#71
 1 421     Bærum     0
De kan fint monteres på vegg - felles inn i stedet for f.eks. panel. Det er mulig å vinkle dem litt ut i nedkant så man ender rundt f.eks. 80 grader.
Signatur

   #73
 1 015     Revetal     0
Som du ser av grafen så gir 60 graders vinkel på vakumrør tilnærmet optimal innstråling hele året. Det er kun i juni de taper litt, og da har du helt sikkert nok uansett :)
Justerbart oppheng er derimot viktigere hvis det er flate solfangere.

Vedlagt er det tall på hvor mye solfangerne må heises opp for å oppnå ønsket vinkel. På et tak der vinkelen allerede er 35 grader så trengs det bare 67cm ekstra i bakkant for å få optimal vinkel på 60 grader. Det blir langtifra så voldsomt som man skulle tro :)

Signatur
   #75
 1 015     Revetal     0
Ved 9 grader anbefaler jeg å velge benstøtter som til montering på flatt tak. Det settet gir i utgangspunktet en vinkel på 38 grader så det betyr totalt 47 grader som faktisk er eksakt den samme vinkelen som ifølge Nasas database gir maks antall kwh/år. Du vil ha opptil 40 graders "feil" vinkel midtvinters, men hvis du ser på IAM-faktoren for vakumrørene så betyr ikke det mer enn 4% tap. Da dette tapet hovedsaklig blir i desember og ellers den første og siste timen på dagen så blir dette så minimalt at jobben med å få laget et solid nok tilpasset stativ ikke er verdt de få kwt du kunne tynet ut ekstra :)

Husker ikke i farten hvor høyt dette bygger, men tror det er rundt 120cm.
Signatur
   #76
 10 475     Akershus     0

Men jeg er veldig fornøyd og overrasket over at ytelsene jeg måler hver eneste dag er så ekstremt mye bedre enn jeg hadde trodd og håpet på :D


Kunne det, sånn for testens skyld, vært aktuelt å motvirke skjiktingen i tanken, så hele tanken holder så nære samme temperatur som mulig?
Signatur
   #77
 1 015     Revetal     0
Det er i prinsippet gjort, for i demoanlegget er det ikke tilkoblet vann som ville holdt bunnen kjølig. Derfor er det her ofte litt varmere i bunnen når anlegget går og tanktemperaturen stiger nokså jevnt i hele volumet. Denne tanken er forøvrig bare en halvgod liten 300-liter med liten varmeveksler, så det er på langt nær like optimalt som om det hadde vært en reell installasjon med f.eks Dalatanken. Kun varme hentes ut via viftekonvektor.
Signatur

  (trådstarter)
   #78
 255     Vestfold     0
@Bettum: Hva er egentlig en fornuftig energikilde å kombinere solvarme med? VV Varmepumpe er for dyrt - vedfyring "gidder" jeg ikke styre med. Er det bare LV varmepumpe som står igjen da?
   #79
 3 997     Oppland     0
Elektrisitet
Fjernvarme
Vedovn
Pellets ovn
Olje fyr
Varmepumpe

Det var det jeg kom på en tidlig morgen.

Om du ikke gidder gjøre noen egeninsats er det bare elektrisitet, fjernvarme og varmepumpe igjen.
Har du ikke tilgang på fjernvarme sitter du i paksis igjen ed elektrisitet og varmepumpe Smile