#21
 3,210     Vestlandet     0
Her er cop-data fra en svensk test fra 2012. Langt fra cop 5, da i hvertfall. Kom gjerne med nyere tall hvis noen har.
Hvem kan levere anlegg med termiske solfangere? - 2018-10-25.png - keal

   #23
 3,210     Vestlandet     0
Det er imponerende bra hvis dette stemmer. Da har det skjedd litt utvikling. Mildt klima skal tilsvare kystklima ser jeg de skriver.
   #24
 395     0
Lite utvikling her. Modellen i den svenske testen har i følge tekniske data omtrent samme COP som modellen Bluesman viser.

Uansett vil SCOP avhenge sterkt av innetemperatur og varmeeffekt i forhold til varmebehov. For L/L varmepumpe kommer man ofte ikke over SCOP på 3 i Norge. Med V/V varmepumpe og lavtemperatur gulvvarme kan man klare SCOP over 4. SCOP på 5 er ganske vanskelig å få til uten å fryse. Om noen har klart det kan de gjerne legge frem tallene.

Uansett så er varmepumper generelt sett vesentlig mer økonomisk enn termiske solfangere, men det er jo ikke noe poeng i å overdrive forskjellen heller.
   #25
 3,210     Vestlandet     0
Åja. Da er det kanskje specs som er overdrevet da. Testen KAN være feil også selvsagt.

   #26
 1,756     Norge     0
Jeg har ikke påstått at man kan fyre ett hus med gjennomsnittlig cop på 5, men at de kan levere under gitte forhold. Og på 7 grader leverer disse det og det gjør også V/V varmepumper.

Her er forutsetningene for dataene: Alle data i tabellen er ved +7°C ute og +20°C inne om ikke annet er oppgitt. Alle modeller har inverter-kompressor, 1 fas 230V, 50 HZ og R32 kuldemedium. * Fabrikken garanterer at dette kan leveres, maskinen leverer dermed som regel enda mer. ** Middels klima: Strasbourg (tilsvarende kysten eller et annet område med milde vintre.) *** Kaldt klima: Helsinki (tilsvarende Nord-Norge, i innlandet i Sør-Norge eller et annet område med relativt kalde vintre.) Kjølemediet: R32. Kjølemediefylling: 1,00 kg. CO2-ekvivalent: 0,675 tonn.
   #27
 3,210     Vestlandet     0
Det kom ikke veldig klart fram i dette innlegget.

Varmepumper er nå så effektive at de gir ved 1 kw forbruk tilbake 5 kw. Altså fantastiske 4 kw gratis!
L/L er nå så billige og det er mange år siden Enova sluttet å subsidere disse da de tjener seg inn etter kort tid. Altså en god ivestering.
I nybygg anbfaler jeg selvfølgelig V/V bergvarme. Da med egeninnsats til å legge rør selv.

Ja. Jeg har prøvd solvarme. Det gir ikke den teoretiske energien som folk regner på.

Det er en grunn til at det er kaldt i Norge om vinteren, fravær av sol.

Det er ingen som dokumenterer gode tall fra varme som faktisk kan brukes til husvarme fra slike anlegg.
Det må være helt soleklart for at det skal gi effekt, litt dis er nok til at effekten stuper.

Jag har erfaring med L/L og V/V bergvarme og sol varme.
Solvarme fant jeg fort ut at ikke var en god investering.
Bruker ca 12000kw/t på 230 m2 hus og 65 m2 garasje. Er kjempe fornøyd med dette resultatet. ca 23 grader inne. 13 grader ved -10 i garasjen.

Kjøpte en Mitsubishi FH25 for 10995 til min mor og 495 for rør. Da vi tok ned en gammel 12 år + Foma inverter pumpe som fortsatt fungerte fint. Dette er billig.



   #28
 1,355     0
Jeg holder på med varmestyring på hytta nå og har nettopp bestilt en god del greier fra vvfs.dk. Han som driver det har god peiling, gir god service og har gode priser. Anbefalt av flere her på forumet. Han kan sikkert hjelpe til med kvalitetssikring av tegninger også. Ulempen er at man må få en egen rørlegger til å fikse installasjonen.

Selv valgte jeg styring fra Technische Alternative, etter tidligere å ha tittet på Sorel XHCC. Men Bettum kunne jo aldri levere, og det er dårlig med andre Sorel-leverandører i Skandinavia som har brukbar kundeservice. Det er jeg glad for i dag, da TA-styringene er mye mer avanserte. De er fritt programmerbare, CAN-bus-baserte og kan utvides omtrent i det uendelige. Endte selv på en UVR16X2 i teknisk rom og en CAN-TOUCH (9,7" touch-skjerm) på veggen i gangen (der de andre styrepanelene og sikringsskapet er). Planen er å la TA-styringen håndtere både vedovnen med vannkappe, solvarme (60 rør), to gulvvarmeshunter, varmen i alle gulvene samt fylling av buffertanken til trykkpumpa for vann. I tillegg skal jeg koble den opp mot BMSen for batteripakka mi så jeg kan presentere alle de essensielle verdiene som SOC, effekt ut/inn, cellespenning osv. på samme skjermen som varmesystemet. Dette skal gå siden BMS også snakker over CAN-bus. Jeg tror man skal ha rimelig sære behov for ikke å kunne dekke de med dette styringssystemet, det kan endog kobles opp mot solsensorer og styre solskjerming.

Blir spennende å se hva jeg får til, mye å sette seg inn i. Kommer en egen tråd her om dette etterhvert.
   #29
 2,342     Trondheim     1
Ref lønnsomhet i solvarme. Det er ikke økonomi i solvarme i Norge med mindre:

- Statlig støtte mottas i store mengde
- Så få mellomledd som mulig for å unngå "høstere", dvs importere selv så anskaffelse er lavest mulig.
- Være egenhendig, for skal håndverkere inn blir det for dyrt (Intet galt med de, men økonmisk går det galt av sted)
- Riktig teknologisk løsning, som for termisk solenergi er vakumrør (Snakker av egen erfaring)
- Dimensjonert riktig.

Mitt nordsol.eu anlegg er nå driftet i 6 år. (tiden flyr!!!), og er så godt som inntjent om jeg regner 80 øre/kWh. Det er mulig fordi jeg importerte selv, gjorde montering og design selv.
Kunne benyttet ekspertise i Norge fra dag 1, som kunne ha gitt et anlegg som kanskje hadde ytet topp fra år en og på nivå med slik jeg har det nå. Det hadde kanskje gitt 2-3000 merinntekt, samtidig ville det ha koster mye mer en 2-3000 å fått den ekspertisen i tale dag 1. Så økonomisk bare tap der.

Solvarme for hvermansen, nei. For slike som meg, tja, om en regner tiden en bruker som gratis.
Signatur
   #30
 1,355     0
For min del er poenget med solvarme å skaffe varmtvann til hytta i sommermånedene uten å måtte fyre opp med ved og dermed risikere for varm stue. Dessuten håper jeg at det er nok sol til å holde tanken varm også fra noe før påske til et stykk utpå høsten, jeg kan da fjernstarte gulvvarmen før vi kommer opp og komme opp til ferdig oppvarmede gulv. Vinterstid blir det nok fortsatt Wallasen som må gjøre jobben, men da blir det bare varmt i lufta inntil jeg får startet fyring.

Men det er jo en ganske sær applikasjon da. Tviler på at det er mange strømløse hytter i Norge med vannbåren gulvvarme, de kan sikkert telles på en eller maks to hender...