15 027    16    6  

akrylat bensin noe forskjell på de forskjellige merkene?

 491     1
akrylat bensin noe forskjell på de forskjellige merkene? 4-takt

eller er aspen og foretrekke.  ser jula selger merke starta

noen som vet pris på aspen 5L  ser jula sin koster 159,-

   #1
 791     østfold     0
Hvorfor ikke blande selv, 0,3liter totaktsolje til 10 liter bensin... da sparer du litt kroner...
   #4
 1 011     Hosle     0
Eneste jeg vet om akrylatbensin er at det heter alkylatbensin. Finnes noen tråder om dette fra før.
  (trådstarter)
   #5
 491     0
finner ingen tråder der det står om hva som er best aspen eller andre merker har like god kvalitet i forhold til pris osv  Smile
   #6
 23     1
Det heter alkylatbensin ja, og fås både som ren 4. taktsbensin og ferdig oljeblandet til motorsager. Disse bør ikke forveksles. Noen kaller dette også for "miljøbensin".  Noen går i den tro at det er vanlig bensin som er renset, men alkylatbensin er en "kunstig" framstilt bensintype som visstnok ikke har så mye med kjemien i den vanlige bensinen å gjøre. Den lukter helt annerledes, er veldig flyktig og har ikke skadelige avgasser.

Jeg har brukt både 2-takt og 4.taktutgaven som fås på Fellekjøpet i mange år. Dette mest på grunn av prisen, da den i mitt område har vært billigst her.  Mitt bruksområde har vært motorsaga, strømaggregat (Honda 20i) og bensindrevet primus (Omnifuel), hvor det er behagelig å slippe tung bensinos og eksosholdig luft i nesa.

Jeg synes snøfreseren drikker for mye til at jeg spanderer alkylatbensin til denne (Honda 970), men derimot bruker jeg alkylatbensin til opplag om sommeren. Alkylatbensinen tærer ikke på pakninger, avleirer ikke slaggstoffer og har mye lengre levetid enn vanlig bensin.  På våren tømmer jeg derfor bensintanken manuelt og kjører deretter motoren til den stopper av seg selv på grunn av bensinmangel. Deretter fyller jeg ca 1,5 desiliter  alkylatbensin (4. takt), starter opp igjen og lar motoren igjen gå til den stopper.
Da er hele bensinsystemet renset for vanlig 95-oktan og erstattet med ufarlig konserveringsvennlig alkylatbensin fram til neste sesong.
Dette gjør jeg med alle bensindrevne småverktøy som lagres mellom sesongene.
Det er bare å fylle opp igjen med 95 oktan og alt starter på 1. drag neste gang.
   #7
 2 889     I huset mitt     0
Bra teknikk det der, notert.  8)
Men, kunne du ikke like godt bare fylt på med alkylat-bensin og kjørt den litt og latt den stå? -Siden den bensinen ikke legger igjen rester, etc så spiller det vel ingen rolle å kjøre tørt?

   #8
 23     0
Joda, jeg kunne like gjerne fylt opp en liter eller to, kjøre 2-3 minutter, stoppe og la den stå i til neste vinter med alkylatbensin i tanken.  Når jeg kjører gjennom et par desiliter er det kun for å kjøre gjennom akkurat så mye at jeg får vekk 95 oktan i dyser, slanger, flottørkammeret i forgasseren, osv. For å utføre dette holder det med noen desiliter, men fyll gjerne mer hvis du synes det blir mer riktig.

Poenget er uansett at pakninger, forgasser, slanger osv, har mer godt av å stå med alkylatbensin fremfor vanlig 95-oktan. Som kjent mister vanlig bensin oktantallet, tilsetningstoffer ødelegges og det står i alle instruksjonsbøker at forgasser bør tømmes på grunn av slaggstoffer og avleiringer setter seg fast i forgassersystemet. Likeledes "spiser" vanlig bensin pakninger over tid.  Alle disse tingene skal alkylatbensinen være overlegen. Hvor stort problem dette er i praksis vet jeg ikke, men siden alt jeg har av småmotorer bare går og går uten problemer, starter "på første" år etter år uten så mye som et feilslag, så antar jeg at det har noe for seg (men nå skal det jo sies at det står "Honda" på det meste da...).

Kan også nevne at alkylatbensinen er mye mer skånsom mot tennplugger. Jeg kjører 2. takt alkylat på motorsaga og bruker mye 4. takt alkylatbensin på et Honda 20i-aggregat. Pluggene på disse ser ut som nye i årevis, mens jeg ser stor forskjell allerede etter et par tanker med 95-oktan dersom jeg av en eller annen grunn må kjøre på ordinær bensin i mangel på alkylatbensin....

Bare synd at alkylatbensin er såpass dyrt, jeg skulle gjerne kjørt alt av småmotorer på dette stoffet.
Siste redigering: 31. januar 2014 14:11:11 av Putte
   #9
 745     Sponvika     0

Før fikk jeg kjøpt pute/flaske m. konserveringsmiddel, men ikke de seneste årene.

Noen som vet hvor jeg kan få tak i det??
   #10
 923     0
Må være såpass ærlig å si at jeg syns 15,- literen er dyrt nok, og har hatt minimale problemer med "gammel" bensin. Fant til og med ei kanne her en gang som mtp. plassering sikkert hadde stått i 10 år, fyllte på og kjørte, det fantastiske er at bilen gikk mye finere med god gammel blybensin.
Har heller ikke som mekaniker sett større problemer med ting i forgassere etc. som har blitt tært opp av normal bensin, men har heller ikke drevet med noe forskning på dette.

Motorsaga mi starter som alltid på 2. draget, med bensin som er 2 år gammel på tanken, nå gikk den tom i forrige uke.

Ikke noe fullgodt svar, men jeg kan ikke helt skjønne hvorfor folk som betaler bensina sjøl velger å betale mye mere for ett alternativt produkt som atpåtil har lavere oktantall.