6 816    17    6  

Bryter etter/før stikkontakt.

 12     1
Hei

Jeg lurte på om det er mulig å koble bryter som kan slå av og på strømtilførsel til stikkontakt.
I tillegg så lurte jeg på om blå ledning skal på L eller N i stikkontakt.
Jeg mener at blå er N mens brun er L.
Hadde elektrikker hjemme som koblet omvendt.
Se bilde.....ledning til høyre er til bryter.Bryter etter/før stikkontakt. - 20170604_004111.jpg - Agate

   #1
 2 271     Asker     1
Notasjonen er vel blå på nøytral, men på ditt nett spiller det ingen rolle. Når det kommer til bryter kan en elektrikker fikse det. Husk at idag skal alt dokumenteres og legges inn i min bolig. Dersom en del er gjort og Inger registrert i min bolig har du en case ved salg/brann/kontroll.
Signatur
   #2
 19 016     Akershus     1
Du kan ha bryter før kontakt. Vær obs på at enkelte brytere er begrenset til 10A.

I et moderne TN nett skal N-leder være blå. Her er det trolig et eldre IT-nett. Da kan fargevalget være litt mer tilfeldig. I dette tilfellet er kontakten merket med L og N. I praksis har det ingen betydning siden kontakt/støpsel ikke er kodet. I et IT nett bruker du også to L-faseledere, N-leder finnes ikke.
Signatur
   #3
 5 324     Tromsø     0
Husk at idag skal alt dokumenteres og legges inn i min bolig. Dersom en del er gjort og Inger registrert i min bolig har du en case ved salg/brann/kontroll.

Med "min bolig", mener du en tjeneste tilsvarende bolgmappa.no? Denslags tjenester kan være nyttig for både boligeier og håndverker, men er en kommersiell og frivillig tjeneste, ikke på noen måte obligatorisk eller styrt av myndigheter.
Hvilken Inger, eller det en autocorrect-feil?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 12     0
Med andre ord hvis man skulle koble på til ett stikk er det det samme hvilke farge man bruker på L?Er det slik å forstå?
   #5
 19 016     Akershus     1
For funksjonen spiller fargen her ingen rolle. En ser også at det her er blå leder på en side og gråhvit på motsatt. Mao, dette er trolig et eldre anlegg.

På nyere IT-anlegg kobler en vanligvis som om den ene faselederen er N-leder.

(230V IT brukes av ca 75% av befolkningen. 230/400V TN brukes i alle nye områder, men ikke nødvendigvis i alle nye hus der det ligger IT fra før. En vanlig forbruker får ut 230V som vanlig. Det er først med 3-faselast at TN "kommer til syne".)
Signatur
   #6
 229     Hedemark     1
Ut i fra wagoe'n som er benyttet så ser ikke dette så veldig gammelt ut. Det er en 3-leder kabel som forsvinner ut til høyre og i den er det sort, brun og grå leder (+jord) Da er det helt normalt å benytte den grå lederen som blå (N-leder)
  (trådstarter)
   #7
 12     0
Ja men den gråe er brukt som L her og det var det som forviret meg.
Vanligvis skal brun brukes på L og blå på N.Her er det koblet helt omvent.I dette tilfelle så må jeg bruke blå på L og brun på N hvis jeg skal koble en stikk til

   #8
 19 016     Akershus     0
På en slik kontakt spiller det ingen rolle hvilken farge som går hvor. Eks. skru løs kontakten, snu den 180 gtader og gjør fast igjen. Når dekselet er på, er det fra utsiden ikke mulig å se om kontakten er snudd eller ikke.

Merkingen er egentlig ment for dem med TN-nett og en påminnelse om å bruke L+N for å ta ut 230V, ikke L+L og få 400V på kontakten.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 12     1
Ja jeg har forstått det nå:)By the way hvor mange lys kan man seriekoble per bryter?eller må man bruke koblingsboks mellom disse?
   #10
 33     0
Ja jeg har forstått det nå:)By the way hvor mange lys kan man seriekoble per bryter?eller må man bruke koblingsboks mellom disse?

Dette kommer an på kabeltverrsnitt, bryterevne eller sikring, avhengig av hva som er lavest.

De fleste brytere klarer 16A, dog er det noen ikke har høyere bryterevne enn 10A.
Er det benyttet 1,5 eller 2,5mm kabel til lysene som er koblet etter hverandre? Om det er brukt 1,5mm ville jeg ikke ha belastet denne med lys på over 2kW tilsammen!

Om det derimot er en bryter som tåler 16A og 2,5mm kabel, så vil nok sikringen i de aller fleste tilfeller være begrensningen.