#12
 1     0
Jeg vil ikke anbefale solfangere fra Aventa Solar. Valgte selv solfangere fra Aventa for noen år siden og det har gitt meg flere problemer underveis. Det har vært feil ved leveransen, lekkasjer, manglende vilje til å rette feil, dårlig innstallasjonsveiledning og dokumentasjon, og de har ingen brukermanual. Det største ankepunktet jeg har mot Aventa er at de bare er leverandør av utstyret. Du må selv skaffe fagfolk til å gjøre installasjonen. Ved feil på anlegget havner du da i en skvis mellom montør og leverandør, og må i praksis selv finne ut av hvor feilen ligger, evt leie inn folk til å gjøre det, noe som fort kan bli dyrt.

   #13
 1 683     Norge     1
Solenrgi er ikke energiøkonomisk i Norge!! Det er forklaringen.
Har ikke folk hørt om varmepumper?
  (trådstarter)
   #14
 3 403     0
Du inviteres til å utdype og begrunne.

Detaljer gjerne også hva du refererer til som "varmepumper" - om du snakker om jordvarmepumper eller VPer som tar sin varme fra luft.

Du kan gjerne også redegjøre for dine (tilsynelatende mislykkede) erfaringer med solenergi.
   #15
 1 683     Norge     0
Varmepumper er nå så effektive at de gir ved 1 kw forbruk tilbake 5 kw. Altså fantastiske 4 kw gratis!
L/L er nå så billige og det er mange år siden Enova sluttet å subsidere disse da de tjener seg inn etter kort tid. Altså en god ivestering.
I nybygg anbfaler jeg selvfølgelig V/V bergvarme. Da med egeninnsats til å legge rør selv.

Ja. Jeg har prøvd solvarme. Det gir ikke den teoretiske energien som folk regner på.

Det er en grunn til at det er kaldt i Norge om vinteren, fravær av sol.

Det er ingen som dokumenterer gode tall fra varme som faktisk kan brukes til husvarme fra slike anlegg.
Det må være helt soleklart for at det skal gi effekt, litt dis er nok til at effekten stuper.

Jag har erfaring med L/L og V/V bergvarme og sol varme.
Solvarme fant jeg fort ut at ikke var en god investering.
Bruker ca 12000kw/t på 230 m2 hus og 65 m2 garasje. Er kjempe fornøyd med dette resultatet. ca 23 grader inne. 13 grader ved -10 i garasjen.

Kjøpte en Mitsubishi FH25 for 10995 til min mor og 495 for rør. Da vi tok ned en gammel 12 år + Foma inverter pumpe som fortsatt fungerte fint. Dette er billig.
   #16
 2 962     Vestlandet     1
Hvilke L/L-pumper er det som har COP på 5 for norske vintertemperaturer?
TSt
   #17
 11 895     0
På solvarme må en ha heatpipe i kalde Norge, platesolfangere med drainback tror jeg en kan glemme. Hvilken type var erfaringer hentet ut i fra ? Med COP på 5 er nok å strekke fortreffeligheten for. L/L varmepumpe tror jeg ikke en har hatt tilskudd for i det hele tatt. Mulig hvis de hadde effekt måling i en periode.

   #18
 1 683     Norge     0
Jeg sikter til 7 grader som er vanlig brine temp eller er det 5 grader som er årsgjennomsnitt her på østlandet? Varmere høyere, lavere dårligere cop. L/L oppgis vel bare cop på +7 og null som standard.
Kanskje det bare var i Oslo som hadde tilskudd. Men begrunnelsen er den samme.
   #19
 5 463     0
Når det gjelder ASV Solar kan dere jo sjå på denne annonsen:

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=129441726

"Vi skal demonterere 3 år gammel solfangersystem fra ASV Solar Solfanger. Det inkludere bl.a. solfangere for et areal på ca 40 m2, varmelager på 800 liter, termostater, tilkoblinger, coil, magnetventiler, mm. Ny pris ca. kr. 95.000.
Vi har ikke vært tilfredse med systemet og nå er ASV Solar er konkurs. P.gr.a. frostsprengning trengte vi nye rørplater / solfangere, men de er ikke lengre å få. Systemet vårt kan fungere fint som et dele-lager til allerede eksisterende system fra ASV Solar - eller som et fullverdig solfanger system for en handy man."

Så heatpipe er vel det må satse på her i landet.

Ellers er eg ikke heilt uenig med Bluesman; solfanger kan gje tilskudd på sommer, men på vinter må ein jo ha anna varmekilde så iallefall her på vestlandet er det ingenting som slår luft/vann varmepumpe, eventuelt v/v vp.
Og har ein først varmepumpe blir alle beregninger med solvarme negative da alternativ kost er 1/4 kr pr. kWh levert av varmepumpe.

Eg har tilgode å sjå eit solfangeranlegg som gjer betre økonomi enn varmepumpe (bortsett dkt850 sitt felleskjøpanlegg kanskje ..)
Hvem kan levere anlegg med termiske solfangere? - 726_831766855.jpg - oblygre
HSt
   #20
 31 636     Lillestrøm kommune     0
På Grefsen i Oslo var jeg på soldagene (Norsk solenergi forening) noen år siden og så på et vakuumrør anlegg, fra Mars til Oktober fikk han det meste fra solvarme.

Vinterstid hadde han vedkjel