37 088    66    1  

Legge opp til knx

 319     0
Er det egentlig noe problem å legge til knx etter huset er ferdig ?

Jeg har sendt forespørsler om knx i nybygget mitt, men at jeg vil kjøpe og legge kabelen selv. Det er dårlig med respons på dette og regner med at de ikke synes dette er noe særlig.

Legge opp et stort sikringsskap eller et eget skap og så trekke kabler fra de forskjellige plassene og flere til her. Legge gulvfølere og strekke de til skapet.
Er det da noe knot for en fagmann å legge det til da ?

   #1
 1 594     0
Tror nok du har en litt tøff utfordring her; ideellt sett bør KNX-bussen "gå i ring" - men den vil jo fungere nesten uansett hvordan du kobler denne. Men mtp driftssikkerhet/feilsøking er det fordel om den går i en ring.

KNX kabel bør jo trekkes i rør - denne er jo ikke særlig lett å montere i et åpent anlegg. Det vil ihvertfall bli særdeles lite pent, og må nok evt ligger i påveggskanaler.

De som skal levere et velfungerende KNX anlegg vil nok ha kontroll om hele leveransen selv. Rør kan nok legges selv, men tror nok at utførende ønsker å levere både materiell og kabel selv - det er jo dem du ringer når dette en dag ikke fungerer?

Jeg satser på et stort sikringsskap for alt av fordeling + KNX + et 19" rackskap til alt av svakstrøm utenom. Da de fleste KNX enhetene står "ute i periferien" det det ikke behov for eget skap; de komponentene som skal ståd i tavla bør uansett stå i fordelingsskapet/tavla.

Gulvfølere har jeg lagt opp til veggboks for romkontroller på hvert rom. Da bruker jeg romkontroller til å styre både varme og lys + evt musikk og annen funksjonalitet senere.
   #2
 3 215     0
Det er jo greit for robustheten at det går i ring, men hvor viktig er det egentlig? Man har jo gjerne 4 ledere i buskabelen, sålenge det virker når systemet er i drift ser jeg på gevinsten som ganske lav, så jeg hadde ikke bekymret seg om forholdene for å trekke i ring ikke er tilstede.

Feilsøkingsmessig er det neste bare en ulempe, da man ikke får noen symptomer ved ett brudd.
   #3
 772     Tromsø     0
Knx bus skal ALDRI legges i ring!
Signatur
   #4
 1 594     0
Legges går fint, men ikke kobles naturligvis...  :P

Stjernetopologi er vel heller ikke noe å trakte etter sånn sett.
   #5
 3 215     0

Legges går fint, men ikke kobles naturligvis...  :P

Stjernetopologi er vel heller ikke noe å trakte etter sånn sett.


Vanskelig å unngå med KNX da, det aller meste av utstyr er jo lagt opp for stjenetopologi.
   #7
 406     Rogaland     0
Huset er det ferdig nå, eller har du fortsatt mulighet for å legge opp røranlegg?
Først og fremst så må finne noen som vil gå god for anlegget ditt. Og da kan du bli enige med de om hvordan det er best å legge opp videre

Hvis huset er ferdig, så avhenge dette litt hvor mye du har tenkt å gjøre ut av knx opplegget og hvordan ting er lagt opp.
Det finnes buskoblere som det er dimmer/bryter utgang i, hvis det ikke er plass i røret til nok brudd.
Det finnes også diverse tråløst utstyr til knx også, f.eks. Tebis fra Hager.

Men hvis du skal legge opp til knx, da legger du heller ikke opp et åpent anlegg. For det er rett og slett dritt stygt, man bruker ikke tusenvis av kroner for å få et stiligt anlegg for at det skal bli stygt igjen.

  (trådstarter)
   #8
 319     0
Huset er ikke startet på enda, venter på igangsettelsestillatelsen :)
Menter å legge til knx komponenter etter at alle rør og slikt er lagt  inni veggene.

Det blir vel billigere å gjøre det slik at jeg legger rør og monterer knx enn å la elektrikeren gjøre alt ?
   #9
 406     Rogaland     0
Har du allerde en elektriker som skal legge opp det elektriske i huset ditt? Hvis ja, har du hørt med han om du kan gjøre endel forarbeid?

Det kan være greit å bli enige med elektrikeren på forhånd om hva som er planen, så slipper noe av jobben å bli gjort dobbelt opp.

Om dette blir billigere avhenge litt om hva du blir enige med elektrikeren om. Og hvor mye av knx opplegget du skal gjøre selv, er det f.eks. bare brytere og følere, så er nok ikke det den største kostnaden av det elektriske. Elektrikeren setter kanskje opp prisen litt, og når kunden begynner å blande seg inn i opplegget så går det ofte mer tid på å finne ut av/samkjøre/rette opp i små feil etc.

Men alt er jo mulig.
Konklusjon: Avhengig av hvilken elektriker du får tak i, hva dere blir enige om og hvor mye som skal gjøres
   #10
 1 594     1

Vanskelig å unngå med KNX da, det aller meste av utstyr er jo lagt opp for stjenetopologi.


Ta en kikk her: http://no.wikipedia.org/wiki/Nettverkstopologi

Stjernetopologi er jo i utgangspunktet slik et ethernet nettverket er bygget opp; med en sentral switch. KNX er jo nesten motsatt; hvor man har svært få sentrale komponenter. Det er jo hele "vitsen" ?  :o

Jeg ser på det som en stor fordel, ikke minst med tanke på kabling, å legge KNX bus i en ring. Om man synes det blir for omfattende med to rør i tavla; så kan man jo avslutte bussen ved siste punkt.

Hvordan, i praksis, skal man egentlig ellers gå frem?  ???

EDIT: For å svare trådstarter, som tenker å prosjektere rørføringen til et anlegg: Kartlegg behovene dine. Hva skal med av styring? Lys? Varme? Solskjerming? Værstasjon? Dørklokke? Vanningsanlegg? Entertainment? Ventilasjon?

Selv har jeg gjort følgende (rehab):

Legger en ring for KNX bus i hver etasje, slik at jeg får en "tur" og en "retur" ned til tavle. (Kobler tur til drossel, retur til neste tur. Evt kan jeg segmentere ut en etasje dersom det blir for mange enheter.) Se gjerne i dette databladet fra EIBmarkt.

16mm rør mellom samtlige veggbokser for stikk, romkontrollere og eventuelle andre sensorer (lys, CO2, temp, fukt mm). Da kan jeg ettermontere "pille" dersom jeg ønsker å styre et stikk (evt om man bruker stikk med separat mating - kan man styre ett eller begge uttak.) Gjør det litt mer fleksiblet fremover i tid.

Deretter trekker jeg 2x16mm rør fra hvert vindu/ytterdør til table. Ett rør for magnetkontakt, og ett rør for eventuell solskjerming/andre fremtidige behov.

Hvert rom får sin egen roomcontroller, jeg har valgt Gira tastsensor 3. Da har jeg eget 16mm rør til gulv (vannbåren varme) for tempføler + at denne også har en innebygget tempføler. Styrer lys og lyd (Sonos) også fra denne.

Alle downlights trekkes "gruppevis" ned til tavle, hvor dimmermoduler skal stå.

--- Dette er bare litt tips til hvordan du KAN gå frem.