11,623    21    0  

Heimalaga solfanger og akkumulatortank

 13     Lindås     0
Hei. Skal bygga nytt hus. Vurderer derfor solfangar anlegg men syns prisen for dette komplett er for dyrt.

Lurar derfor på følgande:

1. Eit solfangaranlegg har du vel best utnyttelse av ved å ikkje ha for høge temperaturar, men rundt   35-40 grader celsius og samtidig ha ein såpass stor tank at ein kan utnytte solenergien maks på flotte soldagar midtsommars, gjerne 5000 liter?

2. Hadde det fungert å fått kjøpt seg ein stor (brukt) plasttank, gjerne 3000-5000 liter, isolert den godt og plassert den utanfor huset nedgravd. Kjøpt platefangara, pumper og styringssystem og brukt systemet til forvarming av tappevann og vannbåren varme?

   #1
 684     Engavågen -Meløy     0
Den beste besparelsen får du hvis du kombinerer vedovn med vannkappe og solfangere. Ville ikke brukt alt for masse penger på solfangere da energibehovet er minst på sommeren.

Har du fått noe pris på komplett solfangeranlegg med akkumulatortank?

Så en episode av grand designs (som nå går på TLC) der et par bygde hus av bildekk. De hadde ikke innlagt strøm og dermed hadde de en akkumulatortank som var svær (3000-5000liter) for å lagre på varmen over lengere tid. I et moderne nytt hus tror jeg du greier deg godt med en mindre tank, men dette er kun mitt synspunkt. Flere som kan dette mye bedre enn meg på forumet som kan svare på det.
Signatur
   #2
 10,486     Akershus     0
Det er en del å tenke på, men slettes ikke umulig å få til. Det kommer litt an på ambisjonene, og hvor bra du vil ha det.

Jeg ser for meg å bruke solfangere til å forvarme varmtvann vinterstid, og forhåpentlig til å dekke alt varmtvannsbehov sommerstid. Da er det på vinteren viktig at solfangeren jobber mot så lav temperatur som mulig (nederst i tanken), mens den på sommeren kan levere høy nok temperatur til at jeg kan dusje i anstendig varme, uten nødvendigvis å måtte varme opp hele tanken. Da bør altså varmen leveres høyt opp til å begynne med, og så nedover etter hvert som tanken "lades opp". Dette er altså for å få best mulig utnyttelse, men i kroner og øre vil nok en enklere løsning kunne være vel så økonomisk hvis man sparer en god del penger på tanken.
Det lille jeg har lest meg til, så anbefales vel heller rørfangere, siden de knapt inneholder vann, at de er mindre følsomme på innstrålingsvinkelen og at de har kortere oppstarttid. Det gjør at de bedre kan utnytte den lille varmen man får om vinteren, på bekostning av at de gir noe lavere effekt midt på sommeren. Det er i hvertfall det jeg har greid å lese meg til, andre får korrigere meg hvis det er feil.

Ta en titt på blocket.se. Mye brukte tanker å finne, og du kan fint bruke flere små tanker sammen.
Signatur
aki
   #3
 8     Skui     0
Hei!

På denne siden finner du utrolig mye informasjon om selvbygging av solar systemer:

http://www.builditsolar.com/

Særlig hva de kaller '$1k' systemer kan være av interesse for deg.

http://www.builditsolar.com/Projects/WaterHeating/water_heating.htm#1KSolarWater

Jeg holder på å bygge en 2000l tank basert på de planene, men da i kombinasjon med vakuumrør solfangere.




   #4
 5,725     0
Hei og velkommen til forumet!
Ser ut som vi så og seie er naboer..


1. Eit solfangaranlegg har du vel best utnyttelse av ved å ikkje ha for høge temperaturar, men rundt   35-40 grader celsius og samtidig ha ein såpass stor tank at ein kan utnytte solenergien maks på flotte soldagar midtsommars, gjerne 5000 liter?

Hvis du har max. 40ºC i tanken kan du kun tappe ut til du er nede på ca. 30ºC, og sjølv med 5000 l tank er ikkje dette mykje energi. Kost-nytte tilseier at max temp. i anlegg må vera så høg som mulig, da ein da kan lagra mest mulig energi i minst mulig tank.


2. Hadde det fungert å fått kjøpt seg ein stor (brukt) plasttank, gjerne 3000-5000 liter, isolert den godt og plassert den utanfor huset nedgravd. Kjøpt platefangara, pumper og styringssystem og brukt systemet til forvarming av tappevann og vannbåren varme?

Plast har ofte max. 60-70ºC, eg ville iallefall vore forsiktig. Har du ein ståltank på 2000 l som du kan kjøra opp til 90ºC lagrar du ca. like mykje energi som ein plasttank på 5000 l på 55ºC.
   #5
 620     Hordaland     0
Har du ein ståltank på 2000 l som du kan kjøra opp til 90ºC lagrar du ca. like mykje energi som ein plasttank på 5000 l på 55ºC.


Men du får nok mykje større årsvarmeutbytte frå solfangarane med sistnevnte tank/temperatur...
   #6
 5,725     0
For romoppvarming vert det nok betre ja, men for vv. vert det nok lågare, og ein må alltid bruk elektrisk for å toppa vv. hvis maks temp. er 55ºC.
Kjører ein drainback solfangarar, platesolfangarar er jo greit med denne temperatur og rimlegare, sparer ein jo ein spiral i tanken og klarar seg da med ein spiral for vv.

Interssant prosjekt!
   #7
 620     Hordaland     0
Det var effekten på solfangarane eg tenkte på, høgare med lavare driftstemp, men det har vel mest å sei for platefangarar. Rørfangarar er kanskje så godt isolerte at driftstemperaturen har mindre betydning?

Forresten så treng du ikkje særleg varmare vatn i tanken enn det du ønsker skal komme ut av kranen, så lenge du har ei form for gjennomstrømmingsvarming av forbruksvatnet treng du ikkje tenke på legionella. Har du ca 50gr i tanken, skulle det ikkje være problem å få minst 40 gr i kranen, og meir har du strengt tatt ikkje bruk for. Eg tenker då på enten rørspiral i tanken, eller tappevannsautomat (plateveksler med pumpe+ trykkvakt og evt. styring). Skal du derimot ha tappevannstank på f.eks 100-200l innbygd i akku-tanken, så blir det eit så stort stilleståande volum at legionella må takast hensyn til.

  (trådstarter)
   #8
 13     Lindås     0
Det eg tenkte var å ha eit solfangaranlegg som gav utbytte jevnt utover året. Om det kom ei veke med regn så gjorde det ingenting fordi eg hadde lagra opp energi i den store akkumulatortanken min. Meininga var ikkje å vera sjølvforsynt med varmtvatn men forvarma vatn frå 5*C til 30-40*C før det gjekk på vvb. Vil jo spare ein del på det. Og med ein såpass stor tank som la oss sei 3000 liter vil ein ha ganske mykje energi lagra lengre enn ein tank på 750 liter som heldt 65*C som er meir avhengig av å få tilført energi med mindre mellomrom.... Men det må la seg gjera å få isolert tanken så godt at det blir minimalt med varmetap på la oss sei 40*C.
Supplerer gjerne med ei "Jula pumpe" som kan hjelpe til på mørke dagar og halvår.

Poenget er å få eit rimeleg anlegg som du kan ha glede av. Eg spanderer ikkje 15000,- på ein "Dalarna tank" fordi det skal være det beste.....

God Jul!!!!
   #9
 575     Romerike     0
Disse linkene som aki ga oss er veldig morsomme.
Her kan man se hvordan v.v. via en kjempelang PEX coil funker:
http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXColDHW/HXPerformance.htm

Med en 28mm PEX coil på 100m inneholder coil'en 45 liter vann. Når varmtvannet ikke har vært brukt på noen minutter (omlag 7 på linken) så er vannet i coil'en på tankens temperatur.
Man kan derfor bruke 45 liter v.v. før temperaturen faller til det varmeoverføringen i coil'en kan gi ved en spesifikk flyt. På linken faller den 3F (omlag 1,5C) ved et varmtvannsforbruk på omlag 5 liter per minutt. Høres litt lite ut for en dusj, men uansett.

   #10
 10,486     Akershus     0

Og med ein såpass stor tank som la oss sei 3000 liter vil ein ha ganske mykje energi lagra lengre enn ein tank på 750 liter som heldt 65*C som er meir avhengig av å få tilført energi med mindre mellomrom.... Men det må la seg gjera å få isolert tanken så godt at det blir minimalt med varmetap på la oss sei 40*C.



Jeg skjønner tanken med at stor tank gir mer fleksibilitet, men det er ikke sikkert at en stor tank, der du alltid må tilføre noe elektrisk tilleggsvarme vil være noe mer lønnsomt enn en liten tank der du ofte slipper å tilføre noe som helst, men av og til må tilføre noe mer.

Signatur