6,651    9    0  

Vannbåren varme med KNX (ETS) styring - ventiler åpnes hver time?

 194     Ålesund     0
Har et problem som virkelig slår ut nå om sommeren. Ventilene til den vannbårne varmen styres av bryterpanel (KNX) for hver sone (ca. 1 sone per rom). Disse er nå satt så lavt ned (rundt 10 grader) at de ikke skal slå inn. Ventilene er styrt av KNX (med ETS3 fra PC). Ifølge elektrikeren er det her et parameter som må velges for å åpne/lukke ventilene periodisk. Det høyeste valget er her 60 minutter. Dvs. at ventilene åpnes hver time og står på fullt (med temp på rundt 27 grader) i ca 15 minutter før de lukkes igjen.

Forstår at ventilene bør åpnes og lukkes en gang i blant, for å unngå at de "ruster fast" el.l., men 15 minutter hver time virker mye for meg.

Er det noen her på forumet som kjenner til detaljene for styringen av dette og om det kan unngås?

   #1
 3,387     0
Jeg har full knx styring av ventilene i mitt vannbårne varmesystem og ventilene åpnes ikke i det hele tatt så lenge det er varmere ved termostaten enn hva det er stilt inn på at rommet skal være.

At han har satt inn en slik åpning antar jeg er en programmeringsfeil. Antar han har satt opp hele greia feilaktig. For meg virker det som at han har programmert det slik at termostatene kun kjenner av temperaturen en gang hver time. Forut for dette åpnes ventilene til maks. Så er det lagt inn en forsinkelse for å unngå raske endringer (sannsynligvis nedstøpte kabler) og dermed lukkes ventilene over et tidsrom på 15 min.

Da vil romtemperaturen alltid ligge høyere enn hva termostaten er justert inn på og det hele høres mer enn amatørmessig ut for meg. Enda jeg er amatør selv, så da er det ille.

Jeg hadde ETS3 tidligere men oppgraderte til ETS4 og på begge systemene kan en programmere ventilene til å være stengt så lenge det er varmt nok i forhold til termostaten.

Dette må fikses. Har du brukt en som kan programmere eller en som "kan mye rart og kan fikse dette uten problemer"?

Det skal ikke være nnødvendig å drive å justere og fikle med innstillinger mellom sommer og vinter i et smarthus. Det er noe av poenget ved hele systemet. Varmegjennvinning skal slå seg av og på ved behov og oppvarming skal gå automatisk ved behov.
   #2
 282     0
Jeg har EIB / KNX  med ETS3 (snart ETS4)

Det hadde vært interessant å vite hvilke komponeter/hvilken type styring til det vannbårne systemet du bruker?
  (trådstarter)
   #3
 194     Ålesund     0
Aasg: Det kan hende jeg har brukt en som kan "mye rart", men han er hvertfall sertifisert elektriker og ikke en kompis/nabo el.l. Du skriver at ventilene sikkert åpnes før de sjekker temperaturen, for så og lukkes igjen (med forsinkelse). Men dette er altså enkelt å unngå, slik jeg forstår det. Har du en mulig forklaring på hvorfor, siden dine ventiler ikke får beskjed om åpning før behovet er der?

Sidesprang: bør ikke ventilene åpnes en gang i blant for å forhindre at de "ruster" fast?

Sveitserhuset: har knx fra schneider (tror jeg), satt opp/programmert via elektrikerens pc. Har du flere spørsmål foreslår jeg du sender en PM.

Skjønner jeg burde hatt ETS4 på min egen pc, men har ingen tcp/ip port i skapet som kan brukes, og da trenger jeg et par tre komponenter som kan bruke usb porten på pcen....
   #4
 314     0
Det er nok ingen feilprogrammering, men sannsynligvis funksjonen som hindrer ventilene i å "sette seg".
Denne funksjonen burde vært hvert døgn i stedet for (15 min pr døgn)

Dette kan garantert endres, men det hjelper oss mye om du forteller fullt navn og nr på ventilene dine..
Det står sikkert på de.
  (trådstarter)
   #5
 194     Ålesund     0
Skal sjekke på ventilene hva de heter. Det er altså ikke åpningen på 15 minutter som er faktoren, men at de åpnes hver time. I ETS-programmet til elektrikeren vises denne som en drop-down meny, der 60 minutter er lengste opphold. Antar dette er parameteren som sier hvor ofte det skal sjekkes om temperaturen i rommet er høy nok, men dessverre medfører det at ventilene åpnes for fullt. Så blir de åpne en stund før de stenger igjen (mellom 15 og 20 minutter).
  (trådstarter)
   #6
 194     Ålesund     0
Da har jeg vært og sett på den ene samlestokken. På ventilene/regulatorene står det ingenting bortsett fra at de er TÜV godkjent og laget i Tyskland. Disse er så koblet til en aktuator fra Schneider og heter REG-K.

Regner ikke med dette var mye til hjelp, eller?
   #7
 314     0
Har sett på "REG-K" i ETS, men finner ikke noe sted 60 minutter.
Finner "Cyclic time", som er faktor for oppdateringer av status på bus, fra 30 sek til 20 min..

  (trådstarter)
   #8
 194     Ålesund     0
Gis ikke aktuatoren for ventilene på samlestokken et eget navn i ETS (som for lysene på soverom heter vel sonen Soverom og ikke produktnavnet) eller tar jeg feil?

   #9
 314     0
Hver enkelt varmesone har en gruppeadresse hvor termostat er linket sammen med utgangen for aktuell aktuator. Hvilke termostater har du? Eller evt romkontrollere?
Kan ligge noe der og, men trenger spesifikasjon, så sjekker jeg i ETS