.438,- nå i sommer.
Mye penger å spare Smile

God ide Smile

Det skal jeg jaggu meg gjøre Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 796     Østfold     0
Du steike for en forskjell på trinn 1 og 3 med tanke på bladpendlingen. Den gled jo gjennom 2x4 plank som smør i trinn 3! For en maskin Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 796     Østfold     0
Nå har jeg fått testet Bosch GST 150 litt mer siden jeg har brukt den ganske heftig i helgen vedrørende kjellerprosjektet mitt. Du store for en flott maskin dette er i forhold til "dameveska" nevnt lenger opp. Her snakker vi en helt annen klasse.

Så klart en helt annen pris også, men jeg synes ikke 1990 kroner for en slik er all verden. "Damevesken" klarer seg bra på tynnere materialer og i hele tatt på materialer som ikke krever mye krefter med å dytte den fremover. Men å kappe en liggende 2x4 gikk utrolig tråkt med denne, og stående 2x4 klarte den selvsagt ikke da emnet var for tykt. Ikke hadde den hatt krefter til det heller tror jeg.

GST'en kutter både liggende og stående 2x4 som smør. Noe av det bedre jeg har brukt penger på i år. Nå vet ikke jeg om andre sager i samme klasse og prissegment er bedre, men denne GST'en har virkelig imponert meg så langt. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 796     Østfold     0
Etter å ha kun brukt Bosch GST 150 den siste tiden til å kappe opp gamle paller, så testet jeg i dag ut min gamle PST 700E (dameveska) på den samme jobben.

Du store for en forskjell. Det går minst dobbelt så fort med GST 150 og den virker langt mer nøyaktig samt mer behagelig å jobbe med. Testet også tverrkutt av en 2x4 og GST 150 var totalt overlegen. Den freste gjennom hele planken før damevesken var halveis. Begge hadde naturligvis helt nye blad.

Så til dere som skal kjøpe stikksag. Ikke kjøp disse billige "dameveskene". Himmel og hav i forskjell! Smile
Signatur

   #8
 228     Rogaland     0
Ble fristet til å kjøpe ny stikksag nå : ) Jeg har en gammel (>20 år) dame-AEG-stikksak.
Signatur
   #9
 58     0
Bosch sine stikksager er virkelig imponerende, selv den lille på 12V batteri fungerer til det meste.
Ikke gitt at den er verdt prisforskjellen fra GST 150 for alle, men anbefaler å vurdere GST 160 som har et mer avansert bladføringssystem for økt presisjon.
  (trådstarter)
   #10
 796     Østfold     0
Det skal sies at jeg ikke har testet andre proffmerker når det kommer til stikksager, men jeg har eid samt prøvd en del billigvarianter (damevesker) de siste årene og selv om disse har gjort nytten, så ser jeg jo nå fordelen med en skikkelig stikksag.

Helt totalt overlegen. Den skjærer gjennom 10cm. massivt treverk som smør, mens "damevesken" nesten ikke klarte å sage igjennom overhodet.

Dessuten har "damevesken" i mine øyne en helt forferdelig ergonomi. Å det kommer fra en som ikke engang er proff. Skulle jeg brukt en slik dameveske dag ut og dag inn hadde jeg kastet den rett i søpla hvis jeg viste det jeg vet i dag. Smile
Signatur