#21
 58     Telemark     0
Vedr asfaltplater. Vil ikke de kunne selvantenne i en konstruksjon som denne? Mener og ha lest om det ved et amerikansk prosjekt en gang.

  (trådstarter)
   #22
 2,326     Trondheim     0
I dag har det vært elendig solfangervær, overskyet. Men, solstyringen fungerer. Ser på USB-logger at den startet 11:09, fra da steg temperaturen. Virker som den stoppet en gang rundt 13:15, og startet igjen 14:30.

Blip ga et godt svar på det med bruk av stålplate etc.
Poenget med en solfanger er å holde på solenergien til vi har fått energien over til et annet
medium (Vann f.eks) som vi kan nyttiggjøre oss. Det starter med sort og matt flate for å fange energien.
Så gjelder det å få tatt til seg varmen, og her er det at en stål/aluplate bukket rundt et kobberrør er effektivt. For, metall leder varme godt. Det er som BLIP sier derfor du kjenner at en mørk bil er "varm", du legger hånden på en flate som kanskje er 50 grader. Samtidig er stålet under den tynne
lakken også 50 grader, og når du legger din 37 grader varme hånd på og kjøler ned platen strømmer varme til hånden fra stålet under. Det kjennes varmt ut helt til stålet er blitt 37 grader.
Et kobberrør inntil en slik stålflate vil da enkelt og raskt trekke til seg varmen fra stålplaten. Det er samme temperatur i overflaten på min matte glava også. Legger jeg hånden på der er det varmt i et svært kort øyeblikk fordi jeg kjøler ned det øverste skiktet og ingen ny energi tilføres fra glassullen lengre ned (Isolerer). Luften derimot, rett over bilplaten eller glavaen har samme temperatur, faktisk kan det være slik at temperaturen i luften over glavaen er høyere enn over den blankpolerte lakken.
Men, om det er stål, asfalt vindtett eller glava (Lakkert sort) som i mitt tilfelle, så er energien som tilføres fra solen ca 500W/m2. Og det er denne energistrømmen rørene i veksler må fange opp. Få antall rør med kontakt til en metallplate som transporterer varmen til rørene, eller som i mitt tilfelle rimelig tett med rør og luften alene som transporterer varmen som samles i toppskiktet på glava'n vil gjøre jobben.
En radiator kan være løsning, men da må man bygge panelet opp av mange radiatorer. En radiator alene er kanskje 0.3m2, så den fanger bare 150W.
Skal man ha en radiator man frakte energien fanget opp i fanger bort til radiatoren, med en vifte inne i solfangeren som røret rundt på luften der inne.
I mitt tilfelle med 30 meter PEX som har en konduktivtet på 0.36 W/mK har jeg regnet (Svært grovt, og med forbehold om alle mulige regnefeil) ut at rørene faktisk evner å ta opp 340W/grad differanse mellom luft inne i solfanger og væsken i rørene.
Jeg har da ikke hensyntatt varmeovergangen plast/luft. Har ikke brydd meg med å regne på det, men sier heller at rørene fanger 250W/grad.
Inne i mon solfanger oppnås lett 50-60 grader, og det vil sjelden komme over 40 grader på vannet som skal varmes. Da har jeg Delta_T (Temp-diff) på 10-20 grader. Det skulle tilsi en evne til å fange 2,5-5kW. Maks innstråling er vell i teorien 1 kW/m2 (Direkte ren sol), så maksimalt 4 kW er tilgjengelig. Tror derfor et jeg har en OK løsning for lavtemperert fanger.
I de få dagene jeg har hatt den, har jeg målt at den tar ut 375W/m2, og da med noe dis og ikke vinkelrett sollys.
I et anlegg med sannsynlig vanntemp på nær kokepunktet, vil ikke plastrør være særlig egnet.
Nå har jeg tatt høyde for i konstruksjonen at jeg kan bytte ut slangene. Jeg kan skru av "endestykket" på fanger og stappe inn 10stk 20mm alurør på hver 3.2 meter om det viser seg at plastrøene skulle smelte, noe jeg betviler vil skje.

Et særdeles morsomt prosjekt dette, morsomt å se at styringssystemet fungerer.
Nå har det blitt litt som spikersuppe, noe dyrere enn første øyekast. Med styringen, pumpen, slanger etc etc har jeg kommet til ca 6500,- for de 4 kvadratene. Da tar det 5-6 år før den er betalt tilbake, men moro koster ;)

Signatur
  (trådstarter)
   #23
 2,326     Trondheim     0
Har en utfording:

På toppen av vv-bereder sitter en blandeventil, for å få vannet ut av vv-bereder ned til ca 50 grader fra de ca 75 i bereder.
Men, når vannet forvarmes til vv-bereder øker vannet ut av bereder. Gjorde litt forsøk, og laveste jeg får ut nå med forvarmet vann til ca 15 grader inn på bereder er 53 grader.
Omlag en uke frem i tid får jeg økt lengdene på coil i varmelageret, og får da enda varmere vann i på bereder. Risiko er at det blir skoldvarmt varmvann. Annen sak er at jeg ikke får full effekt av forvarmet vann, da mye går gjennom bereder og blir varmet til 75 før jeg skal ha det ned til 50.

Noen med tips om en enkel måte å koble opp forvarmingen slik at unngår å sende unødvendig mye inn i bereder, og samtidig få en jevn vv-temp ut på nettet?
Signatur
pwb
   #24
 2,284     Ski     0
Hva hvis vannet hadde vært sort og brukt en polykarbonat (drivhusglass med kanaler) plate og la vannet renne igjennom kanalene i denne, hvordan ville det fungert?
   #25
 417     Troms     0

Hva hvis vannet hadde vært sort og brukt en polykarbonat (drivhusglass med kanaler) plate og la vannet renne igjennom kanalene i denne, hvordan ville det fungert?En shuntventil eter forvarmespiralen  ?  Forbruksvanet kommer direkta fra forvarmingen og ut til krana, mens shunten bare sper på med varmvann fra VVB opp til ønsket temperatur ?

Hadde ikke noe sånt kunne mikkes i sammen ?
Signatur
   #27
 417     Troms     0
forrige innlegg var ment til det med for høy temp på vann ut fra VVB.  :)
Signatur

  (trådstarter)
   #28
 2,326     Trondheim     0

Hva hvis vannet hadde vært sort og brukt en polykarbonat (drivhusglass med kanaler) plate og la vannet renne igjennom kanalene i denne, hvordan ville det fungert?Det vil helt sikkert fungere. Må vell benytte flerceller (3 lag celler), og sende vannet med carbonblack gjennom det i midten for å ha isolering. Kun et lag, og du må minst ha en plate til på solsoden for å ha isolasjon.
Hvordan vil du "koble" kanalene sammen til en rørkrets?
Signatur
  (trådstarter)
   #29
 2,326     Trondheim     0

Spennende prosjekt du har  :)

Har postet denne linken før i en annen tråd, men kan vel poste den her også (om du ikke har sett den) :)

http://www.sondred.info/solvarme.htm


Hei.
Har sett linken før, og var en av inspirasjonene forut for å lage et mini solvarmeanlegg.

Har vært dårlig vær i dag, overskyet. Var en tur hjemmefra, og da jeg kom hjem gikk sirkulasjonspumpen, men ikke noe vann. Det var luft i systemet, på en eller annen måte kom det luft inn. Sirkulasjonspumpen klarer ikke å løfte vannet (Ca 3 meter) på laveste fart, så siden det np ikke er frost lot jeg det være en sluttet krets. Men den hadde altså drenert seg selv om den skulle være sluttet. Tok ut glava fra undersiden på fanger. Har tre PEX koblinger, og de har jeg nok ikke strammet godt nok. De lekker ikke vann, men trakk tydeligvis inn luft når pumpen stopper. Ble OK når jeg strammet.
Det var 18 grader i luften, men nær 26 grader i fanger selv om det var svært overskyet, og klokken nærmet seg 18:00.

Når glava først var ute fikk jeg de mer sorte. Spraylakk som jeg benyttet først var ikke tilstrekkelig.
Hadde litt vannbasert sort gulvmaling. Tynnet den med 2/3 vann, og hadde det på en sprayflaske. Dusjet på, og sort matt ble det. Bør bli enda bedre effekt på fanger etter det.


Været meldt i morgen er triste saker, noe på samme nivå som i dag. Bør bli litt varme fanget like fullt, for varmelageret er nå sunket til 20 grader.

Når jeg måtte ned med Glava tok jeg noen bilder for å vise mer hvordan den er "inni":

Signatur
  (trådstarter)
   #30
 2,326     Trondheim     0
Dagen i dag en overskyet dag, langt fra en dag å sanke solenergi. Tross det, startet fanger opp like før klokken 10. Det er mye kondens inne i fanger fra den vannbaserte malingen jeg benyttet i går. Den var ikke tørket helt ut før jeg la tilbake glava.
Med "eksternt" bursdagselskap i familien i dag, skulle alle mann til badet. Ett karbad, og tre i dusjen mellom klokken 11:40 og 13:00, som sees på temperaturfallet i fatet. 

Fra 23 til 24 grader tok det 40 minutter, som betyr en tilført effekt til fatet på 330W. Ikke mye å skryte av, men særdeles skyet vær. Virker som det var 1,5 time stopp mellom 14:30 og 16:00. Endelig slutt kl 17:30.
Alle ser når vi kom hjem, da tappet vi vann kl 18:50.

Netto økte energien med 1,1 kWh. Det ser ut til at uttaket til forvarming under bad/dusj har tatt ut tilsvarende 1.5 grader, eller 0,33 kWh. Da kan jeg strekke meg til å si at den har gitt 1,43 kWh.

I morgen er det meldt 100% regn, så da blir det 0 solenergi.Får bare vente tålmodig på en en perfekt skyfri dag.


Signatur