7,957    19    0  

Smarthus - hva fungerer i praksis?

 9     Oslo     0
Vi er igang med bygging av ny bolig og jeg er over middels interressert i smarte løsninger for data-lyd/hjemmekino-kontrollsystemer osv.

Men....  Jeg var på besøk hos en venn, vi satt sammen en gjeng av oss, drakk vin og spillte X-Box til sent, sent på natt.  Han har et system installert med kontrollpaneler i absolutt alle rom, inkludert gang, gjeste WC osv, og etter en stund så var det kun verten som kunne skru på lys i huset for oss andre når vi skulle ut av kjellerstua. Noen ganger så er 6 knapper og LED skjerm litt mye for å si det sånn.  :-\

Hvor begrensende er det å bruke relativt enkle brytere (som alle som kommer til huset kan bruke) kombinert med smartpaneler (Ipad/iphone eller andre enheter)?  Betyr det noe at digitale dimmere (www.ledotron.com) er standardisert?

   #1
 1,596     0
Vel... KNX virker, og er standarisert. Har flere hundre produsenter som er tilsluttet, og kan styres med alt fra standard elko brytere til iPad. Kun fantasien som setter grenser...
   #2
 165     0
Problemet med mange smarthus er at de blir for avanserte, slik du nevner.

Det vanskelige med et smarthus er ikke å få til mange avanserte funksjoner. Det vanskelige er å få mange avanserte funksjoner til å bli enkle for en sluttbruker.

Ta en stue: Bryterpanel med 5 vipper. Ingen av vippene er merket. den øverste vippen er alt lys av på. De 4 andre er brytere for lysscener og grupper av lys.
En som aldri har vært i rommet før trykker på en knapp og ingenting skjer. Så trykker han på flere vipper fort. Det resulterer i disko og brukeren står som et spørsmålstegn og sier han ikke klarer å slå på lyset engang.

Kontra: En tilstedeværelseføler i taket som slår på og av alt lys for deg. Dersom du vil dempe eller skru av noen grupper går du bort og trykker på en vippe. I displayet står det på norsk hva den vippen styrer (f.eks. spotter TV dim opp, lysscene: dempet osv.)

Poenget er at det er viktigere å fokusere på å få inn funksjoner i huset som øker komforten og  senker strømforbruket. Med komfort mener jeg da behagelig temperatur, belysning og enkelt brukergrensesnitt.
   #3
 3,216     0
Smak og behag forsåvidt, jeg har noen enkle brytere rundt omkring, enkle brytere har ulempen at de ikke er merket. Jeg har ett tredelt system som "kongstanke"

Nivå 1: Detektorer osv. - Alt skal egentlig gå automatisk og tilpasse seg brukerens behov.
Nivå 2. Faktiske brytere: Brytere i alle rom, de fleste av de er merket, men kanskje ikke helt superintuitivt, har feks en bryter med seks knapper, de øverste to er merket "light" og med mer og mindre-symbol, ett trykk slår av og på på hver side, holde innne dimmer.
Nivå 3: Applikasjoner: Man kan styre vha nettbrett/mobil, apps. osv.
  (trådstarter)
   #4
 9     Oslo     0
ATWindsor - jeg liker oppdelingen. Det hjelper forståelsen, ser at jeg ikke har fokusert nok på sensorer.

I mitt hode så finnes det også 3 nivåer for 'teknologisk modenhet':
Nivå 1: betong, plank, osv.  Hus står i 50 år, teknologien endrer seg langsomt.
Nivå 2: vinduer, dører, låser, gulv, lys, fliser, kraner osv.  Utstyr står i 20 år,  tydelige forbedringer over en 5-10 års periode.
Nivå 3: kontrollsystemer, drevet av it/mobil bransjen. Dramatisk forbedring hvert 3 år.

Det er veldig morsomt å følge teknologien på nivå 3 men det meste av jobben ligger i å integrere dette på nivå 2. 

For min del så tror jeg det blir fokus først på nivå 3, hva kan og bør samles inn/ sendes ut fra en konsoll. 

Som Fgilje sa så ligger utfordringen i å forenkle opplevelsen i huset for familie, venner osv.  ::)

   #5
 3,412     Akershus     0
Det kan være greit å tenke på hvem som er bruker. 

Hvis en dings skal brukes bare av meg, og jeg har tid til å sette meg skikkelig inn i bruksanvisningen, kan jeg godta at dingsen er komplisert hvis det er nødvendig.  Da kan jeg godta litt av hvert av kompliserte brukergrensesnitt, programmering og så videre. 

Hvis en dings skal brukes av hvem som helst, når som helst, uten opplæring, for eksempel av barn og besøkende, må dingsen være knallenkel.  Skal man lage noe for denne gruppen må betjeningen være noe som går av seg selv, som har et grensesnitt som er idiotsikkert, eller som har et grensesnitt som er likner eller er identisk med noe de kjenner.   

Derfor kan det være greit om alle lys, ovner og annet i alment tilgjengelige områder har brytere som kan brukes på vanlig, normal, gammeldags måte, og at smarthus-funksjonalitet kommer i tillegg, om det nå er ved bevegelsesfølere, tidsstyring, scenario-baserte brytere, avanserte styrepaneler, apper eller annet. 
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 9     Oslo     0
Tror det der er en meget god tommelfingerregel.

'Velkommen til oss, bare trykk på alt dere vil av hvite brytere.  Men, ikke rør de grå med blinkende lys, OLED skjermer og stemmeaktivering før dere har studert brukermanualen på 72 sider.'  ;D

En slik oppdeling er sikkert utfordrende å få til i praksis, vil vel tro det blir frustrerende (og dyrt) å ha for mange 'dumme' brytere når alt kan legges inn i en romkontroller.



   #7
 3,412     Akershus     0

En slik oppdeling er sikkert utfordrende å få til i praksis, vil vel tro det blir frustrerende (og dyrt) å ha for mange 'dumme' brytere når alt kan legges inn i en romkontroller.


Det er sterkt systemavhengig. 

I et ekstremt billig system som Nexa er dette en naturlig måte å gjøre det på.  Der vil man typisk starte med en bryter eller dimmer for lys osv., og så legger man til en håndholdt fjernkontroll, internett-grensesnitt (Tellstick), tidsur eller annet som kan sende signaler til bryteren eller dimmeren for å la den kunne kontrolleres på andre måter i tillegg.  Her vil det typisk ikke være hverken frustrerende eller dyrt å ha brytere som alle greier å bruke.  Brytere "må" man ha, og at brytere i tillegg kan kontrolleres på andre måter enn bare med fingrene er et enkelt budskap å formidle til de som er forbi barnehagealder. 

Bruker man mer ambisiøse systemer, som KNX, og har bestemt seg for å ha en flott romkontroller, har du rett i at å installere ytterligere brytere (som kan oppfattes som "dumme") i tillegg vil drive opp prisen. 
Signatur

awt
   #8
 310     Karmøy, Rogaland     0
Jeg har denne genisaken to steder i stuen:



De fire øverste knappene går på tre forskjellige lyssettinger, samt slå av alt lys.

Deretter er det individuell dimming av tre soner og en lampe (de neste åtte knappene)

...og de siste fire knappene går til litt styring av stikk og slikt.

Jeg og konen klarer dette greit nok, men svigermor har flere ganger skrudd av kontaktene til TV-en og slikt når hun skal skru på lys, og jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke vet helt sikkert selv hvilke kontakter som er på hvilken knapp da jeg aldri bruker disse...

Etter tre år med dette hadde det igrunn holdt med alt lys av/på (gjerne samme knapp, det er sjeldent vi endrer styrken), samt de forskjellige sonene av/på. Dimming og andre ting kan gjøres via telefon, iPod e.l.
   #9
 379     Lillesand     0
på badet oppe hos de gamle, er det tre standard brytere.  etter 15 år omtrent, sliter jeg fortsatt med å huske hvilken som er til lampetten på veggen.. (merkeligt opplegg) lampa over innredninga og avtrekksvifta (Må ta og snik installerer ei fukstyrt ei der, de liker å tørke klær, osv, uten å starte vifta, samtidigt som de holder døra lukket..
Signatur