#31
 1,015     Revetal     0

Det er vel og bra at rør-fangere gir mere varme per installert areal enn plate-fangere. Men såvidt jeg har skjønt er plate-fangere billigere per areal enn rør, og det er et enklere og billigere anlegg uten glykol etc. Uten å ha sjekket særlig nøye vil jeg tro at prisen per watt nærmer seg rør-fangere. I mitt og sikkert mange andre tilfeller er det ikke plassen på taket som er den begrensende faktoren, så jeg kan skalere opp installasjonen så mye jeg ønsker, så lenge økonomien tilsier at det er noenlunde lurt.

La gå at platefangerne kanskje ikke bidrar på seinhøsten og tidlig vår, men "gratis" varmtvann på sommeren har også en verdi.


Prisen/kvm på taket er ca halvparten plater vs vakumrør, men selve solfangerne utgjør likevel en forholdsvis liten andel av totalkostnaden på et helt varmeanlegg/-system, typisk 10-20%, og uansett type solfanger er det viktigste for hvor godt solvarmen kan utnyttes hvordan alt det andre også blir valgt og utført. Det er faktisk rimelig enkelt å gå glipp av halve utbyttet fra en solfanger, så da kan en dyr solfanger bli like god/dårlig som en dårlig installert i et godt system.

Målet bør derfor å både velge en god solfanger, og installere den i et godt system. Det er mange muligheter for å få det til, men det bør ikke kompromisses for mye med "enkle" løsninger.

Det samme gjelder forøvrig de fleste varmekilder, og svært mange varmepumper og vedkjeler har tilsvarende elendig virkningsgrad kun fordi alt annet rundt er gjort helt feil, eller for å si det mer diplomatisk; lite optimalt. Ingenting er bedre enn det svakeste ledd, for å si det enkelt.

Kostnader betyr selvsagt mye, enten det gjelder investeringsutgiftene i starten når husbudsjettet skal prioriteres og kompromisses innenfor en totalsum, men også driftskostnadene etterpå.

Mange, for ikke si de fleste, av valgene vi ellers tar i en bolig har mer med utseende, design og komfort å gjøre, enn å få det billigst for funksjonens skyld. Noen millioner ekstra renner fort ut på slike ting, så selve prisen på panelene på taket utgjør til slutt marginal forskjell på husets totalkostnad i et møblert hjem.

Varme på sommerstid har absolutt også sin verdi, og spesielt for de som ser verdien av et svømmebasseng i hagen som også er varmt nok til at det er behagelig å bruke. Det finnes ikke energiøkonomisk med basseng, men absolutt en ekstra komfort i hverdagen, og det samme utgjør en lang varm dusj, et massasjebad og varmt hus.

På andre siden så varierer spesielt strømprisene mye over året og normalt høyest på senvinteren. Gode solfangere kan dekke forbruket også da, og på den ene siden ha mer lønnsom strømsparing, eller med vedfyring korte inn fyringssesongen og -mengder til et langt mer komfortabelt nivå.
Det skal fyres nokså mye, selv i et TEK10-hus, om all varme og VV skal dekkes av ved, mye mer enn de fleste tror på forhånd, og har vært vant til tidligere når vedovnen kun varmer stua.

Kombinasjonen vedovn og solfangere er derfor veldig god. Fyringssesongen fra ca nå til februar, men en topp rundt jul da sola har reist til syden. Et godt solvarmeanlegg vil ofte gjøre luft/vann varmepumpe overflødig, men den vil ellers fort komme i hus for å redusere fyring eller strømforbruk.

Jeg er helt enig i at design og utseende også ofte betyr mye. Av samme grunn velger mange å bore energibrønn for å slippe den store klossen med sjenerende vifte på veggen når de skal ha varmepumpe. Det finnes ingen økonomisk logikk i det heller i et TEK10-hus eller bedre, men det gjøres likevel av de hensyn hver enkelt måtte vektlegge for sitt hus.
Signatur

   #32
 8     sør-trøndelag Ålen     0


Hva er "beste" valg av leverandør/produsent av platesolfangere? Catch? ASV? Noe fra Kina? Finnes det noen uavhengige tester? Jeg har ikke funnet noe i alle fall.

(Vi skal bygge nytt og ønsker platesolfangere istedenfor rør av estetiske hensyn.)

Litt data:
http://www.sp.se/sv/units/energy/Documents/ETk/Forteckning_P-markta_och_ovriga_solfangare.pdf
https://secure.solar-rating.org/Certification/Ratings/RatingsSummaryPage.aspx?type=1

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hei angående platesolfangere så er de ikke så efektive som vakumrør en kompis av meg har platesolfangere, mens jeg kjøpte vakumrør og når vi sammenliknet måleresultater så har vakumrør mye mer effekt enn plate og så er det prisen platesolfangere er MYE dyrere og gir mindere resultat på utvinning av varme fra sola.
   #33
 8     sør-trøndelag Ålen     0
Og en ting til 25- grader overskyet og likevel henter jeg ut ca 45-50 grader om vinteren  ;D
han som har platesolfanger lar de snø ned om vinteren fordi han sier at det er såå liten funksjon i dem da  :P
platesolfangere ser litt penere ut men det er alt.
   #34
 1,596     0
Men, fremdeles - finnes det muligheter (eller eksempler)  for å få en rør-fanger integrert i et tak på en bedre måte enn det som man vanligvis ser?
   #35
 1,015     Revetal     0
Ja, det gjør det absolutt. Det er kun for å få hentet ut ennå mer energi at de ofte blir vinklet opp endel ekstra fra taket. Snø legger seg ikke oppå, men blir heller en ekstra reflektor fra alle kanter.

Vakumrør kan også felles ned i taket, jevnt med takstein, men det må i tilfelle lages en egen slags innsunket vanntett kasse under de.

Kan jo samtidig "slippe katten ut av sekken" her for BB-leserne at vi lanserer nå en type vakumrørfanger som i tillegg til økt effektivitet, er en designmessig veldig flott sak. Det siste er forøvrig smak og behag, og vet ikke alle blir like blanke i øya av glinsende glassrør som meg  8)

Legger ved noen bildeeksempler av hvor integrerte også vakumrør kan være i tak og fasader.
Beste platesolfanger? - 16a6775c4dBS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - 22ea0ac639BS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - b6d5974496BS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - BS_2007-10-9_3_08.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - DSC_0506_n_3_08BS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - DSCN0006-1_3_08BS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - HAUS_BECKER_2_3_08BS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - Indach_Schiefer1_Becker_08BS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - P1000687_08BS.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - TUBO_Irland_01_3_08BS.jpg - Bettum
Signatur
   #36
 135     Oslo     0
Veldig nyttig å se Bettum  ;)

Jeg er litt "ny" i forhold til dette og kommer ikke til å kjpøe solfangere på noen år - synes riktignok diskusjonen er interessant. Hvordan er erfaringene i andre land ang vakumrør- vs platefangere? Har selv bodd i Australia hvor man hadde ulike fangere på "alle" tak. Hva slags løsnig brukes?

I ulike "sydenland" ser det også ut som om mange bruker solfangere. Ofte har jeg sett at de har en slags tank på taket i tillegg - ref bildet - hva slags tenkologi er dette?



   #37
 1,015     Revetal     0
I varme land, der kun varmtvann trengs og frost er et ikke-tema, blir både bereder og solfangere montert som en integrert enhet med såkalt termosyfon-prinsipp.

Det er altså ingen pumper, men det varme vannet i solfangerne selvsirkulerer opp i VV-berederen.

I mange land er dette også trykkløse tanker som gjør det hele til en svært rimelig og effektiv måte å produsere varmtvann på.

Slike enheter finnes med både platesolfangere og vakumrør.

Vi har installert for tre år siden én tilsvarende vakumrørsolfanger med integrert tank på et friområde ved Farrisvannet, Larvik. Da med trykkbereder og heatpipe. Fungerer svært godt, og er et høyaktuelt alternativ for sommerhus og hytter.
Signatur

   #38
 5,432     Akershus     0
Bettum, jeg ser av bildene du viste, at noen av rørene er montert horisontalt. Er dette en grei montering?

Trodde litt av poenget var at væske eller luft i vakumrørene ble varmet opp og steg til toppen for varmeveksling, bli avkjølt og synke, osv og slik danne  sykluser med stadig fornyet oppvarming.

Har du noen bildeeksempler av den nye vakumrørfangeren og eksempel på hvor mye mer effektiv den er?
   #39
 1,015     Revetal     0
Solfangere med varmeoverføring via "heat-pipe" eller termosyfon kan kun være montert én vei, og innenfor en viss vinkel for riktig funksjon.

Solfangere med tvungen sirkulasjon, slik som "u-rør" gir mer frihet ift montering vertikalt og horisolntalt.
Disse u-rørs-modellene er i tillegg kontruert "opp-ned" ift tradisjonelt, og det eliminerer samtidig et av hovedproblemene slike vakumrørtyper har hatt ift koking. Med denne kontruksjonen fungerer "steam-back" problemfritt.

Jeg forventer ikke at disse kan klare å være mer effektive enn våre eksisterende typer der disse blir montert optimalt. Da er det rett og slett ikke  stort mer som er mulig å hente fra den solenergien vi har i Norge.

Derimot så vil de være mer effektive i installasjoner jevnt med taket pga CPC-reflektoren bak rørene, og muligjør enklere installasjoner i endel tilfeller der store heat-pipe-moduler blir vanskelig å få tilpasset, og kronglete å montere.

Installasjonstid, og enkelhet, er også en av hovedgrunnene for å tilby disse for hver modul måler kun 1885x625x60mm og veier 16kg, er ferdig sammensatt, og seriekobles enkelt sammen til én stor solfangerenhet, slik bildene over viste.
De er dermed de flateste på markedet med kun 60mm tykkelse på modulene. Dette er ca halvparten av hva som er normalt.

For selvbyggere, installasjoner uten estetiske hensyn og kost/nytte vil jeg fortsatt anbefale Flexiheat Vakumrørsolfangere som vi har levert til nå.
Der andre montører skal utføre installasjonen, og spesielt på kronglete tak, montering på vegg/fasader etc. vil disse nye normalt være en bedre, penere og økonomisk løsning totalt sett.

Her er noen linker for mer info frem til egne nettsider er oppdatert:
http://en.rossatogroup.com/prodotti/impianti-solari-termici/pannelli-solari/pannello-solare-tubi-sottovuoto.html

Og et illustrerende eksempel på at vi ikke burde lure på om solvarme kan fungere i Norge:
http://solarthermalworld.org/content/antarctic-polar-station-princess-elisabeth-wants-expand-solar-system
Beste platesolfanger? - caratteristiche-pannelli-tubi-sottovuoto.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - niente_glicole.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - Pannelli-tubo-sottovuoto-vetro.jpg - Bettum
Beste platesolfanger? - antidispersioni_collettore.jpg - Bettum
Signatur
   #40
 1     Østlandet     0
Hei ,
leker med tanken å bygge ferdighus ,nå er vi på Asissi fra Boligpartner og lurer på om det er lov å
"ødelegge" fasaden med noen vakuum-rør f.eks ?

Mulig Hr.Bettum har greie på det ?