185,006    747    122  

Skjeggkre, tips og tiltak for å redusere antall

 86     Os     1
Ser det er noen tråder angående sølvkre og skjeggkre. Tenkte det kunne være greit å lage en tråd der det samles mest mulig konkrete tiltak for å bekjempe dette. 

Etter å ha fått disse i hus har jeg prøvd å innhente så mye informasjon som mulig. Har skjønt at det pr dags dato ikke finnes noen veldokumentert metode for å bli kvitt disse permanent, men at det er gode muligheter for å redusere bestanden kraftig. 

Jeg vil oppfordre alle som har observert skjeggkre i hus om å registrere dette på nettsiden: skjeggkre.no  Dette er anonymt.
Desto flere som registrerer jo mere fokus vil det bli på dette. 
Fra nettsiden skjeggkre.no: "Denne websiden er en del av et forskningsprosjekt om skjeggkre som Mycoteam as har igangsatt i samarbeid med to forsikringsselskap. Prosjektet håper å gi svar på hvorfor skjeggkre har så gode utviklingsmuligheter i norske bygninger, og hva som er den beste metoden for å håndtere dette problemet."

Dette kan jo ta sin tid så lurer på hva andre har gjort av tiltak og erfaringer med dette?

Selv bor vi i en tomannsbolig (2013) der nye naboer nettopp har gjort oss oppmerksom på problemet. De er rammet i et langt større omfang enn oss kan det se ut til etter at vi begge har gjort tiltak. De har satt ut limfeller og vi har satt ut limfeller i tillegg til tape. Har flere netter tatt runder med lys der jeg registrerer antall og fjerner kre. Tar i snitt 20 hos oss og rundt 60-70 hos naboen pr runde. 

Våre erfaringer:
- Naboen har fått flere hundre stk i limfellene (stått snart i 4 uker) 
- Vi har tatt 10-15 i limfellene. 
- Tape har vist seg langt bedre, disse tar 5-10 stk hver natt hos oss. Bruker da en byggtape kalt Siga Wigluw som er ekstremt klebrig. 
- Felles i begge boligene er høy forekomst i yttergang. (Begge har fliser og varmekabler) 
- Sirissmel som åte har etter våre erfaringer svært liten om noen effekt i det det hele tatt.
- Har lagt ut brukte klær, sokker og t-skjorter rundt omkring i boligen på kveldstid. Finner da påfallende mange under disse plaggene når jeg sjekker enten natt eller veldig tidlig morgen. 
- Fuktet avispapir som rulles sammen og legges på gulv har ikke resultert i fangst.
- Maskeringstape rundt små barnematglass, med en tape strimmel fra gulv til toppen av glasset har faktisk fungert. Har da fuktet brød som ligger nedi glasset. 

Utover dette støvsuger vi rundt lister, dørterskler og andre gjemmesteder jevnlig med egen støvsuger (ikke sentralstøvsuger) der vi tar ut posen og legger den i en bærepose som vi setter inn i fryseren. 

Videre har jeg vurdert å legge silikonfuge i glipen mellom gulv og gulvlist. Om jeg da lar det være åpninger enkelt steder er det kanskje enklere å styre insektene i tape/feller? Noen som har gjort noe tilsvarende? Ser for meg at det ikke er så lurt å tette igjen alt da de vil kunne formere seg fritt inni veggene uten at det blir tatt ut noe av bestanden. 

Håper folk vil dele erfaringer her!

   #1
 9     0
Hei!

Vi har også fått skjeggkre.. flyttet inn i nytt hus for litt over ett år siden, nybygg. Trolig komt med byggevarer eller pappesker fra møbler vi har kjøpt. Vi tok kontakt med skadedyrfirma med det samme vi oppdaget ett kre. Vi har hatt antisimex her for kartlegging og de kommer og sprayer i morgen.

Vi har nok oppdaget dette i en tidlig fase, men har fanget mange ved hjelp av limfeller(rundt 50, for det meste nymfer, noen få store) vi sprayet med permetin før vi reiste på påskeferie og det hadde en god effekt. Nå finner vi kanskje to til tre kre i uken, for det meste så små at de ser ut som støv..

Vi støvsuger lister hver dag og har nok i overkant mange limfeller ute. Foreløpig bare funnet i 1etg. Vi har gipsvegger i deler av huset, grunnet utleiedel. Påfallende størst aktivitet der, enn i sponplatene i resten av første etg.
Vi har ikke prøvd med noen form for åte enda. Kjøper fluepapir på Clas olson Fanget mange flere med de enn med antisimex dine. Rimeligere og mer effektive. Det kangådager nå mellom hver gang vi finner noe.

Har printet ut plantegninger av huset og plotter inn alle funn og ca str der, for å ha en enkel og grei oversikt. Vi fryser støvsugerposen etter hver støvsuging. Har også kjøpt ny støvsuger som har dn myk gummideel som gjør det enklere å komme til rundt lister. Vi har vurdert å fuge lister, men ikkje gjort det enda. Tenkte å snakke med antisimex i moren for å høre hva de mener.
  (trådstarter)
   #2
 86     Os     1
Hei

Tydelig at det praktiseres veldig forskjellig mellom skadedyrsfirmaene. De fleste jeg har vært i kontakt med har ikke anbefalt spraying av gift da de ikke kan garantere effektene av dette. (Går utifra at det er det Anticimex skal gjøre hos dere?) Har de stilt noen garanti eller prognose i forhold til behandlingen?

Er det på morgenen dere observerer individer? Det gjør ihvertfall vi, starter tidlig på jobb og kan da finne noen, da spesielt på vaskerom og yttergang. Har nå hatt flere netter der jeg har gått aktivt rundt med lys ca hver halvtime. Kverker mellom 50-60 kre.

Fluepapir fra Claes Ohlson skal testes.

Har tapet overgang mellom gulv og lister i deler av stuen. Har da åpning ca hver meter der jeg legger ut tape. Dette har foreløpig ikke gitt resultater. Har dere fått noe tilbakemelding mtp å fuging av lister?

Takk for tilbakelding!
   #4
 1,411     Hordaland     1
Vi har hatt tre runder med spraying med Permetrin, utført av skadedyrfirma. Dette ble gjort med ca 1 mmd mellomrom. Vi har gått fra å ha et nokså stort problem til å ikke finne en eneste en på en drøy måned. Så det funker. Men at det er totalt utryddet, det tviler jeg på.

Man må jo og vekte bruken av gift opp mot nytten av det. Men en nedspraying av huset ifm en lengre reise feks eliminerer problemet med å «leve i gift . Og en skikkelig spraying vil trolig sette problemet svært tilbake. Etter vår første spraying var problemet nesten helt vekk.

Mange gode råd over. Jeg vil legge til at det er en god ide å plassere limfeller steder hvor de kan stå måned etter måned helt statisk. Feks under kjøkkeninnredning (bak sokkel). Dette fanger bra hos oss.

For å være ærlig; pr nå tror jeg det ikke finnes en løsning som eliminerer problemet helt. Og hvis man hadde klart det så hadde man trolig bare fått det på nytt etter en stund ettersom man drar inn nye dyr. Dette tror jeg er et problem vi må lære oss å leve med på en fornuftig måte. De har tilsvarende i Usa med kakerlakker.
Signatur
   #5
 13     1
Vi har hus i Spania hvor vi var litt plaget av kakerlakker. De kom stadig frem fra en åpning i grunnmuren. Prøvde en rekke feller etc beregnet på å drepe kakerlakker. Det fungerte til en viss grad men var ikke veldig effektivt.
Så kom jeg over et tips om å prøve borsyre(boric acid)
I Spania får man kjøpt det som et pulver på apoteket under navnet acido borico. Det er et pulver som jeg strødde i et tynt lag langs grunnmuren på flisene.
Dagen etter kunne jeg se at insekter hadde laget spor i pulveret og etter hvert dukket det opp mengder med døde kakerlakker. Tok lang tid før vi så spor av levende igjen.
   #6
 9     0
Vi har ikke fått noen garanti, men vi har såpass lite at han trodde vi kom til å bli kvitt det. Som han over skriver, er jeh også usikker på det. Det som taler tilrår fordel, er at vi nok har oppdaget dette tidlig. Vi har bare bodd i huset i overkant 1 år når vi oppdaget det, noe som jo begrenser hvor mye de kan ha formert seg( nybygg)

Vi har bare observert 2 kre som har beveget seg fritt rundt. Resten har vi tatt i limfeller( ca 40-60 totalt).

Har nå sprayet en runde og vi har funnet to døde utenfor fellene og noen få i. Alle er under encm store, noen bittesmå. Usikker på om de sprayer flere ganger, men vi ønsker minst en runde til.

Vi har ikke fuget noe enda. Vi har tenkt at det er bedre de kommer seg ut av veggene, og i limfellene. Vi har hatt mest i yttergang og hall, det er her de nok har lagt egg, da vi har tatt det aller minste kreene her. Vi har vært nazi på åstøvsuge hver kveld, de skal ikke finne en eneste smule å vokse seg feit på her.... irriterende kryp!

Vi fryser selvsagt støvsugerposene!

   #8
 9     0
En liten oppdatering fra oss. Etter at det er blitt sprøytet gift en gang, merker vi lite( eller ingenting) til skjeggkreene. Vi har som sagt funnet noen få , inntørket kre og noen få i fellene. Vi har en del feller der vi tidligere har funnet nymfene, og der dukket det opp noen få. Klekketid på egg skal være to mnd, så greit å følge med på dette.

Vi har ikke tettet noe enda. Andre som har erfaring med tetting? Venter antisimex tilbake i sommer, rekner med det blir en runde nr to med gift,
   #9
 25     0
Jeg bor i et sameie hvor det er ni enheter som er knyttes sammen (rekkehus). Det ble oppdaget skjeggkre i den ene enheten for flere år siden, men det ble ikke meldt videre.

Statusen i dag er at det har spredd seg til alle enhetene.

Flere av naboene mine tar flere hundre i måneden. Jeg har tettet alle lister og sprekker i hele huset, og tar nå 3 - 4 i måneden med feller. Tok i starten 30 - 40 i måneden.

Jeg angrer på at jeg ikke la kiselgur bak listene før jeg tettet de. Folkehelseinstituttet skriver i "skjeggkre - biologi og råd om bekjemping 2018" at de minste skjeggkreene ikke tåler kiselgur. Vurderer derfor å rive opp listene igjen, og fylle på med kiselgur i tillegg. Dersom en skal gjøre dette så har jeg hørt at det gjøres på følgende måte; listene tas av. Det legges kiselgur langs veggen. Det teipes så over kiselguren slik at den ligger fast mot veggen (gjør at den ikke støvsuges ut senere). Listen settes så på igjen. Så fuger man over og under listen slik at den blir helt tett. Bruk gjennomsiktig Tek7 langs listen nederst, siden denne skal være transparent i mange år (gulner ikke). På oversiden av listen så er det like greit å bruke en rimligere fugemasse.

En må så støvsuge en periode slik at en blir kvitt dyrene som allerede er i huset. Bruk av feller er sikkert også lurt, eventuelt å kjøre en kuldebehandling (på vinteren).

Har pratet med noen som har blitt helt kvitt skjeggkre av denne metoden.

I rapporten fra folkehelseinstituttet så står det at sirissmel kan øke fangsten med 300 prosent. Jeg har bestilt dette fra USA (3000 prosent billigere enn å bestille det i Norge).

Tapen du skriver om "hifinyter" - hva heter den litt mer spesifikt? Er den tosidig? Hvordan fester du den dersom den ikke er tosidig?
   #10
 932     Bergen     0
Jeg oppdager 1 i uken her, men jeg tror de kommer fra dusjsluket på badet. Kan det stemme? Om det er sølvkre eller skjeggkre vet jeg ikke.