KE
   #11
 3,673     Hordaland     0
(For å illustrere: En panelovn kan få på/av-signaler fra en sentral, der sentralens beslutning er basert på en temperatur-sensor. Eller panelovnen kan få beskjed om å justere sin egen termostat til x grader, og selv slå av og på. Hvis sentralenheten slår ovnen på, og så dør, er virkningen en helt annen enn om panelovnen får beskjed fra sentralen om å sette termostaten til 21 grader, og så dør sentralen.)

Dette er litt på siden av det man vanligvis fokuserer på ifm. smarthus. Men det er ikke så dumt å tenke over også oppførselen ved ulike ekstremsituasjoner og svikt i det ene og det andre.

Det er ett ganske godt poeng du kommer med som mange ikke tenker over. I sentraliserte smarthus systemer er det nesten ikke rom for feil. Jo mer man desentrailereser jo mindre følsomt blir det for feil. Siden du nevner varmestyring kan man for eksempel få en ventil til å gå til en forhåndsdefinert modus ved feil, uilke måter å løse det på. I de fleste tilfeller får man med funksjoner i enhetene man kjøper.
Solskjerming som går ned når man slår på tven er etter mitt hode bare irriterende, jeg ser for meg at det første jeg gjør etter å ha slått på tven er å få solskjermingen opp igjen siden det ikke var det jeg slo på tven for. Men andre vil gjerne ha det annerledes og det er det fine med smarthus, man bestemmer selv hvor avansert eller enkelt det skal være. Velger man knx vil man alltid finne en løsning på det man ønsker å få til.

   #12
 5,569     0
Poenget er at man identifiserer og automatiserer det som er repetitivt, eller som alltid skjer når visse kriterier er oppfylt.

For min del var det utrolig irriterende å måtte ta ned solskjerming hver gang jeg slo på TV. Ved gitte tidspunkt på døgnet skinner solen rett på TV. Da var det kjekt å kunne automatisere akkurat det.

Så lønner det seg alltid å ha lett tilgang til å skru automatikken av eller på.
KE
   #13
 3,673     Hordaland     0
Jeg har så langt ikke automatisert solskjerming, men det er så lett tilgjengelig fra veggbryteren at det er enkelt å bruke. Det ville aldri bli rett for meg å kjøre ned solskjerming når tven står på, det betyr jo ikke at det ikke kan fungere for deg Smile. Til tross for 10 vinduer mot vest opplever jeg ikke lyset som skjemmende for tven, når har vi plassert tven på nordveggen da så om kvelden vil det aldri være sollys rett på denne veggen. I praksis har jeg nok bare kjørt ned solskjermingene om jeg skal se på film en sen sommernatt for å få litt ekstra filmopplevelse.

Jeg har bevisst latt være å introdusere automatikk på solskjermen for å først se hva man savner, solskjermene ble montert rundt påske i år så jeg begynner nå å få litt erfaring med de. Av de autofunksjonene jeg kan tenke å introdusere er;
-auto oppkjøring om det blåser kraftig, det er vind fra sør og vest som gir mest utslag så jeg kan tenke meg en vindsensor med vindretning. Nå skal det sies at de tåler mye juling, jeg hadde de nede senest i går for å se hvordan de oppførte seg og det gikk veldig fint.
-den andre auto funksjonen er at solskjemingen kunne gått ned om solen er sterk, synlig fra fremsiden og at rommet er varmere enn ønsket. Jeg ser ikke for meg at de skal gå opp igjen så snart en sky kommer forann solen, de kan stå nede.
-når solen ikke er synlig på himmelen kan de gå opp, uavhengig av hvovidt det er skyer eller ikke.
-autofunksjonen kan starte om natten, hvis jeg kjører de manuellt kunne autofunksjonen slått seg på hver natt slik at de går i auto igjen neste dag.

Jeg er klar over at vi nå har forlatt TS sitt innlegg. Det som derimot likevel er noe å tenke på er at man starter i det små også kan man gjøre mer ut av det etterhvert. Jeg installerte ikke solblending for at de skulle gå opp og ned som en jojo, men starter med basic system og introduserer automatikk senere der det viser seg å være ett behov. Slik ville jeg tenkt generellt ved planlegging av lite og stort smarthus, legg grunnstenen og ikke tenk så hardt på alle funksjonene, automatikken kan man vende tilbake til senere. Det kan også være automatikken som sprenger budsjettet og man ender opp med å ikke handle smarthus i det hele tatt. Fjern dyre enheter og kjøp heller det du faktisk trenger når du er klar.
   #14
 5,569     2
Ja, det er egentlig det jeg skriver lenger oppe når jeg råder til å tenke skalerbarhet og funksjonalitet. Man starter typisk i det små, men mange bygger videre ut. Så da er det viktig å ha et system som faktisk gir muligheten for det...
   #15
 5,569     0
Når man har en plan, kan man gjøre valg som passer med planen. Jeg bestemte meg for z-wave veldig tidlig, så da ga det føringer for hvilket system jeg valgte. Homeseer gir i tillegg muligheten for å bruke andre protokoller også.

Så valgte jeg alarmsystem, dørlåser og solskjerming som kunne kommunisere med mitt system (passet inn i planen).

Muligens må vi ha oss en varmepumpe etter hvert, og da blir dette avgjørende også der.

Jeg angrer mye på at jeg ikke valgte et ventilasjonsanlegg som kan styres eksternt. Irriterer meg hver dag Smile
  (trådstarter)
   #16
 2,984     Vestlandet     0
Tanken med brytarar i staden for app, og automasjon forran fjernstyring stiller eg med heilt bak.

Med litt smart hus meiner eg at me greier oss fint utan veldig mykje av det smarte. Men enkelte løysingar, som: kunna slå av straum til TV og duppedittar, kaffetraktar og lys i stove/kjøkken osv med ein brytar, lyssensor i vaskerom, trapp, bod, garasje, gang osv, varmestyring, ventilasjon, osv ser eg hensikta med.

Solskjerming og evt. automasjon av dette vert nok ikkje tema for oss.

Oversikt over og styring av temperatur kjøl/frys, vaskemaskin osv er nok og på nivået over det eg tenker.

Alarmsystem og smarte dør/vindu-system vert det heller ikkje her i huset.

1 Er det fordelar/store fordelar med automasjon/styring av ventilasjonsanlegget (Villavent vsr500)? Korleis? Eg ser for meg opptrapping på bad ved dusjing kan vera fordel. Anna?

2 Oversikt over energibruk: korleis får ein dette til? (Det elektriske skal skiftast og l/v varmepumpe blir vurdert)

3 automasjon/styring/oversikt over varmeanlegg/temperatur: Handlar dette stort sett om å velja rett type termostat?

4 Er automatisk oppstart av kjøkkenventilator når ovn/platetopp blir slått på standard løysing i dag?

WAF er absolutt viktig her. Det vert rustikk/gamaldags/klassisk stil i huset. Fruen er nok lite gira på moderne løysingar dersom det ser moderne ut. Ledlys rundt dimmar og kontaktar og slikt utgår med andre ord hjå oss.

Signatur
   #17
 5,569     0
Oversikt over og styring av temperatur kjøl/frys, vaskemaskin osv er nok og på nivået over det eg tenker.

Bare et lite poeng: Styring er nok tricky, men oversikt over temperatur i ulike rom, inkludert kjøleskap og frys, er noe av det enkleste og billigste man kan implementere, og etter min mening kanskje noe av det nyttigste. Jeg setter i alle fall veldig stor pris på å kunne se temperaturen i både kjøleskap og frys, men også i resten av huset, når vi er borte. Spesielt i ferier, selvsagt, men også ellers..

   #18
 3,586     0
Hvis du da ser noe som ikke er som det skal være, hva gjør du da med det, hvis du ikke har noen styringsmuligheter?

Du kan ringe naboen, naturligvis. Du kunne også ha naboen, en kollega eller kamerat til å stikke innom huset med jamne mellomrom for å se til at ting er som de skal være - også de tingene du ikke har sensorer for.

Jeg var blomstervanner for en kamerat en sommer. Det vil si... Han hadde et smartvanningsopplegg, med fuktsensorer i hvert bøtte (han hadde massevis av paprika- og tomatplanter som krevde uhemmet med vann og masse jord, derfor sto de i store bøtter), og pumpe som ble startet når jorda ble for tørr. Så min jobb var kun å fylle opp de to 25-liters-bøttene som pumpene hentet vann fra. Problemet var at vi fikk tidenes hetebølge den sommeren, og stua hans hadde gigantiske vinduer rett mot sola. Ved en av besøkene mine viste termometeret over førti grader. Selvsagt ble alle vinduer satt på vid vegg mens jeg var der, men det hjalp så lite når jeg gikk. Hva ville du gjort i en slik situasjon, om du kunne avlest stue-temperaturen din fra feriestedet?

Blomstervannings-erfaring #2 - en annen kamerat som bodde i en kjellerhybel: Det suste så rart i rørene i oppvaskbenken hans hver gang jeg var innom. Etter noen dager gikk jeg til hybelverten og spurte om det var noe han burde se på. Det var det... Et rør under golvet til hybelen hadde sprukket, og det lå en sjø under huset, innelukket av ringmuren. Det måtte leies store 'brannvesen-pumper' for å tømme sjøen, og min kamerat måtte bo på hotell en ukes tid etter hjemkomst mens store bygnings-tørkere fikk fuktigheten ut av huset.
Ville du hatt fuktsensorer til å oppdage at et rør var sprukket? Hvis du fra feriestedet oppdaget at luftfuktigheten i boligen var urimelig høy, hva ville du gjøre med det, når du ikke ante noe om årsaken (eller her: susingen)?

Så lenge systemet ikke 'klarer seg selv', så du uansett må påkalle en nabo, venn eller kollega for å ta hand om unntaks-situasjoner, da vinner du ikke spesielt mye sammenlignet med at hjelperen tar en kikk innom med jamne mellomrom. Rett nok: Hvis du fra feriestedet ditt kontrollerer samtlige sensorer i hjemmet flere ganger om dagen, kan du se at noe er galt mange timer tidligere enn en hjelper som er innom annenhver dag. Men på andre kan det kan virke litt hysterisk å måtte sjekke et dusin eller to sensorer flere ganger om dagen... For de to millioner boliger vi har i Norge, med kanskje 4 millioner feriefravær, er det ikke så veldig høy prosent som kommer hjem fra ferie og oppdager skader de kunne unngått ved avlesing av sensorer fra feriestedet. Trekker du også fra de som kunne vært like godt handtert av en kamerat / blomstervanner, er det ikke stort igjen til å forsvare stadig sjekk av samtlige sensorer.

I en reklame for Nibe VP, med sitt system for å kunne overvåke anlegget via mobil, ble det trukket fram at du kan følge med på VP-ens virkningsgrad på mobiltelefonen, uansett hvor i verden du måtte befinne deg. Jahaja, sier jeg da. Det er en svært essensiell funksjon for min livskvalitet. Ihvertfall hvis jeg ender opp i et cocktailparty f.eks. på et hotell på Tenerife, der vi slipper opp for samtaleemner: Da kan jeg dra fram mobilen og la de øvrige få gjette virkningsgraden til VPen min hjemme i Norge, akkurat nå. Noen særlig annen nytte av det kan jeg egentlig ikke se for meg.

Jeg sitter for tiden og arbeider meg gjennom unntakssituasjoner for mitt kommende varmesystem - hvordan den skal oppføre seg hvis strømmen går, hvis en temperatursensor viser farlig høy eller lav temperatur, hvis en kontroller henger seg opp (som ofte merkes av temperatursensorene), ei pumpe stopper osv. F.eks. velger jeg en del steder monstabile ventiler - type magnetventiler - som åpner (eller stenger) hvis strømmen forsvinner. Jeg vil ha en del passive termofølere, som i termostater, som ikke er avhengig av verken elektronikk eller strøm, men som kan bryte strømmen til passende bistabile ventil så den går over i en 'trygg' posisjon, eller kan overstyre signaler til pumper etc, i tilfelle logikken svikter (mest trolig årsak: Noen har hacket seg inn på systemet og saboterer det, med risiko for f.eks. overoppheting eller frysing). Den passive logikken skal avverge 'farlige' situasjoner uansett hva årsaken er; den er en 'sanity check' på det automatikken gjør (eller unnlater å gjøre).

Dette er mye viktigere for meg enn å kunne avlese VPens COP fra hotellrommet på Tenerife Smile Naturligvis vil en del problemer ikke bli handtert, men når de fleste 'sannsynlige' tilfellene blir handtert automatisk, og en rekke andre er kjent (slik at blomstervanneren kan ha et øye på dem), er jeg fornøyd.
   #19
 5,569     1
Helt feil sammenligning. Når jeg er på ferie er det betryggende å vite at fryseren er kald. Alternativet er å ikke vite. Dersom noe går galt er det selvsagt mange muligheter å reagere på - det er jo 100% individuelt hva man ønsker å gjøre det med. Jeg har fint liten interesse av å ha andre mennesker gående i huset mitt når jeg er borte, men dersom fryseren går ned, starter selvsagt ringerunden. Da er det også en fordel å ha fjernstyring på dørlåser og alarm. Det er uendelig bedre enn å komme hjem 3 uker etter at fryseren tok kvelden...

Mitt poeng var at dersom TS bygger seg en form for smarthusløsning er akkurat dette punktet lett og billig å implementere, og i mine øyne meget nyttig.
  (trådstarter)
   #20
 2,984     Vestlandet     0
Temperatursensor i "alle" rom (og kanskje kjøl/frys🙂) ser eg absolutt nytte av. Men har eg nytte av å kunna fjernsyra varme/termostat? Kanskje greit å kunna skru ned temp innendørs frå mobilen dersom eg gløymer det før eg reiser vekk. Og endå greiare å kunna skru den opp igjen nokre timar før me kjem heim. Men er det verd investeringa? Blir det brukt?

Nattsenking av varmesystem ser jo veldig nyttig ut.

Kva med ventilasjon? Nokon som har erfaring med det?
Signatur