757    18    0  

Spørsmål om vegghengt toa

TDJ
 1 617     Asker      0
Monterer vegghengt toalett med en Geberit ramme / sisterne i et våtrom.
Skal montere en Villeroy & Boch Subway 2 Direct Flush ( :-o ) skål.
Flaten bak skåla skal kles med keramisk flis, ca 8 mm tykkelse - ennå ikke helt bestemt størrelse, kanskje mosaikk.

Lurer på hva jeg skal velge som underlag for flis ( OG skåla...)

Ser at anleggsflaten på Villeroy-skåla består av en kant på bare noen få cm bredde; jeg tror flatetrykket fra skåla mot fliser (og underlaget) vil bli betydelig. Har montert en skål tidligere, der var anleggsflaten mye større.

Litex anbefaler å lage hull (2 x 1 cm2) i sine plater ved bjelkene i sisterne-ramma og fylle disse med flis-lim eller sement for å ta av trykket. De sier også at ingen (!) av platene på markedet tåler trykket av et vegghengt toalett.

Ønsker ikke å benytte noen form for organisk materiale (dvs kryssfinér e.l.) i platen og synes også lite om Litex sin "hull-løsning".

Er det noen erfaringer rundt dette temaet ?!
Noen som kan foreslå plate som både er uorganisk, som tåler fukt og som har høy trykkfasthet OG som egner seg for flislegging... ?!

(PS; for ordens skyld; hele greia ligger innenfor membraner m.m. og med avløp/fall til sluk) 

 
 
Signatur

GSW
   #2
 27     0
Har nettopp gjort det samme sjøl. Geberit ramme med Subway 2, 20 mm litex, 10mm flis.
Eg tok å tegna opp på litexplata kor skåla ville treffe og skar ut biter av litexen der hvor skåla traff med ramma.
Så fylte eg dette med fliselim.

Har ikkje merka nåke svikt dei vekene badet har vore i bruk.
TDJ
  (trådstarter)
   #3
 1 617     Asker      0
Ok, tusen takk for kjappe svar Smile !

Da blir det vel "Litex-måten" her også, da - slipper i all fall å få tak i "andre" plater !
Signatur
HSt
   #4
 26 548     Lillestrøm kommune     0
Jeg monterte WC’en til TS i helgen og benyttet cisterne med lekkasjeboks, neste gang vil jeg tette selv bak under Cisterne, lekkasjeboks så lurt ut men var no ræl. Jeg byttet ut Tetti plate med noe stivere for å få mindre svikt.
   #5
 758     Stavanger     0
Jeg har også gjort "litex" måten med 20mm tetti plater. Har 30*60 flis med 9mm tykkelse og skar ut 2*8cm i bunn på tetti og fylte med fliselim der skåla treffer veggen.
Signatur
HSt
   #6
 26 548     Lillestrøm kommune     0
Men er det WC modell som TS nevner? anleggsflaten er 2 smale halvmåner som står ca loddrett på hver side. I tillegg er det en brankett oppe som den ligger på, jeg så at den bakre Tetti platen hadde merker etter anleggsflaten på rammen men lekkasjekassen gjør at platen deles rett over skålen og gjør ikke  konstruksjonen noe stivere. Jeg byttet ut Tetti med hardere plate.
   #7
 143     0
Har selv problem med toalett som svikter. Dette er montert med Litex under fliser, av en ubrukelig flislegger, som bare slurver. Hvis jeg finner en dyktig flislegger til jobben, vurderer jeg å bytte til Wedi I-Board, dette er en plate med ferdige hull til toalett. Synes løsningen fra Wedi ser bedre ut en den fra Litex. Tror Litex er mere marginal, og ikke tolerer feil.
Signatur

TDJ
  (trådstarter)
   #8
 1 617     Asker      0
Hmm, så ble dette litt vanskelig igjen Blush

Som HSt beskriver; skåla har 2 smale "halvmåner" på hver side som overfører trykk (skapt av et moment) inn mot underlaget. Dreiepunkt for momentet vil være de 2 opphengsboltene hvor toalettet er festet med ved hjelp av en monteringsbrakett.

Problemet (dersom det er et... ?!?) er delvis hvor mange mm2 av disse "halvmånene" som vil hvile mot underliggende sisterne-ramme. Har ikke målt ut i detalj ennå, men det kan se ut som det kan være bare noen få mm2. (Geberit-rammen har bare ett, smalt, tverrgående stag nedenfor opphengsboltene. Litex-løsningen er å ta hull i platen og fylle i sement/flislim akkurat der hvor "halvmånene" treffer/krysser det tverrgående staget. Har som sagt ikke målt dette ennå, men det kan ikke være snakk om mange mm2.

GSW (over) beskriver veldig bra fremgangsmåten for å få dette "riktig".

Mitt opprinnelige spørsmål var om noen kjente til plater hvor man IKKE trengte å lage hull, men hvor platen i seg selv var stiv nok til ta opp trykket fra disse "halvmånene" på Villeroy & Boch-skåla. Og hvor platen er laget av uorganisk materiale, en 22 mm plate i vannfast finér ville helt klart gjort jobben, men er ikke aktuell hverken med eller uten membran :@@. Tror vel at "Litex-måten" vil funke, men med veldig små mosaikk-fliser så vil hele trykket fra skåla i praksis kun tas opp av to stk små "kubber" av fllislim, 1 cm2 i bredde og 2 cm "høye".

Til vesper;
Hvilken type skål og ramme er montert hos deg ?
Hvordan er dette montert sammen ?

Til HSt;
Hvilken type hardere plate erstattet du ut Tetti med ?
Og; var rammen skrudd bare i lekkasjekassen og ikke i bakenforliggende reisverk e.l.Signatur
HSt
   #9
 26 548     Lillestrøm kommune     0
Jeg byttet ut platen med OSB + en gulvsponplate, jeg skal ha baderomspanel senere så da vil den erstatte gulvsponplaten, kanskje i 2 lag. Plsnen min er å tette lekkasje kassen med Tetti men beholde hardere plate under. Det er en tråd her der en har brukt lekkasje kassen på denne måten.

Lekkasjekassen er ellers rar, røret fra cisternen må stå delvis under vann før det renner ut, gjennomføringen for dette er det svakeste punktet i hele tettingen.
   #10
 143     0
Til vesper;
Hvilken type skål og ramme er montert hos deg ?
Hvordan er dette montert sammen ?

Det er montert en Geberit Duofix Sigma ramme. Det ble først montert et Porsgrund Glow Rimfree 66 toalett, dette prøvde de å montere flere ganger uten å få det til. Rørleggerfirma mener dette toalettet er feilkonstruert, dette er selvfølgelig bare tull. Dette toalettet tolerer ikke slurv med Litex og flislegging. Det blir festet på en påskrudd braket. For og bli ferdig en gang ( De har drevet på i 4,5 måned) så aksepterte vi å bytte til et annet toalett. Vi byttet til Porsgrund Glow Rimfree 65, dette har vanlig montering på bolter. Siden flislegger retter feil med nye feil, så er det nye toalettet fortsatt løst.
Signatur