#21
 1,015     Revetal     0

Bettum; platefangere, dei stråler da vel ikkje vekk varme enn andre typer, montert for optimal vinkel for sol? F.eks. 45 grader der det gir vinkelrett på sola når du treng varmen mest vinterstid?

Kva er grunnen til at dei forresten stråle vekk meir varme enn vakumtuber?

Muggost;, kondolerer med tomtetap. kan tenke meg det var ekstremt surt.:-/





Rett på får du bare akkurat midt på dagen, og ellers vil det være gradvis mer og mer som speiles bort i en solfanger som er flat. Derimot så vil runde rør hele tiden treffe hele overflaten, og ved optimal røravstand faktisk få en ekstra effekt ved at de speiler i hverandre. Her ser du IAM-data på FlexiHeat solfanger:
Kq(qt  = 20°) 1.03 
Kq(qt  = 40°) 1.25
Kq(qt =  60°) 1.36
Som du ser så er det 36% høyere virkningsgrad enn det beregnede ved 60 grader skrå innstråling på kvelden.
Signatur

   #22
 1,015     Revetal     0


Edit: Husbyggeren min blir fornøyd hvis jeg velger utenpåliggende solfanger, De er bekymret for kondensproblematikk og lekkasjer hvis man tar bort takstein.


Bettum, har du noen kommentar til dette? Finnes det løsninger som ivaretar kondens/lekkasje-problematikk? Solfangere skal stå i mange mange år der oppe, så det er jo av vesentlig betydning at konstruksjonen er solid og lar seg integrere i taket på en god måte. Lekkasjer i taket blir fort dyyyyrt...


Ja min kommentar er at jeg er helt enig med husbyggeren, for dette har vært en gjenganger av et problem med mange platesolfangere tidligere. Jeg tror nok de fleste på markedet idag har løst problemet, men har snakket med flere rørleggere som er skeptiske til masse vann på taket fordi de har erfart selv hva som skjer når de "ikke holder vann" eller som husbyggeren sier gir kondens.

Vakumrørene vil uansett ha et mellomrom til den overflaten man velger under, og vakumrørene har heller ikke varme/-kuldetap som kan få gitt kondens.

I selve rørene av heat-pipe-typen sirkulerer det heller ikke væske, kun i toppen av manifold så det er ennå et eliminert problem.

Denne typen solfanger har også det desidert minste væskevolumet i systemet, og tror vel du får mer regn på taket iløpet av noen minutter enn hva et slikt system kan klare å avgi. Et komplett anlegg har sjelden mer enn ei bøtte vann i samlet volum.

Vakumrør med heatpipe er derfor ikke bare de desidert mest effektive, de er også de tryggeste. Eventuelt skader på vakumrørene kan også fikses raskt, enkelt og rimelig uten engang å stanse/tømme anlegget.

Synes selv dette er minst like viktig å tenke på som selve effekten/utbyttet på installasjonen.

Når du er forbi her neste gang og ser hvordan dette er laget så vil du også se at det er "vanntett" og gjennomtenkt kvalitet Smile
Signatur
   #23
 1,015     Revetal     0

Bettum: spurte deg for en tid tilbake om takvinkel på 6 grader kan monteres vakumrør på. Det var du vel utelukket negativ til. Nå har vi endret tegningene til 9 grader på tak, blir det forskjell? Evt hvis vi kan bruke fasade eller rekkverk, Kanskje tak over uteplass. Er de utsatt for å kunne skades lett, baller etc? Kan de monteres rett på vegg uten vinkling ut fra vegg?


Beklager, for men dette  trodde jeg at jeg hadde svart på, sikkert glemt "send" knappen...

Ja det blir forskjell, men anbefalt vinkel er 15-75 grader for optimal varmeoverføring i heatpipen. Kan ikke gi deg noe konkret svar på hvor mye det vil ha av betydning, men det er merkbart. I tillegg vil innstrålingen vinterstid bli veldig svak om ikke taket ligger øst/vest så rørene heller får innstrålingen sideveis som likevel gir bra effekt slik jeg viste i et svar over.
Får å få 10 grader ekstra vinkel på solfangeren trenger du ikke heve de mer enn 27cm i bakkant så det bør ikke bli veldig dominerende det heller. Jeg vet jeg er verdens minst objektive, men synes tvert om det blir kult at de vises litt jeg da :)

Legger du til 40 cm til i bakkant vil du ha en solfangervinkel på 34 grader som vil bli veldig bra Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 303     Vestfold     0
Ok, jeg ser det er flere ting som teller inn her ja. Sikkerhet er viktig. Vi skal til solkysten i mai, da tar jeg med meg kjerring og unge og kommer på besøk. Vi får avtale tid senere Smile
   #25
 3,997     Oppland     0


Her var det dessverre svært mange feil Britax

At platesolfangere har høyere varmetap hjelper ikke stort på snøsmeltingen når de heller ikke engang er i drift når snøen dekker de. Du ser mange platesolfangere nettopp nå som er under et tykt snølag. Vakumrør kan derimot vinkles opp fra taket uten å skape vindfang, og dermed stå både mer fri fra snøen og samtidig få bedre solvinkel vinterstid.

Platesolfangere får helle ikke lenger soltid/innstråling. En platesolfanger speiler bort så mye av sola i skrå vinkel at vakumrør mottar ca 75% mer sol FØR du i det hele tatt ser på virkningsgrad og varmetap. Dette kalles IAM-factor, og er noe mange produsenter "glemmer" å opplyse om.

Ikke så stor forskjell vår og høst pga frost og snø? Det er ikke mange steder i landet som sliter med langvarige store snømengder på denne tiden akkurat. Vinteren kan være utsatt om rørene ligger oppå tak, så da vil rørene miste sitt potensial med vintre som i år. Platesolfangerne ligger i dvale på denne tiden uansett snø eller ei.

Så til slutt den evinnelige økonomiske gevinsten med platesolfangere. Arealberegning av solfangere er så ulik at man bør se på kostpris pr kWt/år.
FlexiHeat solfanger koster veiledende 13.590,- årsproduksjon ca 3500kwt = 3,88 Kr
Markedsledende platesolfangere koster ca 3-5.000/m2 og gir kanskje opptil 400kwt/m2 = ca 10,-kr/kwt.

At du kan få lavtemperatur varme vår og høst er jo fint det, men du må fortsatt bruke mye ekstra for varmtvann. Strømprisene på høsten er jo også som regel svært lave så verdien av denne solenergien er langt lavere. Vakumrør gir full guffe nå i den verste vinterkulda med 2,-kr/kwt så min konklusjon er at platesolfangere er tilnærmet ubrukelige i Norge, og hvertfall langt ifra å være et godt økonomisk alternativ.
Eneste fordel er at de er enklere å integrere i tak/fasade, men i nybygg kan også vakumrør bli integrert på en utmerket måte bare arkitekten bruker pennen og fantasien riktig.

Vil også minne om at det finnes forskjellige typer vakumrørsolfangere, og de kan gi svært varierende utbytte. Typen u-rør med reflektor scorer høyt på testeresultater i laben, men har gjerne en håpløs oppstartstid på vinteren i en reell installasjon. Da blir jo gjerne utbyttet deretter. Tipper de "rapportene" du henviser til gjelder disse, og da er jeg helt enig i at platesolfangere kan være minst like økonomiske.

For å virkelig få et godt utbytte av solvarme må du sammenligne 4 viktige parametre; Virkningsgrad, varmetap, IAM-factor og oppstartstid. Som regel blir bare de to første oppgitt i salgsbrosjyne og disse blir mest sett på av kunder. IAM-factor blir testet iht Solar Keymark men ofte oversett viktigheten av, mens oppstartstid dessverre ikke testes i det hele tatt. Deretter er hele systemet med tank, styring og systemoppbygging like viktig for et optimalt utbytte.

Lykke til uansett med ditt valg :)

Har du lest noen av disse studiene som viser hvordan frost og snø påvirker utbyttet?
Jeg stoler faktisk mer på uavhengige svenske og tyske studier enn en ivrig vacuum solfanger selger.

Hvor henter du priser fra?
Jeg må betale 1500kr/m2 for platesolfangere, ganske langt fra dine 3-5000kr!
Utbyttet blir også målt ved 50grader, det blir vesentlig større om man kan hente ut varme allerede ved 35-40grader.

Jeg går heller for lavtemperatur anlegg med forvarming av varmtvann, for så å ettervarme i en liten bereder på 50-100L.
På den måten får jeg større utbytte enn om jeg presset solfangerene opp i 60grader før de avgir noe effekt.

Ja, vinkel spiller en stor rolle, men det tar man jo hensyn til under prosjektering.
Forstår at du vil selge meg vakuumsolfangere, men jeg synes de er stygge og de gir for lavt utbytte i forhold til pris.
   #26
 9,677     Kysten     0
Den tråden med lekkasje som var oppe nå, med veluxvindu, var vel glasset som tinte snø som ga stående vann på vindu og lekk gjennom pakning. Det vil jo ikke kunne skje med solfangeren deres.
   #27
 3,997     Oppland     0
Nå er det vel forskjell på solfangere og vinduer.

Dette er i allefall ikke noe problem meg bekjent.
Det finnes rimelig mange platesolfangere i nabolandet, og jeg har ikke hørt om at dette er et problem.

   #28
 9,677     Kysten     0
Enig Britax. Jeg tror ikke dette er et problem. Det eneste punktet som kan gi lekk er jo der en går gjennom med rør i undertaket. Men det finnes nok mansjetter som kan brukes til det.
   #29
 1,015     Revetal     0


Har du lest noen av disse studiene som viser hvordan frost og snø påvirker utbyttet?
Jeg stoler faktisk mer på uavhengige svenske og tyske studier enn en ivrig vacuum solfanger selger.

Hvor henter du priser fra?
Jeg må betale 1500kr/m2 for platesolfangere, ganske langt fra dine 3-5000kr!
Utbyttet blir også målt ved 50grader, det blir vesentlig større om man kan hente ut varme allerede ved 35-40grader.

Jeg går heller for lavtemperatur anlegg med forvarming av varmtvann, for så å ettervarme i en liten bereder på 50-100L.
På den måten får jeg større utbytte enn om jeg presset solfangerene opp i 60grader før de avgir noe effekt.

Ja, vinkel spiller en stor rolle, men det tar man jo hensyn til under prosjektering.
Forstår at du vil selge meg vakuumsolfangere, men jeg synes de er stygge og de gir for lavt utbytte i forhold til pris.


Ja jeg tør påstå at jeg har lest det meste som er skrevet om solvarme og solfangere, og ikke minst reist rundt og kikket på og studert over hundre forskjellige typer og modeller. Det er en jungel å sette seg inn i jeg ikke forventer at det er så lett for en vanlig kunde å sammenligne.

Jeg brukte lang tid på finne frem til den desidert mest effektive og lønnsomme solvarme-løsningen for å importere til Norge innen jeg begynte i dette markedet. Har også mulighet til å tilby flere typer platesolfangere til kunder som vil ha det, men vil ikke fordi jeg ikke føler jeg selv kan stå inne for at det er bra nok. Da velger jeg heller å miste de kundene.

Hvor jeg henter priser fra? Dette er prisene fra kvalitetsprodusenter av platesolfangere med Solar Keymark-sertifisering. Har de du vurderer å kjøpe i det hele tatt et slikt dokument å vise frem? Det er et krav i EU for å få støttemidler, i Norge så pumper dessverre Enova ut penger også til dårlige produkter.
Jeg tipper at de du får kjøpt for 1500,- kr/m2 er de samme jeg har blitt forespurt om jeg vil ha i mitt sortiment og tilby som et alternativ til vakumrør. Konkrete installasjoner her i området har vist et årsutbytte fra disse platesolfangerne på ca 150kwt/m2 og da jeg ikke har fått se noen dokumentasjon ift andre uavhengige testresultater som kan bevise at de ifølge produsenten yter minst det dobbelte, velger jeg å holde meg til det jeg vet holder mål. For ordens skyld var dette også kun for lavtemperatur forvarming, så selv med optimal installasjon blir kostpris likevel 10kr/kwt for de du tror er billige :)

Sier derfor fortsatt lykke til :D
Signatur
   #30
 9,677     Kysten     0
Bettum: Jeg har tro på at vakum vil gi bedre tilbake dersom en har dårlig vinkling eller på ugunstige årstider.Nettopp pga utformingen på hvert rør. Men hva sier du om varighet på vakum kontra plater, det er vel et argument som plate selgerne bruker mot vakum. Altså levetid på rørene?