#11
 1,387     Tromsø     1
Her er et bilde av mine to vikketenger, det er slikt man kunne finne i en jernvareforretning før alle ble del av kjeder  >Sad. Det går an å vikke for hånd med en nebbtang, men da skal man være stø på handa.

Skissen skal vise hva man filer, det er flaten som treffer treet som skjærer. Jeg vet ikke verdiene, men det må vel være i det området jeg antyder. Selvsagt er det viktig å se på hvordan det er på bladet du har, det skal helst ikke endres. Og som andre har sagt, bruk ikke en maskin som varmer bladet. Mye bedre å file for hand.

Siden veden skal varme mange ganger, kan sagfilingen bli en av dem, spesielt hvis man plages.  ;D.
Bladet sitter jo så utilgjengelig at sagen gjerne må snus opp ned for å komme til det. Det optimale er ellers at en høyre- og en venstrehendt slår seg sammen og filer hver sin side. Selv mangler jeg en høyrehendt slave ;D.
Hvordan kvesse/slipe sløvt sirkelblad på Tysse ved kappe sag - IMG_4227.jpg - ariens
Hvordan kvesse/slipe sløvt sirkelblad på Tysse ved kappe sag - fileinstruksjon.jpg - ariens

   #12
 1,387     Tromsø     1
Nå har jeg sett på videoene og han ser ut til å ha greie på sine ting. Så det er en god instruksjon.
Han hadde også et enkelt redskap for å vikke sagen. Har man verken det eller vikketang, er det sikkert enklere å bruke en skiftenøkkel enn en nebbtang. Litt avhengig av hvor stort bladet er.
Selve filingen går nok lettere hvis man tar bladet av sagen, men jeg synes det er nokså krøkkete å få det ut av bladskjoldet, i hvert fall på min Stjørdal sag. Så jeg filer det uten å ta det av.
Jeg mener å huske at det er en liten skråvinkel på skjæreeggen i forhold til bladaksen, den som jeg tegnet inn 5-10 grader ovenfor. Tror han på videoen hadde det også.
   #13
 1,027     0
Går helt utmerket å kvesse vedkappbladet på frihånd mot en smergelskive om en har litt håndlag og øyemål. En kompis med bra øyemål men elendig håndlag (mye fordi han har bare en-hånd altså..) filte seg en kile som han fester på anlegget på slipemaskinen. Kilen har rett vinkel for sagbladet og gjør kvessingen til en "fort gjort" jobb.
   #14
 1,387     Tromsø     0
Det går fort å slipe ja, men det er stor risiko for at metallet i bladet blir så varmt at det blir blått. Så vidt jeg forstår betyr det at herdingen går ut og da vil bladet holde dårligere på bittet. Mao må det slipes oftere.

Det anbefales jo ikke å bruke smergelskive på kniver, økser ol fordi det utvikler for stor varme.
   #15
 1,027     0
Om en må slipe så mye at en ødelegger herdingen i tanna er enten bladet skrot eller en mangler helt feelingen som skal til.