3 474    8    8  

Elektrisk sluttstykke til Swedoor-dør

 351     0
Hei,

Får ei swedoor-dør til det nye huset mitt. Kan jeg kjøpe hva som helst av elektrisk sluttstykke til denne og montere dette?

Er dette noe som er standardisert stort sett?

   #1
 4     0
Ja i utgangspunktet kan du montere hva du vil av sluttstykke, bare du får riktig stolpe. Du må også bytte til en tofalle-smekk låsekasse. Velg gjerne et moderne sluttstykke som tåler listetrykk.
  (trådstarter)
   #2
 351     0
I utgangspunktet skjønner jeg ikke helt hvorfor de kaller det sluttstykke, men svaret ditt introduserte i tillegg tre fremmede uttrykk for meg; stolpe, tofalle-smekk og listetrykk.Sad

Jeg ser at min nåværende dør(swedoor) har en Assa Abloy lås. Kanskje det er bedre å skaffe et sluttstykke fra dem, som man bare bytter med den hva det nå heter som sitter der fra før?
   #3
 923     Nordpolen     0
Stolpe er den som sluttstykke er festet i, listetrykk betyr at døren står i press mot pakningen på karmen, har du ett sluttstykke som ikke tåler listetrykk så må du presse inn døren når du skal låse opp døren
   #4
 4     6
Kjapp gjennomgang Smile

En "standard" låsekasse ala den nesten alle har en eller annen versjon av i ytterdøren sin har som regel en falle og en reile. Fallen er den som trekkes inn når du trykker ned dørvrideren, reilen er den som kommer ut når du vrir om nøkkelen/knappvrideren. Noen låsekasser har også en sperrefalle som låser av fallen når den er trykket inn (mer om det senere)

Elektrisk sluttstykke til Swedoor-dør - 565.jpg - 02dag

Når du skal montere elektrisk sluttstykke i døren din må du først bytte låsekasse til en versjon som har to faller, ikke en falle og en reile, altså en tofalle låsekasse (bedre kjent som smekklås). Denne har også en sperrefalle som hindrer at du kan manipulere opp låsen med å skyve inn låsefallen med f.eks en kniv.

Elektrisk sluttstykke til Swedoor-dør - mu1222_product.jpg - 02dag

Når du er kommet så langt trenger du et elektrisk sluttstykke.
Disse kommer i mange former og fasonger, men de aller fleste gjør jobben Smile

Man kan dele opp elektriske sluttstykker i to hovedkategorier; rettvendt og omvendtfunksjon. Det betyr rett og slett om de er åpen eller låst med strøm. et sluttstykke med omvendtfunksjon vil være låst så lenge det har strøm og åpent når spenning forsvinner. Som regel er disse brukt på dører i
rømningsvei.
Elektrisk sluttstykke til Swedoor-dør - d31c47d73f4b9d6d0eaa20b901b89bbc-step-40.jpg - 02dagSiden det finnes flere forskjellige dørkarmer og dørblader lages elektriske sluttstykker i to deler. selve sluttstykket og stolpen.
Stolpen er selve blekket som står foran sluttstykket og er tilpasset karmen.

Eldre elektriske sluttstykker tålte ikke listetrykk det vil si at hvis det var press på døren fra pakning eller du dro i døren før sluttstykket slapp, låste det ikke opp og du måtte trykke døren inn før du lukket den opp. De fleste nye sluttstykker i dag tåler listetrykk.

Du får også elektriske sluttstykker for reilelås, hakereilelås osv, og med mikrobrytere hvis du ønsker og overvåke døren.

Hvis du ikke allerede har kjøpt døren kan du kontakte dørprodusenten så kan de gjøre de tilpasningen du trenger, eller de leverer komplett dør med el. sluttstykke ferdig montert.

PS:
Hvis du bygger nytt hus så husk og få trekkerør fra karm til tekniskrom og videre til eventuelle punkt for port-telefon og batteribackup.

PPS : El.sluttstykke er etter min mening veldig mye bedre løsning enn alskens Yale Doorman tull. et bra sluttstykke står i årevis med minimalt av vedlikehold og hvis det ikke funker kan du alltids åpne døren med en nøkkel Smile bare ikke heng opp en sånn nøkkelsafe utenfor døren din, den åpnes på 30 sek med et følerblad..
  (trådstarter)
   #5
 351     0
Tusen takk for vanvittig bra forklaring og svar begge to. Jeg skal forsøke å få snakket med husleverandør ang. dette, men alle tillegg til nå har vært overpriset. Regner med at dette også blir det.

Men hvis jeg får døra, så regner jeg med at det er med en slik hakereile som er det vanlige nå sammen med en falle som på bildet.

Stolpen som jeg har i dag kan nok byttes ut, og jeg antar at ny utgangsdør er noe liknende også. Ser for meg at sluttstykket åpner når det settes spenning på. Hvis den ikke gjør det kan man som sagt bruke nøkkel. Den ligger jo under matta Smile

Elektrisk sluttstykke til Swedoor-dør - DSC_0732.JPG - 02dagElektrisk sluttstykke til Swedoor-dør - DSC_0734.JPG - 02dag
   #6
 4     0
Du har et 1487-2 sluttstykke. Kjøper du deg et step sluttstykke så trenger du stolpe 4005-15, denne vil kreve minimalt med tilpassing.
  (trådstarter)
   #7
 351     1
Har nå endelig fått levert ytterdøra i det nye huset. Legger ved bilde av stolpen. Burde kanskje hatt bilde av døra også.

Trenger altså et elektrisk sluttstykke som passer inn her. Jeg antar at swedoor kanskje kan hjelpe meg herElektrisk sluttstykke til Swedoor-dør - DSC_1594.JPG - 02dag

   #8
 1     1
Noen som har funnet elektrisk sluttstykke med stolpe til Swedoor JW med Keep 1407a sluttstykke? Step 40 Preload med Step 40/90 stolpe og smekklås koster rundt 6000,- og med fire dører i enebolig blir det noe dyrt.