8,715    17    16  

Smarthus - hvilket system høsten 2016?

 1,016     Hosle     2
Vi bombarderes av tilbud på smarthusløsninger nå. Men hvilket system skal man gå for? 

Apple har sitt - som visstnok ikke er veldig kompatibelt med andre. 

Så har vi endel som mener at z-wave er systemet som vinner. I utlandet får Samsung Smartthings god omtale, men den leveres foreløpig ikke i Norge. Nexa har nettopp lansert Bridge. 

På messe i går møtte jeg på Home Control som har fine veggkontakter, men ellers lite av sensorer og slikt. Tror det kjører et system som heter zigbee.

Det eneste jeg foreløpig er rimelig sikker på, er at systemet må ha toveis kommunikasjon.

Hva mener dere som har litt erfaring på området?


   #1
 5,569     4
Vel, du må skille mellom protokoll (frekvens, språk, hvordan ting kommuniserer), og system. Noen systemer bruker bare én protokoll, mens andre systemer kan sy sammen sensorer med flere protokoller.

Z-wave er en protokoll, som tillater 2-veis kommunikasjon. Det er veldig praktisk når du trenger 2-veis kommunikasjon. Men det er ikke alltid du gjør det. For eksempel vil du kanskje ha temperatursensorer rundt omkring, eller lyssensorer, eller bevegelsessensorer, eller dør-sensorer. Det er ikke sikkert du trenger 2-veis til disse.

Det du må ta stilling til, først og fremst, er hvilken kontroller du vil bruke som "hjerne" i ditt smarthussystem. Her er det mange på markedet, og det kan være vanskelig å orientere seg. Noen eksempler:

Home Center 2 fra Fibaro
Mitt inntrykk er at det er pent og se på, brukervennlig, passelig skalerbart. Et populært alternativ blant mange. Jeg er usikker på i hvor stor grad du binder deg til utstyr fra Fibaro. Det jeg misunner litt (jeg har ikke HC2) er det pene brukergrensesnittet. Fibaro er vel litt "Mac for hjemmeautomasjon". Begrenset, men pent å se på.

Future Home
Mitt inntrykk er at Future Home er på vei opp og frem. Det er et norsk system, som støtter flere ulike protokoller. Dermed kan du bruke utstyr fra ulike leverandører. FH er fortsatt et ganske nytt system og utvikles hele veien.

HomeSeer
Dette er mitt valg av system. Jeg valgte HomeSeer fordi det er ultrafleksibelt og skalerbart. Det har imidlertid en litt høyere terskel enn de andre, og man må gjøre litt selv. Det er ikke plug-and-play. Jeg valgte dette fordi jeg ønsket fleksibiliteten. Mange starter på enklere systemer, men går over til HomeSeer etter en stund når de når "taket" på det enklere systemet. Men, jeg tror også at mange er fornøyde før de når dette taket. Når det er sagt, hjemmeautomasjon er ekstremt vanedannende. Når noe er automatisert, blir det så vanskelig å leve med alt det andre som ikke er automatisert Smile

..så finnes andre systemer som for eksempel Vera, ZigBee, Domotics, KNX (ikke så enkelt å ettermontere), Zipato, Telldus, Nexa, osv...

Mitt system
Som sagt, jeg har bygget mitt på HomeSeer. HomeSeer har egne kontrollere, men min løsning har vært å installere HomeSeer på en egen dedikert PC. Jeg har mottaker/sender for z-wave og for 433-prokotollen (RFXcom). Sistnevnte gjør at jeg kan bruke veldig mange sensorer som sender på 433 MHz, inkludert masse relativt billig fra for eksempel Clas Ohlson. Z-wave gjør at jeg kan bruke utstyr fra for eksempel Fibaro og annet z-wave-utstyr.

Jeg bruker z-wave på for eksempel lysstyring og dørlåser (her vil jeg gjerne ha informasjon begge veier), og så bruker jeg 433 for de mer enklere tingene som for eksempel temperaturmåling rundt omkring i huset.

Noen generelle råd
Tenk automasjon, ikke fjernstyring. Husk at du skal bo i huset. Det er utrolig mye enklere å slå på lyset med en bryter på veggen, enn å hente frem en app på telefonen. Når du møter leverandører på messer som skryter av at du kan styre ditt og datt fra telefonen betyr det veldig ofte, i min bok, at de ikke helt har forstått konseptet bak hjemmeautomasjon. Ofte er fjernstyring en forutsetning for automasjon, men fjernstyring i seg selv er ikke alltid målet.

Tenk åpne standarder, hold deg langt unna lukkede proprietære systemer. Enkelte store aktører går nå inn i Smarthus-segmentet, men de gjør det med lukkede systemer. Siste ut nå er Elko, som lager et utrolig pent system som kun kan brukes med komponenter fra Elko, og dermed er helt ubrukelig for de fleste. De har misforstått noe fundamentalt. Jeg vil at systemet mitt skal forstå når jeg ser på TV, og styre lysene deretter. Eller når jeg slår på alarmen eller kjører ut av garasjen. Da må alt snakke sammen. Der er for eksempel Future Home, HomeSeer, og andre, bra. Du kan velge sensorer fra ulike leverandører, og sy alt sammen.

Begynn i det små. Kjøp en kontroller, og noen komponenter, så er du i gang.

Tenk på WAF (Wife Acceptance Factor). Fruen vil at lyset kommer på når hun trykker på bryteren. Hun driter i hvordan det egentlig foregår.

Det koster penger... Z-wave komponenter er typisk relativt dyre, 433 typisk noe billigere. Men kontrolleren du velger er den viktigste komponenten i systemet. Ikke spar penger her!
   #2
 1,315     Skedsmo     2
Grunnen til at vi bombarderes er at smarhus/connected home nå er på hype-toppen.
Det har brukt noen år på å komme dit, og det vil desverre ta minst 5 år før vi kan konkludere med hvilke systemer som vinner.  Garner sier 5-10år.

Smarthus - hvilket system høsten 2016? - gartner-2016.jpg - erstokke


I perioden vi er inne i nå er det mange lykkejegere som lover mye på leverandørsiden. Risikosport for oss forbrukere.

I en perfekt verden så burde elektro/it/elektronikk bransjen laget et felles system, men de er for grådig til det.
De store lager sine egne økosystemer, mens de små oftere finner samarbeidspartnere.  

Tradisjonelle elektrobransje løsninger som KNX og xComfort har mange års fartstid (15år+) og vist evne til å overleve, men elektro bransjen må endre seg og finne alierte.
Z-Wave som protokoll er utbredt med mange leverandører som lager sensorer, aktuatorer etc. som snakker Z-Wave protokollen.

Mange smarthus produsenter er mere IT selskaper er tradisjonelle elektro selskaper, det er bra, for det er her det største potensialet ligger. Man må lage systemer som kan integrere og kommunisere med hva det måtte være.

Jeg har tro på multiprotokoll støtte (Z-Wave, Zigbee, Wi-Fi, Wi-Fi Halow etc). Kontrollere som kan kommunisere med alle dingsene. Kontrollere som er smart som automatisk kan utføre operasjoner når definerte hendelser inntreffer. Kontrollere som lærer og som gjør ting automatisk basert på kunstig intelligens/machine learning. Kontrollere som har et intuitivt og enkelt grensesnitt for betjening.

Du nevner Samsung. Samsung kjøpte SmartThings i 2014.  SmartThings Hub virker lovende med støtte for både Z-Wave, Zigbee og Wifi. Om det er like sømløst som reklamen sier vet jeg ikke. Om Samsung prefererer sine egne dingser fremfor bred økosystemstøtte er heller ikke godt å si.

Jeg kjører selv xComfort i to ganske store installasjoner hjemme og på hytta. De løser dagens behov på en utmerket måte, men jeg skulle gjerne sett en større åpenhet i forhold til dingser utenfor xComfort systemet til Eaton.

Konklusjon?
Det er vanskelig å spå. Gartner sier 5-10år før man når modenhet. Mye kan skje på den tiden.
Er man nyskjerrig, risikovillig og liker å fikle selv vill jeg begynt å utforske multiprotokoll. Z-Wave/Zigbee er aktuelle protokoller i dag, men fremtiden kan bringe nye, som f.eks Wi-Fi Halow.

Skal man ha noe fiks ferdig, installert og supportert av sin lokale elektriker er fortsatt xComfort og KNX trygge valg, om jeg fortsatt sier det om 5 år får tiden vise...
Signatur
   #3
 5,569     0
KNX passer vel best for nybygg, og for de som har besluttet å gå all-in. For andre som snakker om ettermontering og starte i det små for så å eskalere og utvide, er vel ikke KNX det beste. Eller?
KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Jeg legger knx etterhvert som rom pusses opp, var aldri i tvil.
   #5
 350     Bømlo     0
Jeg har KNX bus i huset. Var hellert aldri i tvil om det.
I nybygg kommer jeg nok til å legge opp KNX i tillegg til 1-wire og DMX.

Jeg bruker Loxone nå som system, og er fornøyd med det. Eneste jeg føler er at de prøver skvise ut KNX delen, til fordel for sine svindyre egne enheter. Så jeg har ikke bestemt meg for styringsenhet i det nye huset enda.

Loxone er overlegen på programmering, det er lett uten tvil.
Signatur
   #6
 3,587     1
Grunnen til at vi bombarderes er at smarhus/connected home nå er på hype-toppen.

Smarthus har vel det til felles med 'kunstig intelligens': Hvert 4-6 år kommer en ny hype-topp...

Likte figuren. Artig å få ting satt så klart på plass - men det er nok mange av plasseringene (både på kurven og i tid til utflating) som mange vil krangle på. Figuren er et utmerket utgangspunkt for kranglingen Smile
I en perfekt verden så burde elektro/it/elektronikk bransjen laget et felles system, men de er for grådig til det.

Det kan være et element av økonomisk grådighet, men her er det også mye 'faglig grådighet'. Masse profesjonell ekspertise som står opp mot hverandre om hva som er best teknologi, og da minst like mye på akademisk som på økonomisk nivå. Stadig vekk ser jeg akademikere sloss som gale hunder om hvilken teknologi som er 'faglig' overlegen, uten at de har det aller minste økonomisk interesse av det. De vil bare ha rett. Og nesten like ofte, hvis den faglige striden kommer ut i media, ser du folk utenfor faget beskylde kamphanene for å ha skjulte økonomiske interesser, for å være korrupte etc. etc. Jeg har sett diverse slike debatter hvor jeg vet, innenfra, at det overhodet ikke er økonomiske interesser som driver kamphanene, men likevel beskyldes de for å være styrt av penger.

For et års tid siden eller deromkring så jeg en oppramsing av fjorten ulike smarthus-standarder som kjemper om en andel av markedet. (Det ble kommentert at lista ikke var fullstendig...) Et element som ikke var med opå lista, og som ikke er nevnt hittil i debatten: IoT, Internet of Things. Det er helt naturlig, siden IoT ikke er ute på markedet enda, men når det kommer, mistenker jeg at det kan ende opp som en 'disruptive technology' (er det ikke det man kaller det?).

Jeg vet ikke om IoT vil teknisk sett være god, eller bedre enn andre - det er ikke derfor IoT vil forrykke balansen, men av to andre årsaker: Først, navnet. Det høres idiotisk ut, men 'massene' tror på Internet, det ligger i det noe moderne, noe med samarbeid på tvers av alt, noe som er som det skal være, liksom. Når man dertil sier 'IPv6', da blir det jo hypermoderne! ("What's in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet" - det holder absolutt ikke stikk i moderne markedsføring!)

Og den andre årsaken støtter opp om det: IoT er ikke én leverandørs standard; den er utviklet på tvers av leverandører, uavhengig, uten å kunne domineres av noen enkelt-aktør. Og det er ikke bare én standard, men en hel suite, en protokollstakk fra fysisk nivå opp til applikasjonsnivå. På samme måte som i Bluetooth er det definert et 'profil'-apparat, et rammeverk for hvordan nye alternativer på hvert lag skal operere mot andre, så selv om det foreløpig er utformet mange applikasjons-profiler, vil de følge samme prinsipper som andre, prinsipper definert av rammeverket. I svært stor grad definerer IoT hele "verktøykassen", og dermed strukturen i hele systemet.

Hvis IoT slår an, vil ganske mange av alternativene forsvinne i løpet av få år. Så får vi se om det skjer. (Jeg har ikke satset sparepengene mine på det, for å si det sånn!)

Obligatorisk Geek & Poke i slike diskusjoner (jeg tror jeg har referert denne linken også for et halvt års tid siden): Homekit
   #7
 1,315     Skedsmo     0
Hvis IoT slår an, vil ganske mange av alternativene forsvinne i løpet av få år. Så får vi se om det skjer. (Jeg har ikke satset sparepengene mine på det, for å si det sånn!)


IoT, eller tingenes internet er den naturlige videreutviklingen av hva vi i dag omtaler som smarthus. IoT favner mye bredere og vil forhåpentigvis gjøre mange av dagens smarthusutfordringer med integrasjon på tvers av systemer og industrier enklere.

Velferdteknologi er også et begrep som brukes hvor kommunale helse- og omsorgstjenester skal ta i bruk smarthus/IoT teknologi for å gjøre hjemmene smartere og tryggere, slik at eldre i større grad kan klare seg i egen bolig. Et viktig virkemiddel når eldrebølgen kommer.

Tanken er at alt skal kobles sammen: huset, hjemmekinoen, datamaskinen, telefonen, kjøleskapet, vaskemaskinen, bilen, sykkelen, bussen, pulsmåleren, blodsukkermåleren osv...osv... Kunstig intelligens og maskinlæring skal bearbeide alle dataene som samles inn og gjøre våre liv enklere og tryggere.

Kappløpet har startet. Apple lanserte sitt HomeKit til utviklere i 2014. Google har kjøpt Nest, Revolv og Dropcam. Google er også med i Thread Group, en industrigruppering som samardbeider om en felles IoT standard. I tillegg til Google/Nest finner dere Samsung, ARM, Freescale, Microsoft, Insteon, Yale, Intel, LG, Philips, Whirlpool m.f. på Thread Group sin liste over samarbeidspartnere.
I tilegg til HomeKit og Thread Group finnes det flere andre grupperinger hvor Open Connectivity Foundation og AllSeen Alliance er verdt å nevne. AllSeen rammeverket bygger på åpen kildekode prosjektet AllJoyn med tillegg fra medlemmene i alliansen hvor Qualcomm, Microsoft, Cisco, Sony, Canon, Panasonic og EnOcean er noen av bidragsyterne. Open Connectivity Foundation (OCF) består av aktører som Intel, Broadcom, Samsung, Cisco, HP og Dell.

Mange av selskapene støtter som dere ser flere grupperinger. Hvem som blir vinnerne er ikke godt å si. Det kan ta flere år før bransjen enes om felles standarder (om de noen gang klarer det). Et tankekors i forhold til mitt hjertebarn xComfort, er at Eaton ikke har markert seg i dette nye landskapet. Endrer de ikke strategi blir de værende igjen på perongen når toget går videre.


Roger
Signatur

   #9
 3,587     1
Jeg liker absolutt ikke hardware-bindingen til Apple.

Men jeg er ikke helt happy med det alternativet som presenteres, heller. Dytte alt ut i skyen, slik at hvem som helst kan få tak i det derfra. Eventuelt manipulere det. En "Brøyt X2 error" som tar fiberen til ISPen din setter plutselig all styring av både hus og dingser ut av virksomhet. Det er ikke uttrykk for mitt ideal!

Hvis vi erstatter en termostatstyrt panelovn med en temperaturføler som rapporterer til skyen og en panelovn som henter sine styresignaler fra skyen, hva har vi vunnet? Pålitelighet og robusthet? Sikkerhet mot hacking? Sikkerhet mot overvåking? ... Se hvor bekymret en del folk er for at AMS-målere vil avsløre essensielle deler av deres privatliv (selv om avlesingen går rett til everket og ingen andre steder) - det er selvfølgelig noe hysterisk, men å legge ut hver eneste sensorverdi, hver eneste styringsdetalj, ut i hackbart rom ligger på et flere størrelsesordener høyere nivå.
   #10
 3     2
Valg av system er veldig vanskelig. Vi skal bygge hus nå og installere EL sommeren 2017. Vi har sjekket ut KNX, xComfort, z-wave, mfl. men har vel konkludert med at vi vil ha et z-wave basert system pga. betydelig større produktutvalg enn feks. KNX og xComfort. Z-wave standarden ser også ut til å vokse lang raskere enn de to overnevente. KNX er vel også primært et kablet system som koster en x-antall hundretusen å installere, xComfort et lukket til Eaton. Ser det derfor som helt uaktuelt å bruke disse i et nytt hus. Fordelen med z-wave er oppslutningen rundt standarden, men det gjør det også veldig forvirrende å finne en optimal løsning. Vi er ikke i mål med dette, men håper vi gjør et fornuftig valg av z-wave basert system i løpet av det neste året.