150,716    275    35  

Kjøpeguide dykksag - les dette før du spør

 3,041     Akershus     6
Dykksager er i vinden som aldri før ettersom de fleste store verktøymerkene har fått øynene opp for denne oppfinnelsen og laget sine egne varianter. Det er ikke noen ny oppfinnelse, men har gått fra å være et spesialverktøy for feinschmeckere til allemannseie. Målet med denne posten er å gi en kort innføring i hva som finnes og hva som er lurt å se på for deg.

Som med det meste av verktøy så kan man dele dykksager inn i tre kategorier:

  • Feinschmecker

  • Proff

  • Gjør det selv/NoName Kina-maskinerForskjellen fra andre verktøy er at det finnes ingen "god GjørDetSelv"-kategori ala grønn Bosch og B&D. Altså maskiner som er av bedre kvalitet enn NoName Kina-vare. Likevel virker spennet i kvalitet i de ulike kategoriene virker å være mindre for dykksager enn for mye annet verktøy. Hvorfor kan man bare spekulere i, men dette kan ha noe med at man har kopiert de beste produsentene i verden og de som kopierer vet ikke helt hvor de skal gjøre besparingene. De aller fleste dykksager, fra de dyreste og flotteste modellene og ned til Kina-kopier, har nesten lik funksjon og man ser store likhetstrekk.

Kort om hva er en dykksag
En dykksag er en håndsirkelsag som kjøres på en skinne for å gi presise og rette kutt. Navnet "dykksag" kommer av at sagen er fjærbelastet og i utgangsposisjonen så er bladet skjult inne i maskinen; For å faktisk kutte noe så må man trykke inn en sikkerhetsknapp og skyve sagen ned mot emnet. Derav navnet. Sagene kalles "plunge saw" på engelsk.

Hvorfor en dykksag
Mye av funksjonaliteten til en dykksag kan gjøres med en rettholdt, en håndsirkelsag og kunnskap. Å sage et perfekt kutt går helt fint med en vanlig håndsirkelsag, men du må gjøre langt mer forarbeid og du må ha et kaldt hode og en stø hånd. Dykksagen har også den fordelen at man begynne et kutt midt på emnet. Dette kan man med en vanlig håndsirkelsag, men det er vanskelig og farlig for den uerfarne. Dykksager leveres med gode blader med mange tenner og gir veldig fine kutt. På grunn av skinnen så fliser heller ikke oversiden og en del dykksager har mekanismer for at kuttsiden på motsatt side av skinnen heller ikke fliser. Skal man ha samme funksjonalitet i en vanlig håndsirkelsag så må man handle nytt blad og bruke maskeringstape der man skal kutte. Dykksager kommer ofte med elektronikk for jevn gange, noe som vil si at motoren gir et jevnt turtall ved ulik belastning. En håndsirkelsag er som regel enklere og motoren vil gå ned i turtall ved høyere belastning. Dykksager har veldig gode dybdestopp som aktivt bør brukes. Bladet bør ikke trenge gjennom emnet mer enn et par millimeter. Det er langt mer primitivt på håndsirkelsager.

Hvordan bruker jeg en dykksag
Kort fortalt: Du legger skinnen ned der du ønsker kuttet med skinnen inn på den delen av emnet du skal beholde. Gummikanten på skinnen blir som oftest produsert for bredt slik at ved første kutt så kutter man en del av gummien vekk. Fordelen med dette er at du vet med 100% sikkerhet at gummikanten på skinnen tilsvarer der bladet vil kutte. Når skinnen ligger perfekt så setter du sagen på skinnen. Et (eller flere) spor i sagen påser at sagen ligger perfekt på skinnen. Juster dybdestoppen etter emnet.

Skal du gjøre et gjennomgående kutt, altså ta vekk en del av emnet med ett kutt, så starter du sagen og presser den ned før du begynner kuttet. Her virker den akkurat som en håndsirkelsag. Skal du kutte et stykke midt i emnet så starter du sagen og "dykker" den sakte ned i emnet. Vær varsom da sagbladet begynner kuttet med å ta fra oversiden. For mye trykk ned kan få sagen til å bykse opp. Kutter du ut et stykke midt i emnet, som for eksempel et hull for en platetopp, så vær klar over at dykksagen kun klarer 95% av kuttet. I hjørnene på de fire kuttene så vil ikke undersiden bli kuttet grunnet bladets sirkulære natur. Dette må man etterkutte med en stikksag eller håndsag.

Hva finnes på markedet

I de tre kattegoriene så finnes:

Feinschmecker

Festool

Festool blir ofte sett på som den originale dykksagprodusenten. Et premiummerke i verdensklasse som virker å ha en eksplosiv vekst. Mye finesser, utrolig god kvalitet og mye systemmuligheter som avtagbare ledninger, standardiserte avsug og skinnemuligheter for å nevne noen. Oppgraderte nylig den trofaste "fasiten" på dykksagen TS 55 med TS 55R.Festool selger også en TS 75 med mulighet for kutt opp til 75mm.

Mafell

Det andre av de to feinschmeckermerkene. Mafell har en langt mer traust profil og har ikke en lignende vekst som Festool. Det er ikke sjelden man ser de gamle tyske tømrerne, med sju års utdannelse og de typiske skinnbuksene sine, håndtere en stor Mafell-sag. Maskiner laget for å holde lenge med fokus på hva håndverkere trenger. Mafell slapp sin MT 55 for noen år siden som var en solig oppgradering fra den gamle KST-serien.Også Mafell selger flere varianter for ulik bruk og har kanskje det største utvalget i modeller for spesielle krav.

Proff

Bosch

Bosch kom ganske nylig med en dykksag som er designet på Mafells lest. Sagen får gode skussmål og er kompatibel med Festools skinnesystem ved at man tar av et deksel under sagen. Litt mindre funksjoner enn de siste modellene fra Mafell og Festool, men ikke at man nødvendigvis savner dem.Makita

Makita var en av de første til å lage en dykksag i proffsegmentet. En enkel sag med god kvalitet. Mange gode skussmål og ofte det rimeligste tilbudet i dette segmentet. Kompatibelt med Festools skinnesystem.DeWalt

DeWalt var, som Makita, tidlig ute med en dykksag i proffsegmentet, men er veldig annerledes enn alle andre dykksager. Istedet for å tippe fronten på sagen ned i emnet så senkes hele overdelen på maskinen ned via armer. Det har liten praktisk forskjell kontra konkurrentene. Litt blandet kritikk av sagen. Jeg har selv prøvd en og kan ikke helt se hva som skulle være galt med den. DeWalt er den eneste leverandøren som også leverer en dykksag på batteri, men denne ser ut til å ha blitt trukket fra markedet, sikkert pga. DeWalts nye batterisystem.

DeWalt har også et helt eget skinnesystem som ikke er kompatibelt med noe annet, men som lar deg bruke begge sidene av skinnen.Metabo

Metabo har en meget unik kombimaskin som er både dykk- og håndsirkelsag. Man kan bruke en dykksag som en håndsirkelsag, men de er sjelden veldig gode til oppgaven. Metabo har laget en hybrid av disse to. Spinkelt med omtaler av denne og om konseptet er vellykket er uvisst.AEG

AEG har samme eier som Milwaukee og Ryobi og er et slags mellomsegment mellom proff og hobby. Omtaler av AEG-sagen har jeg ikke sett og jeg har aldri sett maskinen.
Hobby/DIY

Jula Meec

En typisk Kina-sag med egne farger og emblem. Kvaliteten skal være overraskende god, men vær obs på at tilgjengelighet og reservedeler kan være borte neste måned.
Hvilken dykksag trenger jeg
Godt spørsmål. Kommer helt an på bruken, men er man hobbybruker så klarer de aller fleste seg med en god Kina-sag. Som sagt så er tilogmed de billige kopiene gode fordi det virker som produsentene ikke helt vet hvor de skal ta innsparingene. Når det er sagt så vet man ikke helt hva man får så det er vanskelig å anbefale en slik løsning.

Når man handler en dykksag så pass på å kjøp en pakke slik at du får med skinner. Det er langt dyrere å kjøpe disse i ettertid.

Handle i Norge
Som regel så finner man Bosch og Makita på kampanje til akseptable priser her i Norge. Mafell og Festool selges av profforhandlere og prisene er deretter. Dykksager er dyrt i Norge, men spesielt Bosch har hatt fine kampanjer som nærmer seg importpriser og da med norsk garanti og kjøpslov.

Importere
Ved import så åpner muligheten seg for å kjøpe en feinschmeckersag uten å ta opp et mindre billån. Handler man fra f.eks. http://www.mtmc.co.uk/ så er prisene nesten like for proff- og feinschemeckersegmentet. Da handler man en Festool eller Mafell. Man bør ikke være merketro siden man da ikke nødvendigvis handler beste modell eller den modellen som gir mest for pengene. Bosch, Makita og de andre proffmerkene er virkelig gode, men Mafell og Festool er bedre, ganske enkelt.

  (trådstarter)
   #1
 3,041     Akershus     1
Jeg skrev denne kjappe guiden ettersom det stilles så mange spørsmål om dykksager for tiden. Det er kjapt og gæli skrevet og mangelfullt med specs, men jeg mener rådene og omtalene er ganske ærlige. Tips til forbededringer mottas med takk, enten her eller på PM. Er deler dårlig skrevet så kom gjerne med (konstruktiv) kritikk. Er det deler som dere synes mangler så skrik ut. Gjerne med forslag til tekst.

Nei, jeg vil ikke skrive at "Bosch/Festoll/Mafell/Makita er verdens beste og jeg skulle ønske de lagde damer så jeg kunne gifte meg med en". Ikke er det vits med fulle specs heller da den relevante informasjonen bare drukner i tall.
   #2
 620     Hordaland     0
Takk for en fin oversikt!

Jeg har ikke noe å tilføye, men så har jeg heller aldri brukt en dykksag. Jeg har imidlertid planer om å skaffe meg en, og synes kanskje Makita ser ut til å gi mest sag for pengene (hvis vi holder kina-sagen utenfor).

Det jeg lurer litt på er i hvilken grad dykksagen kan erstatte en bordsag. For eksempel tenker jeg på å lage karmforinger av 18mm hobbyplate. Det blir kanskje litt vanskelig å sage vekk halve tykkelsen med dykksagen på høykant av platen?

Eller hvis man skal slisse f.eks en 2'x4' eller lignende? Jeg ser at man får et enkelt parallell-anlegg som tilleggsutstyr, men som du er inne på så er det ikke sikkert at dykksagen erstatter en håndsirkelsag fullt ut selv med dette anlegget?

Har tenkt en stund på å bestille diverse verktøy fra mtmc, deriblant dykksag og muligens bordsag (DW745). Bordsagen vil ta en solid jafs av verktøybudsjettet, og vil antakelig ikke være den som blir brukt oftest, men jeg vet ikke helt om dykksagen vil gjøre den overflødig...
   #3
 8,022     Bærum     0

Takk for en fin oversikt!

Jeg har ikke noe å tilføye, men så har jeg heller aldri brukt en dykksag. Jeg har imidlertid planer om å skaffe meg en, og synes kanskje Makita ser ut til å gi mest sag for pengene (hvis vi holder kina-sagen utenfor).

Det jeg lurer litt på er i hvilken grad dykksagen kan erstatte en bordsag. For eksempel tenker jeg på å lage karmforinger av 18mm hobbyplate. Det blir kanskje litt vanskelig å sage vekk halve tykkelsen med dykksagen på høykant av platen?

Det funker ikke, har prøvd. Det som derimot funker gull til foringer er biltema sin håndoverfres til en slikk og en ingenting.

Bra guide forøvrig.
   #5
 545     Øvre Romerike     1
Veldig bra guide  :)

Mangler Scheppach CS55 i merkeoversikten, men den ser ut til å være produsert på samme fabrikk som Jula sin modell  Wink Prisen tilsier vel også at det er Kina produkt  ;D
   #6
 22,342     Akershus     0

Eller hvis man skal slisse f.eks en 2'x4' eller lignende? Jeg ser at man får et enkelt parallell-anlegg som tilleggsutstyr, men som du er inne på så er det ikke sikkert at dykksagen erstatter en håndsirkelsag fullt ut selv med dette anlegget?

Her har du funnet oppgaver som man ikke bruker dykksag til. Ihvertfall ikke uten mye knot og fare for skader. Her ville jeg brukt bordsag eller fres.

Dykksagen er konge på store plater.

Generelt: Der det er lettere å bringe sagen til emnet enn omvendt bruker man dykksag.
   #7
 8,022     Bærum     0

Fresen gjør nok jobben, men tar det ikke litt lang tid?


Det kommer an på hva du mener med lang tid. Jeg har lagd foringer til 5 vinduer og en balkongdør før jul med nevnte metode. Er vel ca 28 løpemeter med foringer. Med billigfresen fra biltema tok det kanskje 30-50 sekunder å frese fjær på en løpemeter, bare fresingen. Uansett utstyr må jo emnet bringes i posisjon, kappes i riktig lengde og alt det der i tillegg.

   #8
 5,112     Troms     0
Super beskrivelse Tiazz! Verdsettes og garantert opplysende for de som trenger orientere seg i markedet. Jeg burde hatt en slik beskrivelse for mange år siden, kunne spart meg for noe tusenlapper. Siden jeg var så i tvil så kjøpte jeg en Festool TS55EBQ bare for å være sikker på at jeg fikk ei sag som ville tilfredsstille mine behov. Ville ikke gamble med et annet merke jeg visste lite eller ingenting om slike type sager.

Ut fra bruken min hadde jeg garantert klart meg med en billigere sag, men når det er sagt så er jeg ikke veldig lei meg for å ha den dykksagen jeg kjøpte (importerte).
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 3,041     Akershus     1
Takk for all rosen, folkens. Det varmer.  :)

Er det noe dere synes mangler, er krøkkete eller dårlig skrevet eller på annet vis mangelfullt så si fra. Det hadde kanskje vært kjekt med en tabell med lister med egenskaper ala kuttdybde, motoreffekt, spaltekniv, elektronikk for jevnt turtall osv. En del egenskaper er litt vanskelig å legge i en tabell, som f.eks. Mafell MT55 vil forskyve hele sagen ved gjæring slik at man ikke kutter i gummien og ødelegger den perfekte gummilisten ved 90-graders kutt. Festool og deres bord som lar deg bruke sagen som en enkel bordsag, osv, osv. Om dette er verd å nevne eller det er opp til leseren å finne ut av er jeg usikker på. Målet med posten var jo ikke å legge all diskusjon rundt dykksager død heller.

Om spaltekniv er et pluss eller minus valgte jeg å ikke nevne fordi jeg ikke tror jeg har godt nok grunnlag for å si noe fra eller til (mulig ingen av oss har). Jeg velger å tro at når spesialister som Mafell velger den bort så har de en grunn for det og jeg har bare hørt begrunnelsen som ble presentert av CS Messel.
Eye
   #10
 274     Jæren     1
Veldig fin oversikt!

For min del kunne den gjerne også vært utvidet med oversikt over hvilke finesser som skiller de forskjellige sagene, og evt. fordeler og svakheter. Det ser f.eks. ut til å være enighet om at Mafell/Bosch-skinnene er bedre i bruk enn Festools på flere områder.

Når Metabos kombisag er nevnt, så bør en kanskje også ta med Mafells KSS 300 og KSS 400. Kanskje enda mer unike enn Metaboen  :)

Her er en (litt utdatert) artikkel med Festool, Dewalt, Makita dykksager og Mafell KSS 300:
http://www.toolsofthetrade.net/Images/plunge_cutting_circ_saws_tcm80-1806998.pdf

Har selv KSS 300 og er veldig fornøyd med den, men venter på en unnskyldning til å kjøpe en større dykksag Smile Foreløpig savner jeg lenger skinne enn jeg har med 140cm Flexirail. Slik jeg forstår det så er KSS 300/400 kompatible med standard Mafell/Bosch skinner?