7 743    19    0  

Gulvføler til knx

KE
 2 971     Hordaland     0
Vurderer å legge på plass knx gulvføler for å få bedre kontrolle med temperaturene på parketten. Finnes det knx temperaturfølere som er beregnet på dette?
Hvordan skal jeg legge denne? (legger 20mm rør i 30mm xps styrofoam over 22mm spon.

KE
  (trådstarter)
   #1
 2 971     Hordaland     0
Ingen som vet om gulvfølere som kan benyttes i knx styring av vannbåren varme?
   #2
 534     oslo     0

Finnes det knx temperaturfølere som er beregnet på dette?

Godt mulig jeg er helt på jordet, men tviler på at selve gulvføleren er knx-styrt. Tipper du bruker en vanlig gulvføler, men at denne kobles til en regulator eller termostat som gjerne kan være knx-styrt.
KE
  (trådstarter)
   #3
 2 971     Hordaland     0
Du har nok rett i det ja, så jeg må finne en eller annen boks med tilkobling av ekstern temperaturføler.
   #4
 1 594     0
Du kan jo enten bruke en romkontroller som har inngang for ekstern temp-sensor, så som Gira Tastsensor3 (husk riktig buskobler) - eventuelt kjøre en bastardløsning med 1-wire sensorer og Loxone.

Har valgt begge løsninger selv, men har foreløpig ikke kjørt igang 1-wire greiene. Har imidlertid trua på at dette skal fungere bra!
KE
  (trådstarter)
   #5
 2 971     Hordaland     0
Hvis man bruker ekstern føler til bryterene, vil man da måtte velge ekstern føler istedet for romføler i menyen eller noe?
Jeg vet ikke hva som er beste løsning, men jeg tenker litt at gulvtemperaturen kan reguleres mot en fast temperatur med gulvføler og at lufttemperaturen reglueres i ventilasjonsanlegget med romføler.
Spørsmålet er jo om en slik romkontroller kan regulere to kretser eller om man kun får velge en av de.
De analoge inngangene kan man få gjort om til temperatur og sendt rundt i systemet, men en eller annen logikk må jo sørge for reguleringen. Vil jo helst ha muligheten for å justere på dette uten å måtte ty til ETS. Kanskje man kunne regulert gulvtemperaturen ved hjelp av multifunksjonsskjerm og latt romkontrollerene kun regulere lufttemperaturen?
Viktigest er det uansett å få lagt inn en gulvføler som kan benyttes! Legges slike følere i rør slik at de kan skiftes ut eller? Jeg skal jo ikke ha noe støpt gulv, kun xps plater som varmerørene skal ligge i.
   #6
 1 594     0
Jeg kan kun snakke for Gira's Tastsensor 3, som jeg bruker.

Her velger man hvor mye internt temperatursensor og gulvsensor skal "vektes" - man kan f.eks. ha en 30/70 fordeling. Man kan også ha 2 ulike varmekretser, samt sette ulike egenskaper for disse.

Det er såppass mange kombinasjonsmuligheter og programmeringsmuligheter her, at jeg ville anbefalt deg å lastet ned konfig filer til ETS for de produktene du vurderer, og ta en vurdering på dette etterpå. Vil tro at det finnes mange likeverdige alternativer.

Jeg har lagt K16 rør fra veggboks og ned i gulv, ja.
KE
  (trådstarter)
   #7
 2 971     Hordaland     0
Tastsensor 3 blir er aktuell på mindre rom, jeg er litt fristet til å gå for den kommende G1 til stue og kjøkken, mulig det forandrer seg når prisen blir kjent  ;D
Har sendt spørsmål til Gira angående de nye. Slik jeg tolker det skal det kunne gjøres å styre lufttemp og gulvtemp uavhengig av hverandre med tastsensor 3. Er det slik at man da får to menyer i displayet når man setter ønsket temperatur?

   #8
 1 594     0
Jeg vet ærlig talt ikke, men det er mulig å få opp to menylinjer ihvertfall. Har kun benyttet meg av én varmekilde selv - ser ikke for meg at det å styre tillufttemperatur fra ventilasjonsanlegget har noe for seg; da dette går på hele huset.

Men jeg har lagt opp veggbokser med K20 rør til teknisk for panelovner på soverommene; slik at jeg har mulighet til å fyre på med mer varme dersom gulvvarme skulle vise seg å ikke være tilstrekkelig. Tenker da at, om så blir aktuelt, panelovn bidrar med å få opp romtemperatur opp til en grenseverdi (18'C f.eks.) for å sikre kjapp oppvarming av et rom - f.eks. dersom vindu har stått åpent/omslag fra nattsenk etc.

Ettervarmen her slår inn når det er under en viss temperatur, uavhengig av romtemperatur i de ulike delene av huset. Hvordan dette kommer til å bli i praksis gjenstår imidlertid å se; men jeg tror 95% av alle balanserte ventilasjonsanlegg kjører med dette oppsettet - og at folk stort sett er happy med det.
KE
  (trådstarter)
   #9
 2 971     Hordaland     0
Jeg skal iallefall ha en vannbåren ettervarmer, kan da sette inn temperaturføler i ventilasjonsrøret slik at innluften holder ønsket temperatur. I likhet med gulvarmen må jeg ha en eller annen betjening for å regulere temperaturen. Da vil jeg kunne øke temperaturen raskere i hele boligen hvis man har vert bortreist en uke.
KE
  (trådstarter)
   #10
 2 971     Hordaland     0
Litt tilbake til trådens start. Istedet for å måle temperaturen i selve gulvet, vil man ikke oppnå det samme ved å måle temperaturen på returen fra sløyfen? Det vil naturligvis bli en lavere temperatur enn overflaten på gulvet men selve reguleringen vil vel bli like god?
Eventuellt at man finner snittverdien av tur og retur temperaturen?
Vet ikke hvordan jeg skal programere dette men jeg klarer ikke helt å se for meg hvordan jeg skal installere en gulvføler...