4 600    15    7  

Z-wave dimmer og Elko Plus?

 81     0
Kan man bruke Elko Plus med z-wave dimmer? Og hva må jeg da benytte av Elko-utstyr? Enkel vippebryter? Dobbel (en for dimme opp og en for ned?), Dimmer som kan skrus på? Valgfritt?

Og hva gjør jeg i trappa hvor jeg ønsker å ha bryter både oppe og nede?

   #1
 5 505     1
Det kommer an på hvilken z-wavedimmer du tenker på. Jeg antar at du refererer til de innebygde dimmerne fra f.eks Fibaro. Da er svaret ja, du kan bruke disse mot hvilken som helst bryter. Elko Plus er egentlig bare et design. Rent mekanisk er det akkurat det samme.

Man setter på en impulsfjær til ca 10 kroner stk i bryteren. Elektriker ordner alt det der.

Merk at dersom du har skrudimmere i dag, må disse erstattes med brytere.
   #2
 5 505     1
For å prøve å svare på resten også: Du trenger bare 1 bryter per dimmer, men noen dimmere støtter to brytere (og to kurser). Det er samme bryter for å dimme opp/ned. Et trykk toggler av/på. Trykk og hold dimmer både opp og ned.

For trappen kan du kanskje plassere dimmer nede på vanlig måte, men bruke en trådløs knapp oppe for å styre samme dimmeren. Det er sikkert andre (bedre) metoder også.
  (trådstarter)
   #3
 81     0
Tusen takk for svaret. Det er Fibaro jeg har sett på. Da blir det enkel dimmer med en knapp med fjær. Evt dobbelt de stedene jeg trenger det.

Jeg har ingen ting idag. Alt skal trekkes og bygges den neste tiden. Men får man en trådløs bryter som kan sette bak en Elko Plus? Eller blir det da et annet design (f.eks Fibaro)

   #4
 5 505     1
Hvis samme design (Elko plus) er viktig, kan du vurdere å sette f.eks. en Fibaro-dimmer bak "den andre" bryteren også. Men uten å koble den til en kurs, men heller speile de to via en kontroller. Men her jeg litt på tynn is, så jeg skal være litt forsiktig med å anbefale for hardt.

Du bør sjekke med elektriker først om han/hun vil installere Fibaro. Jeg sleit litt med å finne elektriker. Det er vel flere årsaker til det. Noen vil ikke installere ting som ikke kommer via egen grosisst. Onde tunger vil ha det til at mange elektrikere heller vil pushe sine egne systemer fra 80-tallet. Uansett årsak, det kan være litt utfordrende for oss sluttbrukere.

Har du bestemt deg for hvilken kontroller du vil bruke? Altså hvilket system? Forstår at du har blinket ut z-wave som protokoll, og det høres veldig fornuftig ut. Men det er mange valgmuligheter videre. Jeg bruker Homeseer, som gir meg ganske mye fleksibilitet og muligheten for å bruke flere protokoller samtidig, men samtidig en litt høy terskel. Et alternativ du burde kikke på er FutureHome, der elektriker er "inkludert" (så slipper du det styret).
   #5
 6     1
Bruker du Fibaro dimmeren, kan du koble bryter nr 2 inn på S2 og sette en parameter som gjør at S1 og S2 styrer dimmeren likt. Jeg gjør det i trappa her, dimmeren bak brytere nede og koblet til S1, bryter i toppen av trapp koblet på S2. Hvis du har k-rør i mellom de vel og merke.
  (trådstarter)
   #6
 81     0
Takk til dere begge to! Veggen er fortsatt åpen, så da må jeg bare huske å legge et k-rør imellom.

Elektrikker kommer det nok til å bli vanskelig å finne, men man finner noen til slutt. Det gjelder bare å finne en som har riktig timespris og ikke baker inn materiale i timesprisen.

Planen er å benytte Fibaro Home Center 2 med mest mulig Fibaro-enheter for å gjøre vedlikehold og support enklere.
I tillegg står jeg mellom to forskjellige termostater:
HeatIt: https://www.dustinhome.no/product/5010961580/thermostat-z-wave-white
Eller Multireg: http://elby.no/Traadloes-styring/Z-Wave/Z-Wave-Multireg-Termostat-3600W-Hvit

Jeg skal ha 9 termostater, så det blir en god del å spare på HeatIt. De ser egentlig like ut, så lurer på om den ene er bare rebranded.

Har noen av dere benyttet Elko Bigbox noen steder for å få bedre plass? Det ser ikke ut som det er behov for det, så jeg legger ikke opp til det nå, men det kan være greit å vite om det før alt er på plass.
   #7
 57     2
Kan bekrefte at Heatit og Multireg er samme produkt.
Har brukt Bigbox der jeg har to Fibaro moduler i samme boks, tror det blir fryktelig trangt ellers. Med kun en modul går det fint i en vanlig boks.

Anbefaler også å koble begge brytere fysisk til samme Fibaro modul når du har mulighet til det. Med impulsbrytere så kan du koble så mange brytere du vil i parallell til S1 på Fibaro modulen. Da fungerer det ut av boksen. Alternativt koble den ene på S2 og sette det opp i software som nevnt over.

   #9
 5 505     1
Jeg bruker Fibaro dimmer 2 en del steder, og har ingen problemer med dem. Jeg bruker dem mot Homeseer, så det blir ikke helt slik Fibaro har tenkt at det skal være, men går helt fint. Bruker også wall plug flere steder, uten problemer. Generelt opplever jeg Fibaro-produktene som høyere kvalitet enn mye annet på markedet. Oppfører seg stabilt, og bærer preg av kvalitet.

Det har vært litt diskusjon rundt fibaro dimmer 2 og maks last - i manualen står det at den skal sikres med max 10A sikring. I Norge er det litt problematisk, da de fleste har 16A kurser. Elektrikeren som installerte hos meg kontaktet en importør, som igjen kontaktet Fibaro, og fikk svar at det ikke var skrevet egen dokumentasjon for Norge (ennå). 10A-kravet var noe som kom fra England. Det var ikke noe problem å installere på 16A. Men foreløpig er vel det en vurdering hver enkelt elektriker må ta.
   #10
 660     Bærum     0
Takk for godt svar. Da går nok jeg også for Fibaro. En liten minus er at det ser ut til at de kun klarer en max-last på 250 watt. Den nye z-wavedimmeren fra Nexa klarer 300 watt. Noen som har testet denne?
http://www.nexa.se/vara-produkter/zwave/an179-inbyggnadsmottagare-dimmer

Er det forresten slik med Z-Wave at man for alle dimmere må sette en bro mellom LS og N?