1,326
32
3
Tidsstyring varmtvasstank
3
0
!
Byggjer nytt vaskerom/bad, og skal inn med ny varmtvasstank.
Tenkjer å koble tidsstyring til denne, for å unngå pristoppane.
Nokon som veit om andre alternativ enn Aeotec Heavy duty?
Eventuelt nokon som har erfaring med Aeotec heavy duty?
Byggjer nytt vaskerom/bad, og skal inn med ny varmtvasstank.
Tenkjer å koble tidsstyring til denne, for å unngå pristoppane.
Nokon som veit om andre alternativ enn Aeotec Heavy duty?
Eventuelt nokon som har erfaring med Aeotec heavy duty?
men hva med å unngå å bruke varmtvann når det er dyrt? kostnaden ved å holde allerede oppvarmet vann varmt er vel fort lavere enn om man skal skru av og på varmnen basert på når det er billig eller dyrt
Det er jo mer fornuft i å slå av og varme vannet når det er billig slik Ts foreslår, varmen holder jo lenge i beholderen så kan jo vente til utpå formiddagen
Jeg satte en Z-wave plugg på en microovn, selv med god effekt margin så koblet den ut, men med en 16A modul gikk det bra. Nå er VB ren last men lurt av TS og lete etter modul med høy effekt.
Har vurdert z-wave plugg, men forstår det slik at varmtvassbereder ikkje skal(ikkje lov) koblast via stikkkontakt. Men lyt altså koblast direkte i boks.
Difor spørsmålet.
Om det er så mye å spare på det, er en annen sak.
Men spørsmålet i denne tråden er altså om nokon har erfaring med bruk av Aeotec heavy Duty og eventuelt om nokon kjenner til fullgode alternativ til denne?
For det er det, om du er ute etter øknonomisk besparelse. Du kan ha andre grunner, f.eks. at "smarthus" er et ord som klinger bra i dine ører, og at det i seg selv er verd litt pengebruk. Men du presenterer det som om det er økonomisk besparelse du er ute etter.
Denne Aeotec Heavy Duty ser ut til å ha en pris i overkant av tusenlappen. Så kommer installasjon i tillegg. Og har du ikke en nedbetalt Z-wave infrastruktur må berederen ta sin andel av felleskostnadene der (selv om jeg forstår det som at Z-wave er mindre heavy på infrastruktur enn en del andre standarder). Totalt kommer du neppe under 1500 kr.
Jeg gjetter på at du vil treffe lavpris-perioden så omtentlig at det er realistisk å spare 5 øre/kWt. 1500 kr er innspart etter at det har flyttet 30.000 kWt forbruk fra høypris til lavpris. Tar du en kjapp morgendusj, med sparedusj-hode, koster oppvarmingen ca. 1 kWt (35 liter vann oppvarmet 30 grader), ved direkteoppvarming. Det tar deg 30.000 kjappe morgendusjer før break-even. 80-90 år. Og det betinger at 1500 kr dekker ikke bare innkjøpspris, montering og Z-wave infrastruktur, men også alle drifts- og vedlikeholdskostnader i hele produktets levetid. 1500 kr er naivt optimisitisk.
Døgnkurvene på NordPool viser at pristoppene (og bunnene) skifter ganske betydelig, både i start/slutt-tidspunkt og hvor høye toppene er / dype dalene er. Å styre blindt etter klokka kan bomme ganske mye (derfor anslår jeg realistisk besparelse til 5 øre/kWt). Blind styring etter klokka er langt fra det optimale. Skal du få bedre utnyttelse av lavprisen må du investere i noe som kan innhente prisene fra NordPool fortløpende, og legge opp en plan etter det. Men da øker totalkostnaden, og det tar deg lengere tid å spare det inn. Kan du bruke NordPool-prisene til å styre også f.eks. billader, golvvarme etc. kan du spare mer - men da må du raskt til med en sentral kontrollenhet som slett ikke er gratis, og som må avskrives...
Det mest økonomiske alternativet til Aeotec Heavy Duty er å ikke kjøpe den. Glemme hele greia.
Skal du spare penger på varmtvannet er selv den dårligste varmepumpe en mer lønnsom investering.
Du signalerer klart at du ikke har lyst til å høre dette; du vil ha den beste/billigste smarthus-løsningen, ikke det billigste varmtvannet. Da må du innrømme for deg selv at du spør etter hva som er best smarthus-standardard, ikke etter hva som gir deg billigst varmtvann. Jeg svarer på hva som gir billigst varmtvann.
Et annet alternativ er å komme seg ut av senga klokka 6 om morgenen. Har du brukt 1 kWt til en morgendusj klokka seks, vil en 2 kW el-kolbe ha fylt opp tanken igjen klokka halv sju, og da har sjelden strømprisen krabbet seg så veldig høyt igjen.
Eller: Selv om berederen ikke har stikkontakt, har den (dvs. du kan sørge for at den har, når du installerer den) en bryter. De mange diskusjonene om strømpriser denne vinteren har fått meg til å prøve ut hvor godt jeg klarer å disiplinere meg selv: Ved mitt første sen natt / morgenbesøk på badet slår jeg av golvvarmen, slik at den ikke trekker strøm i høypris-perioden på formiddagen. Med varmekabler i betong er golvet stadig "lunt", om ikke varmt, når jeg kommer hjem på ettermiddagen. Så slår jeg på varmen igjen når jeg går og legger meg - eller noe tidligere. Det har blitt rutine. De første par ukene kunne jeg glemme å slå på igjen, men et par morgener med kaldt badegolv sattedet på plass! Hadde jeg hatt bryter til berederen på samme sted, kunne jeg gjort det samme med den. Ikke noe fancy smarthus, men empiri har vist meg at det bare tok et par uker å gjøre det til en "instinktiv" del av morgen/kvelds-ritualet. (Jeg tror ikke at jeg har spart mange kronestykker på det; det var bare for å se om jeg klarte å innøve rutinen.)
I England var det fort 70-80øre mellom dag og natt tariff, men der hadde de 2 målere
Her har vi aldri kommet i vanen med å dusje på morgenen, her er det etter trening og før natta som gjelder. Det passer jo brukbart med natt-tariff.
«To målere har vi for så vidt fått her også, AMS, pt med 24 stk målere, men en må lese av prisen på Nordpool, ikke på selve måleren.