688    14    3  

Kapping av gips, mdf og walls to paint - Tips til arbeidsbenk

 196     0
Hei

Vi kjøpte et nytt hus for ikke så lenge siden og er i gang med oppussing.

Det går overraskende bra. tak er ferdig, spotter i taket, og nå skal vi begynne på vegger.

Vi tenkte å gå for gips noen plasser, og walls to paint der vi ikke må ha det helt 100%, med walls2paint vil vi
sparkle skjøt og pusse før maling og etter hvert malingsstrøk. Hørt de gir en del bedre finish enn å male med en gang.

Jeg har fra før en bosch blå gjær og kappsag, og en bosch pt ett eller annet grønn bordsag. Dog har jeg kommet til realisasjonen at bordsagen blir svært lite brukt.

Jeg hadde tenkt å kjøpe en dykksag, nærmerete bestemt en bosch blå. 
https://www.prisjakt.no/product.php?p=1025782

Og en styreskinne. 

Jeg har aldri brukt styreskinner før og lurte på en greie. Mange av platene må jeg jo kutte på langs. Og de er 240 lange. Må jeg ha 240cm med styreskinne eller flytter jeg den etter å ha kuttet de første 100 cm hvis det makes sense.

Jeg har ikke noe arbeidsbord/arbeidsbenk fra før.

ka folk anbefaler her? Vil helst ikke ha på meg flere prosjekter ved å bygge eget, da jeg har et lite press på meg å og bli ferdig til våren, fordi da begynner prosjektene ute.

Tenkte først på 4 av disse. Da de er lett å flytte. Da garasjen ikke er egnet for jobbing. Lurer på den holder platene greit uten at platene bøyest
https://www.byggmakker.no/handverktoy/arbeidsbenker/sagbukk-junior-ett-par-stst1-70355/

Evt en av disse
https://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/stiger-og-stillaser/arbeidsbenker-og-bukker/arbeidsbord/arbeidsbenk-006423/#tab02

https://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/stiger-og-stillaser/arbeidsbenker-og-bukker/arbeidsbord/arbeidsbenk-660032/

Takker for svar :) 

   #1
 5 458     0
Fra egen erfaring trenger du ikke styreskinne. Det lager du lett selv av en planke og et par tvinner når du evt trenger det. Jeg har brukt vanlig sirkelsag for å kappe ferdigpanel, det har fungert bra. De har ofte en innebygget "styreskinne" som holder fast avstand til en kant.

Faktisk, en god håndsag etter strek funker ofte aller best. Stikksag fungerer dårlig på lange strekk, men er kjekk å ha for små detaljer.

For gips trenger du ikke sag. Da funker en skikkelig tapetkniv best for å lage et dypt risp, som du knekker platen etter, og en raspe for å lage kanten skikkelig etter knekken.

NB! Dette var mine meninger, basert på mine erfaringer. Jeg er ikke håndverker. Lytt til et par andre råd også før du gjør noe stort. Men en sirkelsag og en stikksag hører til i verktøykassen.
HSt
   #2
 20 492     Sørum     0
Motsatt erfaring her, dykksag skal ha styreskinne med gummileppe. Du legger da på anlegget og sager etter streken. Bosch dykksag jeg bruker. Tror jeg aldri kommer til å kjøpe en sirkelsag igjen.

Dykksagen gir også helt perfekte kanter 
   #3
 1 233     Bergen     0
Gå for dykksag til alt annet enn gips. Ta med 2 skinner på 140 og 80 cm, da kapper du det meste ved å skjøte dem.

Arbeidsbord kan du spare deg for ved å legge noen strølekter på gulv når du skal sage. Da slipper du unna både lagringsplass og løft. Vurder ev en passende støvsuger i tillegg - spesielt for MDF-plater er dette en fordel.

En Gorilla Gripper er også kjekt å ha når en skal håntere plater alene.
Signatur
   #4
 1 368     Trondheim     0
Jeg ville gått for dykksag med styreskinne. Det går greit å flytte den, men det er litt prakk.
Etannet alternativ er å ha en guide i form av ett stykke sponplate, også har du ett lite stykke som du bruker for å finne hvor kuttstreken vil bli.
Da blir det som en lang styreskinne og du slipper å stoppe og flytte midt i kuttet.

For arbeidsbenk, kjøp deg 4 av de biltema-bukkene. Veldig lette å flytte med og tar lite plass når ikke i bruk. Ha en sponplate liggende oppå dem som offerplate. Dette blir arbeidsbordet ditt, også kutter du platene oppå der (ved å ha en plate under slipper u å bekymre deg for at en del av plata skal ramle ned når man gjør ett kutt)
Signatur
   #6
 3 669     akershus     0
"Bordet" til Bjørn I var supersmart, ingen tvil om det. Jeg har en Festool dykksag med styreskinner, den lager perfekte kutt i alt fra benkeplater til nedkapping av dørblader og vil aldri kunne erstattes av en vanlig sirkelsag med lekt eller annet styremikk, grunnet gummilappa som HSt nevner. Vi snakker finsnekkeri.

Gorilla Gripper har jeg savnet mang en gang, men den er vel ganske kostbar? Et noe dårligere alternativ men god hjelper allikevel, når uhåndterlige plater skal bæres er et billig bærehåndtak fra f.eks Biltema https://www.biltema.no/verktoy/handverktoy/ovrig-verktoy/handtak-for-plater-2000023112

Blir man dus med Blade Runner, kan dette være et godt alternativ til tapetkniven, men den krever litt trening. https://www.youtube.com/watch?v=NxsPCCrztnU Ser ut som den er litt vanskelig å få tak i etter hvert, mulig den ikke ble så populær?
   #7
 2 308     Vestlandet     0
Den Blade Runner saken såg genial ut. Fruen vil ha gips over alt, så alle tips som kan gjera arbeidet enklare er topp. Er den vanskelegare å bruka enn kniv? Det ser ut som det krevs litt trening for å få det til med kniv og målebånd og.

Bordet til Bjørn I skal i alle fall kopierast.

Er det biltema, Jula, Clas, Obs eller andre som har dei beste/billige arbeidsbukkane? Kunne tenkt meg eit par som kan slåast saman. Lei av å krypa rundt på golvet.
Signatur

   #8
 3 669     akershus     0
Jeg har aldri brukt Runneren kun med målebånd, men det er sikkert en grei sak om man blir fortrolig med det. Mulig det burde vært en type løpevogn med regulerbar pinne, som kunne brukes som et stivere anlegg fra kant gipsplate til selve Runneren, en med type små hjul som skapte lite friksjon? Jeg streket som regel opp og kjørte langs denne.

Arbeidsbukker blir aldri bedre enn hva de er laget av. Jo lettere de er, mindre stivhet vil du få. Jeg har den stiveste og tyngste "bukken" som er å få, men det er ikke en typisk bukk til å legge materialer på, men en type skrustikke. Tyngden er litt vel høy men kvaliteten sier alt. Nevner det bare for å illustrere. Dette er noe av det mest suverene arbeidsverktøyet jeg har. https://www.youtube.com/watch?v=JGq5uPnEnMg emnet spennes fast med et tramp på pedalen, og der sitter det !!!!

Som sagt, kun illustrasjon for å vise at tyngde betyr alt. Når det kommer til bukker vil derfor en kraftig konstruksjon som dette være prima https://www.smartelosninger.no/produkter/arbeidsbukker/toughbuilt-c550-arbeidsbukk-2-stk
de vil kunne kombineres med Bjørn I sitt smarte bord.
   #10
 2 308     Vestlandet     0
Mange gode forslag her. Kva er ideell lengd og høgd på slike bukkar mtp praktisk og komfortabel arbeidshøgd? Eg er om lag 184cm.
Signatur