#11
 475     Stavanger     1
Her er det mange dårlige og ukyndige råd.

...

Nei, finnes ikke noen mirakuløs skatteplanleggingsmulighet her. Og ikke snakk med revisorer, 99% av dem har ikke den kunnskap som trengs for å mene noe fornuftig.

....

Mener du at man ikke kan opprette et holdingselskap for å unngå beskatning ved reinvestering og at man må skatte av enhver krone uansett, bortsett fra å skrive av utgifter knytter direkte mot leien, som strøm og eiendomsskatt og slike ting? At her er det ingen hensikt å skatteplanlegge?

Bortsett fra det. Om jeg hverken skal snakke med revisor eller høre på råd, ja da blir det vanskelig. Om jeg skal instruere regnskapsføreren, som forøvrig er et regnskapskontor med 7-8 medarbeidere, til å gjøre regnskapet annerledes enn i dag uten at jeg kan fortelle dem hvorfor og uten å rådføre meg med revisor - du ser at det blir nærmest håpløst?


Altså, alle rådene du har fått her er riktige og slettes ikke dårlige.

Deretter vil jeg presisere igjen, som også flere gjør - dette er ikke riktig forum, og heller ingen andre forum - så sant du ikke allerede har en viss finansiell forståelse, blant annet innen regnskap, norske regnskapslover og feks IFRS. Så du bør snakke med et regnskapskontor, revisor, advokat, eller tilsvarende. Men i disse bransjene som i alle andre (feks. snekker, rørlegger, bilmekaniker) - det er ikke nødvendigvis det første firmaet du henvender deg til som er det beste - forhør deg rundt med noen uforpliktende samtaler - benytt kunnskapen du får en plass til å kryss-spørre den neste... osv... Hvem er best og hvem har gode referanser? (Du har jo allerede erfart en merksnodig revisor...!) Satt på spissen kan du fort snakke med en markedskonsulent som fort vet mer om dine behov (av tips og råd) enn en revisor eller en regnskapsansatt. Men det er feil vei å gå om du ikke kjenner noen som har denne kompetansen/erfaringen da... så Derfor bør du begynne i riktig ende med å søke råd.

Så kan det sies at du BØR bruke regnskapskontor og revisor fra dag 1 her (ved neste eiendomskjøp). Jeg skal kort skissere tre-fire fordeler (la meg bare fortelle ulempene først, som er: noen tusenlapper i kostnad for dens arbeid per år).
- Du vil ikke nødvendigvis ha mindre enn 5 millioner i året i inntekt de første to-tre årene(?), men plutselig selger du en eiendom, og driftsselskapet får da (forhåpentligvis) salgsinntekter/driftsinntekter over 5 millioner.
- Holdingselskapet ditt vil antakeligvis først få over 5 millioner i inntekt (og er sådan pliktig etter regnskapsloven å levere regnskap med revisjon.
- En bank vil lettere låne deg penger om ditt regnskap er ryddig og revidert.
- Du vil lettere kunne leie ut til bedriftskunder - der hvor bedriften krever regnskap og revisjon for å anerkjenne deg som en leverandør. (Slik at bedriften ikke betaler en tjeneste til "Monkey Business A/S").

Nå tror jeg ikke frodeolsen anbefalte deg å ikke opprette en selskapsstruktur med et holdingselskap på toppen (konsern-struktur), men hva han egentlig mente er jeg usikker på... Om han virkelig mente at holdingselskap var bortkastet, så må han utdype dette... om du så setter opp en selskapsstruktur i utlandet - så faller du tilbake til et holdingselskap i norge som "topp-eier" - om du da ikke beveger deg mot "Monkey Business A/S"...

Når det kommer til skatt så slipper du ikke unna skatt, men du kan i verste fall måtte risikere å betale for mye skatt og få dyrere/langt mer kostbare reinvesteringer enn nødvendig og miste fleksibilitet - om du ikke velger å opprette et holdingselskap.

Videre når det kommer til avskrivninger og skatt på eiendom, så vil disse sannsynligvis klassifiseres som driftsmiddel/anleggsmiddel. Hvordan du velger å nedskrive disse må du finne ut av, men dette påvirker resultat og balanse, som igjen bidrar med å forenkle/vanskeliggjøre finansieringer av nye hytter.
En fantastisk god innføring finner du her, denne må du lese: Avskrivning av bygninger - prinsipper og konsekvenser

Så allerede her har du en skatteplanleggingsmulighet - som vist nok ikke eksisterer ifølge frodeolsen...

Jeg ser at jeg lett kan missoppfattes av de som ikke vet for mye om hvordan aksjeinntekt beskattes når aksjonær er et aksjeselskap - jeg skal heller ikke foregripe det - siden jeg uansett ikke klarer å være uttømmende nok i en post her, og fordi det igrunnen ikke er noen fasit om en ikke kjenner selskapsstilling, selkskapsstruktur og selskapsstrategi. Jeg ser der ligger noen enkle "introduksjoner" på nettet, deriblant denne: https://www.dnbnyheter.no/bedrift/dette-trenger-du-a-vite-om-holdingselskap/ deretter googler du på stikkord ut fra denne...

Les i helgen og ta telefonen fatt på mandag, snakk litt rundt, så blir du klokere.









  (trådstarter)
   #12
 20     0
For det første, til det med at dette forumet ikke er riktig forum, vil jeg si at jeg synes at dette forumet allerede har lagt grunnlaget for hvordan skal hente råd videre Smile Når man er relativt blank er alle råd noe verdt. Jeg synes det har kommet mange gåde råd som jeg tar med videre.

Fra "selvmurer" fikk jeg råd om å holde meg unna Bahr. Det kan jeg godt, og det samsvarer med råd fra advokatvenn. Jeg fikk også råd om å melde meg inn i Skattebetalerforeningen. Det har jeg også gjort, og skal snakke med dem i morgen. Fra "Jonas54" fikk jeg råd om å søke profesjonell hjelp. Det er gjort ved innmeldelse i Sk.bet.foreningen, og mer vil det bli. Fra "petterberg" fikk jeg råd om å holde hyttene i privat eie frem til 5 eiendommer. Det rådet tror jeg at jeg slår fra meg. Men råd om holdingselskap er en gjenganger som jeg må vurdere seriøst. Det samme med råd om å ta ut lønn til rett under nivået for toppskatt i stedet for å ta ut utbytte. Jeg er allerede ansatt i et firma som lønner meg rett under nivået for toppskatt, så da blir det heller utbytte. Råd fra "roebba" var at jeg SKAL opprette et holdingselskap. Jeg har lest mer om holdingselskap og det ender nok med at det blir opprettet. Men at hver eiendom skal ha hvert sitt AS? Tja, det er nærmest umulig å gå konkurs med en eiendom med lite faste utgifter, så det må jeg finne ut mer om. Men om en eiendom skal selges så kan den selges som AS uten tinglysningsbegyr, og det er da noe...Fra "fredeolsen" fikk jeg råd om å ikke høre på rådene jeg hadde fått og ikke snakke med revisor. Det rådet blir vanskelig å følge. Videre råd fra "roebba" er å snakke med fagfolk, kryss-spørre for å vurdere svarerne (veldig godt råd). Videre var linken til "Avskriving av bygninger..." fint lesestoff. Jeg overlater til revisor og tolke reglene. En hytte vil jo i utgangspunktet heller stige i verdi enn synke, men kanskje det er regler for avskriving som kommer til anvendelse når hytta eies av firma i stedet for regler for verdiøkning.

Til Roebbas formening om at det er lettere å skaffe seg firmakunder ved opprettelse av AS: Jeg har hatt alt fra Politiet, Skatte-etaten, flere avdelinger hos NAV, maange lokale kommunale foretak, store utdaningsunstitusjoner, flere norske storbanker, flere internasjonale firma til mindre firma samt privatpersoner som gjester. Så om det blir lettere å skaffe firmakunder ser fremtiden lys ut Smile
   #13
 475     Stavanger     0
For det første, til det med at dette forumet ikke er riktig forum, vil jeg si at jeg synes at dette forumet allerede har lagt grunnlaget for hvordan skal hente råd videre Smile Når man er relativt blank er alle råd noe verdt. Jeg synes det har kommet mange gåde råd som jeg tar med videre.

. . .

Til Roebbas formening om at det er lettere å skaffe seg firmakunder ved opprettelse av AS: Jeg har hatt alt fra Politiet, Skatte-etaten, flere avdelinger hos NAV, maange lokale kommunale foretak, store utdaningsunstitusjoner, flere norske storbanker, flere internasjonale firma til mindre firma samt privatpersoner som gjester. Så om det blir lettere å skaffe firmakunder ser fremtiden lys ut Smile


Nice. Godt å høre.
Vedrørende det siste du skriver - litt merkelig at det ikke oftere etterspørres dokumenter om at skatter, avgifter og økonomien er i orden og forøvrig firmaattest. På den måten vil en potensielt kunne unngå mange små fallgruver... Men, men, det gjør det enklere for utleier Smile
  (trådstarter)
   #14
 20     1
Etter møte med skatteadvokat (som også har arbeidet hos Skatteetaten) ble jeg fortalt at å opprette holdinngselskap ikke hadde noen hensikt. Om man ikke tar ut penger fra aksjeselskapet blir det uansett ikke noen skatt å betale, så fremt pengene blir stående i selskapet eller reinvestert. Men når det er sagt. Modellen han anbefalte, og som de hadde fått forhåndsuttalelse fra skatteetaten på i forb. med et annet firma, var at jeg personlig eier hyttene. Om det blir mange flere hytter, eller leiligheter for den saks skyld, for de som vil bygge seg opp en portefølje i eiendom, skal de stå på meg privat. Jeg oppretter et driftselskap som leier hyttene av meg på åremål eller flerårskontrakt, og tar markedspris med en rabatt for leien. Driftselskapet da står for all aktivitet og leier ut for feks. 1 million pr år. Driftselskapet betaler 600 000 kroner pr år til meg privat for leien. 600 000 kapitalbeskattes, 400 000 går med til drift og overskudd for driftselskapet.
   #15
 5,730     0
Angående kunder som er lettere å få gjennom AS; det gjelder hovedsaklig tjenester; da kan nemlig kunde bli stillt ansvarlig for skatt om det er enkelmannsforetak som leier seg inn, så ein del selskap leier aldri inn enkelmannsforetak. For utleie kan eg ikkje skjønne at organisasjonsformen skulle bety så noko.

Nå det gjelder eit AS pr eigedom (som igjen er eigd av eit AS) kan ein selge aksjene skattefritt.
Selges eigedomenshjemmelen direkte utløyser dette skatt.

  (trådstarter)
   #16
 20     0
Organisasjonsformen betyr noe for utleie fordi det bestemmer hvor mye du kan sitte igjen med etter skatt.

Selskapsskatten, som man må betale selv om man har holdingselskap eller andre strukturer, er på 22 prosent for 2019, så vidt jeg vet. Det er altså det samme prosentsats som kapitalbeskatning. Om man har tenkt å ta ut kapital som lønn eller annet, vil dermed privat eierskap av eiendommer utleid til eget driftselskap sannsynligvis være mest lønnsomt.

Om eiendommene skal selges uten at det utløser skatt, må enten verdiøkningen være veldig liten eller endog tap eller de kan eies av et AS. Om verdien av verdiøkning på eiendommen er høyere enn verdien på kontantuttak med lav beskatning med kapitalbeskatning gjennom samme periode, lønner det seg sannsynligvis at ASet eier eiendommen. For mitt vedkommende vil verdien av leieinntekt være betydelig høyere enn potensiell verdiøkning på eiendom, og dermed vil det lønne seg å eie eiendommene privat med utleie gjennom driftselskap, i flg skatteadvokat.

Jeg har møte med revisor på mandag, skal stille de samme spørsmålene som til skatte-advokaten og skal følge Roebbas utmerkede råd om å kryss-sjekke svarene. 
Siste redigering: Wednesday, January 30, 2019 3:15:12 PM av Evander
   #17
 5,111     Sørnorge     0
Modellen med driftselskap som leier av privatperson og fremleier er ikke gunstig om man skal reinvestere i ny eiendom. Da må pengene ut av selskapet for at privatpersonen skal kunne kjøpe ny eiendom. Dette utløser 30% skatt, noe som ikke blir tilfelle om selskapet kjøper og eier eiendommen. Modellen kan kanskje ha en hensikt for utleie av de eiendommene du allerede har, men reinvestering må gjøres av selskapet for å unngå skatt av det som reinvesteres. Dermed må selskapet bli eier av ny eiendom - enten direkte eller igjennom AS som opprettes for den nye eiendommen.

Et AS pr eiendom er noe alle jeg vet om som driver med næringseiendom gjør, uten at jeg vet hvorfor dette skulle ha noen hensikt før eiendommen evt skal selges en gang i fremtiden. Den fordelen jeg ser er at når eiendommen skal selges, kan man selge Eiendom AS som eier eiendommen og unngå tinglysningsgebyr. Dersom dette Eiendom AS også er eid av et Holding AS eller Drift AS utløses ikke skatt på verdistigningen av eiendommen før du som privatperson evt tar pengene ut av selskapet. Hvis du tenker at eiendommene aldri skal selges, eller at når de selges vil du ta ut pengene privat, kan det være greit at eiendommene eies av samme selskap.

Hvis du ser for deg at du skal bruke eiendommene mye privat, og i alle fall like i forkant av et evt salg for å kunne gjøre privatsalg skattefritt (vet ikke hvordan det er med hytter, men for bolig gjelder det å ha folkeregistrert adresse på eiendommen i 12 av de siste 24mnd før salget) kan private eie av eiendommen ha noe for seg. Privat bruk av eiendom eid av AS kan blir skattepliktig hvis du ikke betaler leie til AS'et.

  (trådstarter)
   #18
 20     0
Det kan være at jeg ikke forsto skatteadvokaten rett, men jeg kan sjekke i morgen.

Han sa, slik jeg forsto det, fritt oversatt: "Pengene som går ut av selskapet skattes med selskapsskatt og skatt på utbytte. Imidlertid. Det blir ikke mye overskudd i selskapet, fordi selskapet betaler leie til eieren av eiendommene. Skatten blir dermed 22 % (kapitalbeskatning for eieren), pluss skatten på det lille overskuddet i selskapet". Dermed kan alt brukes til reinvestering (og eventuelt personlig forbruk) for litt over 22 % skatt.

Kan skatte-etaten skjære gjennom på denne måten? Ja, om man blir sørger for at det ikke blir overskudd i selskapet. Det finnes imidlertid firma som lever av videreleie, feks. Norgesbooking, som er størst i Norge på utleie av hytter. De leier direkte av hytteeier, la oss kr. 10 000 for en weekend, og leier ut til sine gjester for si 30 % høyere. Disse 30 prosentene skal dekke Norgesbookings utgifter. Om jeg leier ut til Norgesbooking eller til mitt eget selskap Hytteutleie AS, spiller ingen rolle for Skatteetaten. Men det må bli overskudd. I følge skatte-advokaten har enkelte laget slike modeller og til og med laget underskudd i firmaet. Man blir altså for grisk i sin skatteplanlegging. så lenge det er overskudd er det greit.

For å få tilgang til kapitalbeskatning på dette viset, kan jeg heller selge hyttene litt rimeligere for å dekke tinglysningsgebyret.
HSt
   #19
 37,814     Lillestrøm kommune     0
Hvis målet er å skaffe overskudd til annet forbruk er en annen sak enn om det sksl gi overskudd til reinvestering så en må bestemme hva formålet med overskudd skal være
  (trådstarter)
   #20
 20     0
Formålet med overskuddet er å reinvestere. Jeg så for meg reinvestering til pensjonsalder, kanskje med litt uttak av utbytte en gang i blant. Med den nye modellen blir skatten ca den samme om man bruker overskuddet til forbruk eller reinvestering. Den blir 22 %. Ja, litt mer med å eie hyttene privat og leie ut gjennom Utleie AS, da Utleie AS trenger overskudd for beskatning.

Jeg tenkte først, etter å ha lest gjennom innleggene her, at man slapp å skatte om man opprettet holdingselskap og reinvesterte alt. Men man slipper ikke unna selskapsskatten på 22 %. Jeg tror det er flere enn meg som har misforstått akkurat det, og tror at holding og reinvestering gir null skatt og ikke 22 % skatt.