#132
 1,355     0
I går tikket solvarmen igang for sesong 5.
1 skarve kWt, men det er en start.

www.nordsol.eu

Januar 2017: 4kWt.


Solcelleanlegget mitt ga 148kWh i januar, er egentlig godt fornøyd med det.
Var på hytta noen dager nå nettopp, på mandag og tirsdag tikket det inn til sammen 17,5kWh der også. Den måneden fra nyttår til slutten av januar betyr mye for produksjonen...
HSt
   #133
 37,748     Lillestrøm kommune     0
dkt850 svarer sikker for seg selv, men vi som har vært med lenge vet om furutrærne langt unna som spiser vintersol. Så selv om det sikkert har vært lite sol så har han ikke de beste januarforholdene.
   #134
 3,595     0
Vet ikke hva du mener med "langt unna" - hvis det er "lang unna på din egen tomt" så kan det nok være noe i det. Men ei ti meter høy furu hundre meter borte, reiser seg 6 grader opp. Så snart sola er høyere oppe enn det, kommer den over trekronene - og det gjør den relativt tidlig på morgenen! I dag var sola her i Trondheim ti grader over horisonten midt på dagen.

Husk at trehøyden må beregnes ut fra høyden til solfangerene: Er de plassert på taket av et toetasjes hus, snakker vi om et tre ti meter høyere enn taket de er montert på. I et flatt landskap betyr det at treet rager 16-17 meter fra bakken, og det er en ganske solid rugg, spesielt i et boligområde.

Et tre i retning SØ eller SV - der sola går opp eller ned i horisonten - betyr ikke mye i absolutt tap: Da er strålene likevel så svekket av lang vei gjennom atmosfæren at det er lite å hente uansett. Dessuten: Du dreier neppe panelene kontinuerlig langs to akser i retning mot sola: Står de vertikalt, rett mot sør, får du (pr idag, i Trondheim - soloppgang praktisk talt rett SØ) uansett bare 70% effekt av solstrålingen i forhold til arealet (cos(45) = 0,7). For to uker siden gikk sola opp godt til høyre for treet, om to uker godt til venstre for det

Sola må klatre et godt stykke opp på himmelen før den reelt har noe å tilby - særlig om du ikke har vertikale paneler, men at de f.eks. er oppvinklet 60 grader (for maks effekt siste i mars eller midt i september) - på årsbasis vinner du på det i forhold til vertikale paneler, fordi det er mye mer energi å hente i de perioder orienteringen er optimalisert for.

Har du rett inntil tomtegrensa har en tettvokst skog med kjempefuruer på tjue meters høyde, rett i sør, da har ikke solfangerne særlig mye å hente i januar i Trondheim, selv med panelene plassert på taket. Ligger skogen hundre meter borte, betyr den fint lite. Har naboen mor sør et par trær som stikker et par meter over hustakene, betyr det fint lite. Det som betyr noe er om trærne skygger når det er noe å hente, og det er ikke stort ved soloppgang med 60-70 graders vinkel mellom solretningen og normalen på panelenflaten, og det meste av energien absorbert på den lang veien gjennom atmosfæren.

Har du en kjenning som driver med landmåling (det inkluderer f.eks. veiingeniører og mange ingeniører i kommunen) med adgang til en teodolitt, inviter ham på besøk og få ham til å måle vinkelen til tretoppene (med teodolitten plassert i høyde med solfangerne), både horisontalt og vertikalt. Ta med bergkausene i samme omgang! (Teodolitter er såpass dyre at få eller ingen har dem i sin private verkstedsbod).

Så kan du gå til f.eks. http://www.suncalc.org, klikke på kartet der du bor, velge en dato og se både retning til soloppgang/solnedgang. Du kan lese av solhøyden over horisonten ved å skyve "sola" i topplinja gjennom dagen. Trærne (eller husene, eller åsene) gir skygge bare hvis vertikalvinkelen til tretoppen (funnet med teodolitten) er større enn vertkal solvinkel i samme horisontalretning, på en gitt dag.

Hvis det er høydedrag, og ikke trær, som skygger, kan du få en terrengprofil og inntegnet solas gang på
http://suncurves.com/nb/ - men skal du ha for vikårlig dato, må du betale for det. (Har du kjente på Rjukan, så skriv "Rjukan" inn i adressefeltet, så får du noe å erte dem med! Smile)


HSt
   #135
 37,748     Lillestrøm kommune     0
Han har dokumentert disse trærne grundig med bilder fra tak mm så ikke nødvendig å problematisere alt. De kan f.eks stå høyere i terrenget enn hans hus og dermed kaste skygge selv på litt avstand.
   #136
 3,595     0
Klar at det finnes tilfeller der det betyr noe! Jeg bare vil at folk skal ha et nøkternt forhold til det, og forstå at ikke alle skygger er totalt ødeleggende for et solfangeranlegg.

Det er mange som "trekker konklusjoner" om både termiske solfangere og PV-paneler uten særlig grundig forståelse av geometrien, og uten å se helhetlig på det. F.eks. er det ikke uvanlig å høre hyttefolk som argumenterer for at å montere PV-panelet vertikalt på veggen gir mest strøm midt på vinteren - det er jo sant, men fortsatt er det nær null å hente! Et skrått montert panale ville gitt langt mer i påskeferien, men det ignoreres! (Jeg har diskutert dette med flere hytteeiere.)

Det at én mann har dokumentert at han har høye trær rett mot sola er viktig for ham, og riktig å ta hensyn til. Men andre må undersøke om det samme faktisk gjelder for deres situasjon. Min påstand er at vanligvis gjør det ikke det. En del steder, ikke minst på Vestlandet, kan fjell sperre utsikten mot sør, men trær, selv på nabotomta, er svært sjelden noe som reduserer utbyttet av solfangre med noen nevneverdig promille.

dkt850 virker som en type som vurderer og undersøker forhold grundig, så hvis vi er heldige har han kanskje et svar om jeg spør ham: Har du gjort noen beregning av hvor stor prosentandel av sollyset du går glipp av pga. disse trærne, og eventuelt åsene, der du både tar hensyn til redusert strålingsintensitet når sola står lavt (dvs. svekkelsen gjennom lengre vei i atmosfæren) og tapene pga. vinkelen mellom solretning og paneler? M.a.o. har du beregnet hvor mye mer energi du kunne fange opp om trærne ikke var der?
   #137
 2,342     Trondheim     0
dkt850, ee produksjonstallene på nettsida di for vakuum eller vakuum + plan?

Hei. De er for vakuum. 60 rør, sørvendt, 30 grader helning. De står lavere enn en kolle med furuer på, og solen er ikke helt klar av furukronene før solen står noe og 20 grader over horisonten. Og det er en gang i april.
Signatur

   #138
 2,342     Trondheim     0
Keal.
Jeg har regnet på så og si alt når det gjelder disse vakumrørene. Også på det du spør om.
Mener det er 700kWt. Faktisk mye pga at de skjermer for indirekte stråling også hele året.
Trærne står på en høyde 53 meter fra huset, hvor kollen er 5 meter over taket.
Du ser her eksempel på "knall sol" i slutten av oktober: http://byggebolig.no/solenergi-solfangere/drainback-vakumrorsystem/msg456198#msg456198



Signatur
   #139
 3,595     0
Trærne står på en høyde 53 meter fra huset, hvor kollen er 5 meter over taket.

Og det rett mot syd? Du er i en så "uheldig" situasjon at jeg blir enda mer imponert over den helhjertede satsingen din på solanlegg, og hvor grundig du gjør det!

Hvis nå skogeieren skulle beslutte at denne teigen er moden for hogst, slik at du kun hadde kollen til å gi skygge - har du regnet på det også, dvs. hvor mye tap kollen alene, uten trær, gir? Eller er det så lite aktuelt at det ikke er bryet verd å regne på det?
   #140
 2,342     Trondheim     0
Trærne er de dominante. Ikke regnet på, men grovt ser jeg de dekker så mye av himmel at de nok utgjør 3/4 av tapet på 700. Skogeier er meg sammen med over 30 andre i vellet, og trærne blir stående.
I løpet av årene jeg har bodd her har 20 trær blåst ned. Senest 4 for 3 år siden, men de sto i hovedsak bak noen så ble ikke så mye mer sol.
Signatur