(trådstarter)
   #11
 303     Vestfold     0
Vel, kan jeg verve noen så blir det jo billigere for meg - ingen grunn til å skyve det under teppet 😂

Men jeg skriver også i innlegget at vi «aldri vil få nedbetalt anlegget, med mindre strømprisene blir skyhøye også om sommeren og det er det vel liten grunn til å tro kommer til å skje. Så jeg gjør det ikke primært som et økonomisk tiltak, men som en forsikring mot høye strømpriser. Og litt for prosjektets egen del. Jeg liker å ha prosjekter. Tenker å legge ut regnskap her etter hvert, så kan dere få se hvor ille eller bra det egentlig blir Smile

  (trådstarter)
   #12
 303     Vestfold     0
Ting tar tid… Sad

Det var meninga at solcellene skulle monteres i begynnelsen av desember, men enda er ingen ting gjort. Først var det kulda, så var det snøen, så var det kulda igjen. I skrivende stund er det hverken kulde eller snø som forhindrer montering, så jeg antar at installatøren ikke kan komme på kort varsel, at de trenger en del tid på å planlegge monteringen.

Desverre sitter jeg igjen i et informasjonsvakum nå, der det ikke er mulig å få en tidsramme ut av hverken Otovo eller installatøren. På «mine sider står det nå begynnelsen av februar, men dette har vært skjøvet ut i fremtiden flere ganger. Dette irriterer meg. Installatøren svarer ikke på henvendelser jeg har sendt heller. Sånn behandler man ikke kundene sine…

Jeg forstår det slik at det ikke er Otovo som «eier forsinkelsen, det er installatøren, men informasjonen ut til kunden kunne vært bedre i alle tilfeller.

Jeg får bare smøre meg inn med mer tålmodighetskrem *sukk*
   #13
 4,258     0
Du kan jo trøste deg med at det er kaldt og mørkt - ikke mange wattene i solceller om dagen.
  (trådstarter)
   #14
 303     Vestfold     0
Området får godt med sol fra morgenen av, allerede fra midten av januar, så jeg er litt spent på hva produksjonen kan bli i Jan/feb. Det er vanligvis da strømprisene er høyest, og panelene vil produsere på en tid av døgnet da strømprisene pleier å ha en topp. Jeg ser jo av solkartene at jeg ikke kan forvente meg all verden akkurat, så det blir spennende å se…
  (trådstarter)
   #15
 303     Vestfold     0
Endelig, etter flere uker med katt og mus lek med været (måket taket tre ganger) så er installasjon i gang. Forventes satt i drift denne uka.
  (trådstarter)
   #16
 303     Vestfold     2
Da er anlegget i gang og yter over all forventning!

2.mars: produksjon 20,7 kwh
3.mars: produksjon 17,8 kwh
4.mars (i dag): Selv med tynt lag med rim på yter hele anlegget ca 150w så fort sola kommer opp over horisonten. Dette er altså når anlegget står i skygge.

Mulig det er omkringliggende snø som skaper refleksjoner som forårsaker produksjon under sånne forhold?

Så fort sola titter over kanten på taket (altså meget slak vinkel) stiger effekten til ca 800w.

Når sola får litt tak og begynner å smelte rimet stiger effekten raskt til ca 1600w, og deretter øker det etter som sola kommer i mer og mer gunstig vinkel.

Anlegget er beregnet å yte 5400kwh ila et helt år. Dersom vi skulle få en helt skyfri mars kan jeg allerede nå anslå at mars alene vil gi mellom 600-750 kwh.

Hadde jeg visst dette tidligere hadde jeg bestillt større anlegg Smile
  (trådstarter)
   #17
 303     Vestfold     0
Første måneds produksjon er klar: 578 Kwh i hele mars måned.

Regnestykket for å finne ut hva vi har tjent på investeringen ble mer komplisert enn jeg hadde trudd. Det er blant annet umulig å regne ut helt nøyaktig hva innsparingen blir pga varierende strømpriser gjennom døgnet. Jeg har derfor lagt til grunn gjennomsnittlig strømpris for hele måneden. Om noen har bedre forslag til utregning så skrik ut Smile

Eget Forbruk 335 Kwh x 2,39kr/kwh = 802 kr
Reduksjon i nettleie: 335 Kwh x 0,32 kr/Kwh = 107kr
Salg av overskuddsstrøm 243 Kwh x 1,78kr/Kwh = 433 kr
Plusskunde avtale 243 Kwh x 0,05kr/Kwh = 12 kr

Brutto Avkastning = 802+107+433+12 = 1355 kr.

Nå er ikke jeg noen ekspert på regnskapsprinsipper, men en må vel kanskje legge til grunn at vi kunne fått en annen avkastning ved å bruke pengene på andre måter. Siden dette er en lavrisiko investering velger jeg å sammenlikne med å betale ned på huslånet. På samme måte er inntekten vi får også penger vi ikke ville hatt uten å ha gjort investeringen, så inntekten må også justeres for renteeffekt. Er det dette som kalles diskontering?

Med en rente på 1,89% Vil renteeffekten for Mars måned utgjøre 153kr.

Netto avkastning = 1355-153 = 1202kr.

Hvis jeg anslår 8 måneder med produksjon på dette nivået vil vi få 1202 x 8 = 9616kr i avkastning første året. Dette deles på investeringskostnaden (fratrukket enova støtte) som ble på ca 95.000kr

9616 / 95000 = 0,1012. Det vil si at vi får en årlig avkastning på ca 10%! Og det er jo helt supert! Kjøper du utbytte aksjer for samme beløp kan du regne med 4-6% avkastning. Ingen tvil om at solceller lønner seg når strømprisene ligger på dette nivået 🤩

God Påske!

   #18
 2,069     klippdalen     0
men, nå har jo været vært svært fordelaktig for produksjon av strøm også da Smile

men, har du batterier? jeg er sikkert litt noldus på området, men om dette skulle "fungert" for meg. så måtte batterier vært en del av regnestykket.
  (trådstarter)
   #19
 303     Vestfold     0
Otovo har foreløpig ikke tilbydt batterier i Norge, men det kommer nok. For øvrig viser utenlandske erfaringer til at installasjonskostnaden dobles, i tillegg til at du mister noe gulv og vegg areal i et rom.

For min del måtte prisforskjellen mellom lagret strøm og solgt strøm være svært høy for at det skal bli økonomi i å installere batterier. Akkurat nå lønner det seg å selge overskuddstrøm fremfor å lagre den.
   #20
 4,258     0
Når man ska regne avkastning så må man ta hensyn til vedlikehold og avskrivninger også.

Solceller varer vel 20-25 år, inverter rundt 10 kanskje? I så fall har du en kost på ca 5000 i året, noe som halverer gevinsten.