17 318    67    5  

KNX og magnetventil (waterguard)

 638     Sunnmøre     0
Fått pris på en skikkelig KNX fuktsensor og denne kommer på kr. 2500,- pr. stk. Dette syns jeg blir altfor mye da jeg får en Waterguard Smart Stop system med 2 trådløse sensorer og magnetventil ++ til rundt 5K. Om jeg skal kjøpe magnetventilen separat må jeg ut med over 2K. Så ift. KNX så blir reel pris mer rundt 3K for to sensorer, men da følger det også med display o.l.

Hvilke sensorer er det KNX leiren på forumet benytter seg av? Er det noen som har integrert waterguard systemet mot KNX? Når jeg leser spesifikasjonene kan det se ut til at man kan både stenge ventil og få ut status ifra sentralenheten gjennom noen såkalte alarm inn/utganger. Disse kan man vel bruke mot KNX for integrering her?

http://waterguard.no/technical-information/smart-stop-

KE
   #1
 2 980     Hordaland     0
Har sett de enkleste vannvaktene som ettermonteres under kjøkkenbenken, disse må ha strøm for å stenge vannet. Forsvinner strømmen åpnes vannet igjen...
Det er en stund til jeg kommer så langt at jeg har montert noe slikt, men tankene har nå begynt likevel. Har sett det finnes spesielle binærinnganger beregnet for alarm sensorer. Videre finnes det også motoriserte ventiler beregnet for vannbåren varme. Kunne man kombinert disse kanskje? Eller vil en slik ventil strupe vanntilkoblingen for mye?
WF
   #2
 575     Haugesund     0
Mye billigere å bruke såkalte binær innganger. Altså vanlige digitale innganger som på en PLS.
Da kan man jo benytte hvilke sensorer man vil.
Hvis du kun ønsker tilgang til å stenge vannventilen med KNX i tillegg til automatisk stopp er vel den enkleste løsningen å benytte et helt eget system som f.eks. waterguard og koble utgangen fra denne som egentlig skal på magnetventil til inngang på KNX.
Og så bruke en digital utgang fra KNX systemet til selve magnetventilen.

Hvis du istedenfor å kjøpe KNX sensorer eller Binære KNX inn/ut moduler heller kjøper en Loxone miniserver får du 8 innganger og 8 utganger på kjøpet.. + analoge inn og utganger.
Denne programmerer du da selv. Fullt integrerbar med KNX enheter. Men mye mere muligheter enn KNX alene.
  (trådstarter)
   #3
 638     Sunnmøre     0
Jeg har tenkt som så at om jeg kan bruke disse såkalte alarm inn-/utgangene og styre magnetventilen parallellt med waterguard så har man egentlig kommet i mål. Waterguard kommuniserer med sensorene og stenger ventil dersom lekkasje detekteres. Samtidig får KNX status om at ventil stenges (alarm status). Om så KNX i tillegg kan overstyre waterguard og be dens sentralenhet stenge ventil uavhengig av om waterguard sine sensorer har detektert noe så har en alle muligheter åpne. Da kan en legge til lekkasjesensorer innenfor KNX om en vil og lage annen logikk for styring av ventil. Eksempelvis om en kjører "ferie"-modus (reiser bort).

Spørsmål 1 er om dette er mulig med de inn-/utgangene waterguard har. Spørsmål 2 er om en uansett får et bedre (og rimeligere?) system av å kjøpe magnetventil separat og kun integrere denne mot KNX. Dette avhenger av om der er rimelige sensorer til KNX tilgjengelig.

Nå er det lagt opp til KNX buss der hvor det er aktuelt med sensorer. Istedenfor rene KNX sensorer kan en kanskje løse dette med "piller" og bruke hvilke som helst sensorer som har potensialfri utgang. Men så er det dette med strøm til sensor osv.

Forslag til sensorer noen?
KE
   #4
 2 980     Hordaland     0
Hvis noen har forslag til ventil er det også av interresse. Liker ikke disse ventilene som må ha strøm for å holde seg stengt.
WF
   #5
 575     Haugesund     0
Det enkleste er et separat system der du får med alle sensorer og magnetventilen.
Du trenger ingen inn/utganger på denne enheten.
Du kan koble utgangen som skulle gått til systemets magnetventil til en digital inngang på KNX.  Så kobler du magnetventilen direkte til KNX, ikke til vannsystemet.
Så programmerer du jo som du vil. I utgangspunktet vil du sette magnetventilen til å stenge når det kommer et stengesignal fra vannsystemt. Men du kan jo velge akkurat hva du vil skal skje med magnetventilen i tillegg.

Her brukes kun 1 inngang og 1 utgang på KNX.


Du kan også droppe hele vannsystemet og lage ditt eget med KNX.
Med Digitale innganger kan du bruke veldig simple sensorer.
F.eks. denne på eBay for ca 20kr stk ink frakt:
http://www.ebay.com/itm/DC-5-24V-0-7A-Water-Leak-Sensor-Detector-Sensor-System-for-Home-Security-DIY-/191004580689
Mener denne typen bør funke.
Altså sett 24V på ene siden og koble andre siden til en digital inngang.
Trekker rør til teknisk rom/tavle fra alle sensorene er best. Så kan du bruke en knx modul for alle. Istedenfor å ha mange fordyrende piller overalt.
Så kjøper du en helt standard magnetventil. Fås for f.eks. 50kr på eBay
Du vil ha en som er NC (Normally closed) altså stengt når den ikke har spenning.
Grunnen til at de normalt lukker med spenning er sikkert for å spare strøm.
Den vil jo stå åpen det meste av tiden. Med NO (Normalt Åpen) vil man jo ikke bruke noe strøm før en har lekkasje eller velger å stenge vanntilførselen.

Så programmerer du jo bare at hvis en sensor føler vann så stenges solenoid ventilen.
Enkelt og greit. Da vil du også ha oversikt i KNX systemet hvilken sensor som viser lekkasje.
KE
   #6
 2 980     Hordaland     0
Jeg er helt enig i at man kun kjøper sensorer og ventil seperat og at man programerer selv hvordan det skal fungere. Hadde også vert fint å kunne bypasse systemet hvis man vet at alarmen er falsk.
Men jeg er ikke fan av ventiler som trenger spenning for å fungere, da er motoriserte ventiler bedre i  mine øyne.
Ellers så lurer jeg på hva som er spesiellt med disse alarm-binærinngangsmodulene til for eksempel ABB. Kan de noe som vanlige binærinngangsmoduler ikke kan? Jeg har allerede lagt rør til der jeg ønsker sensorene under kjøkkenbenken så det er greit, jeg har også magnetventil i vinduer som kan åpnes uten å ha lagt noe plan om hvordan disse signalene skal brukes enda. De selger jo noe enkle statusdisplayer som enkelt kan vise hva som står av og på el. Gjerne en 55mm firkant med 8/16 lysdioder som endrer farge etter status. Da kan for eksempel en lysdiode vise om alle vinduene i stuen er lukket eller om noen er åpen. Eller gi informasjon om at fuktsensor under kjøkkenbenk ligger med alarm.
WF
   #7
 575     Haugesund     0
Du kan bruke en puls solenoid valve. også kalt Latching solenoid. eller Non return.

Da står den i siste posisjon, uten bruk av strøm.
Man sender en puls med +12/24V for å åpne, og en puls med -12/24V for å stenge.
Altså man bytter polaritet.

Ellers har du jo motorventil som du snakker om.
F.eks: http://www.ebay.com/itm/1-2-DN15-9V-24V-Motorized-Ball-Valve-3-Wire-Control-Electrical-Valve-NPT-Thread-/171247142523?pt=LH_DefaultDomain_0&var=&hash=item27df20067b

Men best å finne en med BSP istedenfor NPT gjenger da det er det vi bruker her.

Motorventilene finnes vel også i verjoner med endebrytere, altså at man kan lese status åpen/lukket.

   #8
 933     0
Jeg har waterguard basic. Styringsenheten her har en inngang som tillater manuell styring av ventilen. Denner koblet til en ledig utgang på relemodul ( knx ) som kan åpne/lukke magnetventil.

Dette ble det billigste for meg da det allerede var tilgjengelige utganger på relemodul. Waterguard med montering kom seg på ca. 10k. Med 2 tråløse sensorer
  (trådstarter)
   #9
 638     Sunnmøre     0
Er det noen forskjell på denne:
http://www.ebay.com/itm/DC-5-24V-0-7A-Water-Leak-Sensor-Detector-Sensor-System-for-Home-Security-DIY-/191004580689

og f.eks. sensortape?

Jeg har tidligere vurdert om sensortape kan brukes direkte som potensialfri inngang til KNX og dermed hoppe over egen sensor modul, men iflg. elektriker kunne jeg ikke gjøre det slik.

Sensoren det her linkes til virker jo bare også som å være en ren kortslutningslogikk om ikke der sitter noe elektronikk er som registrerer ohm og trigger internt relé om resistans kommer under gitt nivå...

Når det gjelder diskusjonen om NC/NO (normally closed/open) så har jeg her tenkt at i en hjemmesituasjon vi her snakker om så vil Normally Open være det naturlige/beste av den enkle årsak at en ikke ønsker å miste vannet om strømmen går. Har man Normally Closed vil man vel være avhengig av strøm for i det hele tatt ha tilgang på vann...
   #10
 344     Bømlo     0
Er det noen som har sjekket hva det koster å lage dette selv?
Feks en magnetventil, eller en motorventil som er koblet til en utgang, 1 er åpen 0 er lukket.

Så er det jo å bruke se sensorene en selv ønsker til vannfølere.

Er kun den ventilen jeg ser at kommer til å koste, men det må da være billigere en 10k?
Signatur