813    16    3  

Kvalitet på smarthussystemer

 176     Bjørkelangen     1
Vi er på noen messer ila året for å holde oss oppdatert på hva som kommer og utvikles der ute. I helga var vi på ei lita messe i mellom-Europa og i møte med en representant fra en tilbyder som er kjent her på berget gjorde en av våre representanter en god sammenlikning jeg syntes var verdt å dele (med håp om å ikke avsløre produsenten eller systemet det er snakk om).

Delegaten ga oss en innføring i systemet og etter ca 20 sekunder ut i samtalen om systemets fordeler tas følgende aspekt fram som høydepunktet med systemet: "Hvis smarthuskontrolleren detter ned så har du bokstavelig talt et konvensjonelt anlegg". Utsagnet stemmer det, systemet er basert på et konvensjonelt anlegg med en innebygget RF-modul i hver enhet for styring.

I etterkant gjør vår mann følgende betraktning: Tenk deg en sluttkunde som skal bygge og ønsker seg smarthus. En komplett el-installasjon med slik styring kan man anta ligger i prissjiktet 300-600.000, altså omtrent samme kostnad som en middels- til premium bil i Norge. Tenk deg at du går inn til en premium bilforhandler i Norge og ber selgeren ta deg igjennom fordeler til en av dems bilmodeller. Etter ca 20-30 sekunder ut i gjennomgangen sier selgeren noe som at; "og en av de beste tingene med denne bilen er at hver gang den ikke starter så kommer Viking og henter bilen din og kjører deg dit du skal".

Jeg har fordøyd den kommentaren i et par døgn nå og tenker at her ligger ambisjonene til produsenten alt for lavt. Jeg vil ikke ha verdens beste serviceavtale med Viking. Jeg vil ha et system som aldri er nede, eller en bil som alltid starter. Det neste jeg tenker at hvis forbrukerne synes dette høres ut som en god deal så må elektrobransjen ha levert mange dårlige systemer og installasjoner fram til nå som har lagt så lave forventninger i markedet.
Vi vil ikke anbefale noe annet enn KNX systemer etter denne messen heller.
Signatur

   #1
 762     Asker     0
Høres ut som Carlo Gavazzi med kjent problemstilling der anlegget slutter å fungere hvis "hjernen", altså smarthuskontrolleren, bugger seg / går i stykker.
KE
   #2
 3,673     Hordaland     1
Jeg synes ikke det er negativt å trekke frem denne egenskapen i smarthus system, tvert i mot er det en stor fordel at installasjonen fungerer til tross for at en av delene har sluttet å virke. Jeg har jobbet lenge nok med elektronikk til å vite at alt, absolutt alt, av elektronikk kan gå i stykker.
Det er kanskje ikke det første jeg ville nevnt men det er helt klart noe som bør nevnes og veies ved valg av smarthus system. Ryker strømforsyningen i ett knx system står du igjen med ett lite smart hus.
RF er derimot noe jeg ikke synes noe om, men den diskusjonen får vi la ligge.

Hvis du skal sammenligne det med en bil eller en motor så finnes det smarte produsenter av eksempelvis motorer som tillater manuell kontroll på motoren hvis elektronikken skulle svikte. I eksempelet ditt for biler har en noe som heter "limp home" så kansje er en bedre sammenlinging. Ikke det man ser etter kanskje når man kjøper nybil, men det kan jo være greit å kunne kjøre bilen bort fra motorveien iallefall når elektronikken varsler problemer. En kan jo også bare kjøpe en Toyota så slipper man dette, eller som du nevner KNX!
   #3
 650     Trondheim     0

Hei,

På hvilket grunnlag kan man si at KNX er så mye bedre enn hva som helst annet fordi en selger kan love at huset fungerer selv om systemet går ned ? Fordi KNX visstnok er veldig bra, kan man vel ikke "synse" om at alt annet er dårligere ? Jeg tror alle tilbyr forsikringen som plukker opp bilen din om den går istykker uansett merke.

Men jeg er helt enig i at ambisjonene til ethvert system må være at det aldri går ned. Likevel så viser jo all historie at det skjer likevel så å planlegge for det uforutsette er nok aldri dumt.


Mvh
Kristian

   #4
 1,355     0
Gira eNet fungerer på samme måte. Serveren brukes til å programmere systemet og holde styr på logikken. Om den går ned (har aldri opplevd det) så fungerer fortsatt alle funksjoner som ikke baserer seg på logikk. Og det er jo de aller fleste, vanligvis. Her er det foreløpig bare én logikk-funksjon, stikkontaktene over benken på kjøkkenet skrus på om minst én av de fire lyskursene på kjøkkenet er aktivert og skrus av 10 sekunder etter at siste lyskurs slås av.
   #5
 2,264     0
En sentral kontroller vil jo med 100% sikkerhet feile, det er ett spørsmål om når. (Neste år eller om 25 år?).
Hvor mange av dagens smarthus-systemer vil ha tilgjengelig ny kompatibel kontroller om 25 år? Da er det greit å kunne falle tilbake til basisfunksjoner for å slippe å bytte alle elektropunkter til nytt system fordi en sentral boks feilet og leverandør ikke leverer erstatningsdel (eller eksisterer lenger).

Jeg vil påstå at det er hårreisende å kjøpe ett elektrisk anlegg til 300 000 - 600 000, der alt er 100% avhengig av en sentral komponent med ukjent tilgjengelighet i fremtiden. Både lys og varme må vel regnes som basisfunksjoner i hus, og bør fungere på ett basisnivå uavhengig av en sentral kontroller, spesielt med tanke på at den vil ryke på ett tidspunkt.

Hvis du kjøpte ett smarthusanlegg i 1985, hvor fornøyd hadde du vært nå, 2 uker etter at kontrolleren røk og elektriker sier at du må bytte hele anlegget til 300 000? (Og i mellomtiden har du verken lys eller varme i boligen).

Elektriker hadde jo smilt hele veiene til banken...
   #6
 1,355     0
Mitt eNet-system koster ihvertfall langt fra 300-600k. Alt av lyspunkter, markiser og slikt er trukket inn til sentralt skap, så ved bytte av hele systemet er det kun innmaten i skapet samt veggbrytere/fjernkontroller som må byttes. Utstyret koster en god del under 100k, tipper rundt 50-70k (har ikke regnet så nøye på det). Så mange timers jobb med å bytte innmaten er det heller ikke. Programmering tar selvsagt mye tid, så det vil koste litt om man ikke kan gjøre det selv.

Poenget mitt er altså at om man har gjort det fornuftig fra starten av er det kun en mindre del anlegget som evt. må byttes. Kabling er det som er dyrest og den brukes om igjen.
   #7
 650     Trondheim     0


Hei,

Jeg har også valgt et system med sentral kontroller og trukket en god del ledninger slik at alt styres fra skapet, og all styring kan i prinsippet skje med normale brytere via 24V eller 230V om jeg ikke vil bruke en bus. Tror jeg har brukt rundt 20K så langt men jeg har spart noen 1000 kroner også på at jeg ikke trenger noen dyre dimmere noe sted.

Planlagt riktig mener jeg at en sentral boks er helt greit så lenge man slipper å bytte alle andre punkter den dagen den feiler. Jeg må vel i værste fall bytte noen tøffe brytere og kanskje noen NFC tags. Jeg synes nesten det er like ille om det må være noe KNX-kompatibelt eller annet smart distribuert ut i hvert punkt. De koster jo skjorta og varer jo heller ikke evig med tanke på at den samlede mengde elektronikk i systemet kan bli veldig høy.



Mvh
Kristian



KE
   #8
 3,673     Hordaland     0
På hvilket grunnlag kan man si at KNX er så mye bedre enn hva som helst annet fordi en selger kan love at huset fungerer selv om systemet går ned ? Fordi KNX visstnok er veldig bra, kan man vel ikke "synse" om at alt annet er dårligere ?

Hele ideen med KNX er at hver boks er sin egen sjef, så lenge boksene får strøm over busen vil de fungere uavhengig av hverandre. Feiler en lysbryter vil man kunne så på lyset fra en annen lysbryter. Feiler dimmekontaktoren vil ikke det gå ut over lyskilder koblet til en annen dimmekontakt.

Tenk deg ett kontorlandskap hvor alle pcene sluttet å fungere hvis en server gikk ned, administratoren ville ikke blitt særlig populær da! I KNX verden er det bare knx strømforsyningen som er felles, litt som at strømmen på kontorbygget forsvinner, da må man leve med sorte skjermer.

Jeg skriver ikke at knx er suverent over alle andre, men knx har denne egenskapen beskrevet over, en egenskap jeg mener ett smarthus skal ha. Selgeren som argumenterer at systemet fungerer som basic om serveren går ned får ett poeng av meg, det viser jo at serveren ikke styrer alt hvilket er positivt. Hvorvidt det når opp til KNX eller kanskje til og med overgår KNX har jeg ingen formening om.
   #9
 567     bare ett av gangen, helst     0
Jeg spekulerer i om denne kommentaren fra selger kanskje var et spark mot enkelte konkurrenter?
  (trådstarter)
   #10
 176     Bjørkelangen     0
Jeg spekulerer i om denne kommentaren fra selger kanskje var et spark mot enkelte konkurrenter?

Jeg tror jeg er enig i det etter å ha tenkt litt mer på det. Mulig produsenten har gjort et aktivt valg å ikke lage et system basert på grunnverdiene slik som i et KNX system, men heller lage et enklere men mer sårbart system, men gitt det faktum at systemet er sårbart, prøvd å løse denne sårbarheten på en god og billig måte. Og jeg er ikke skeptisk til denne fall-back løsningen de har, tvert i mot synes jeg det er mye bedre enn ikke noe og er et steg i riktig retning for en del systemer at sånt gjøres mulig. Det nærmer seg jo noen av fordelene som et KNX system har når det gjelder sårbarheten hvis en enhet i systemet går ned. Så gitt at dette var grunntanken i utviklingen av systemt, så er det kanskje ikke unaturlig at det trekkes frem aktivt i en markedsføringssammenheng.




En sentral kontroller vil jo med 100% sikkerhet feile, det er ett spørsmål om når. (Neste år eller om 25 år?).
Hvor mange av dagens smarthus-systemer vil ha tilgjengelig ny kompatibel kontroller om 25 år? Da er det greit å kunne falle tilbake til basisfunksjoner for å slippe å bytte alle elektropunkter til nytt system fordi en sentral boks feilet og leverandør ikke leverer erstatningsdel (eller eksisterer lenger).

Jeg vil påstå at det er hårreisende å kjøpe ett elektrisk anlegg til 300 000 - 600 000, der alt er 100% avhengig av en sentral komponent med ukjent tilgjengelighet i fremtiden. Både lys og varme må vel regnes som basisfunksjoner i hus, og bør fungere på ett basisnivå uavhengig av en sentral kontroller, spesielt med tanke på at den vil ryke på ett tidspunkt.

Hvis du kjøpte ett smarthusanlegg i 1985, hvor fornøyd hadde du vært nå, 2 uker etter at kontrolleren røk og elektriker sier at du må bytte hele anlegget til 300 000? (Og i mellomtiden har du verken lys eller varme i boligen).

Elektriker hadde jo smilt hele veiene til banken...

Dette er jo fordelen med et KNX anlegg. Du slipper denne sentrale boksen som en eller annen gang i fremtiden går ned. Og skulle evt noe av den distribuerte logikken i et KNX system ta kvelden en gang om 30 år så er skadeomfanget minimalt, men mye viktigere, den åpne standarden sikrer at du får kjøpt tilsvarende logikk/enhet/bryter/dimmer/rele/you-name-it som passer i systemet hos deg 30+ år senere. Da slipper du å bytte anlegget til 300.000 kroner.
Signatur